Scheepskameel

Duitse topwijnen bij simpel eten

In mei opende in Amsterdam restaurant Scheepskameel zijn deuren. Het is een dochterbedrijf van het eveneens hoofdstedelijke Rijsel, ter plaatse bejubeld als ‘nouveau ruig’. Scheepskameel wil zich onderscheiden met een onalledaags wijnaanbod.  

Scheepskameel is gevestigd op het (voormalige) marineterrein aan de noordwestelijke punt van Kattenburg aan het Oosterdok. Een beetje afgelegen, maar wel op loopafstand van het Centraal Station. Het pand zelf, Gebouw 24, is niet ontworpen als restaurant, maar als zodanig verbouwd. Met nog diverse ‘authentieke elementen’ om het in makelaarsjargon uit te drukken. Het langwerpige interieur met de open keuken is sober en simpel gehouden, zonder franje. Op de kleine tafels geen linnen en zowel menu als wijnkaart staat op al even simpele A4-tjes. Maar niet onbelangrijk voor de beleving: in de bediening lopen vriendelijke en enthousiaste jonge mensen rond. Een complimentje waard.

Scheepskameel vlagWijnrestaurant

Het bijzondere aan Scheepskameel is niet zijn keuken, maar zijn voor Nederland werkelijk unieke wijnaanbod. Dat is namelijk volledig Duits, van mousserend tot en met dessertwijn en met daar tussenin heel veel wit en rood van toonaangevende producenten. Het maakt de zaak tot een verplichte bestemming voor iedereen die meer dan gemiddeld iets met Duitse wijnen heeft. Over die wijnen zo dadelijk meer. Om te beginnen de keuken, want een restaurant is toch in de eerste plaats een eetgelegenheid en pas op de tweede een om te drinken. Ook al betaal je in Nederland doorgaans meer voor je drinken dan voor je eten.

Eenvoudige keuken

Aan menu’s doet Scheepskameel niet. Je eet er uitsluitend à la carte. De compacte menukaart biedt eenvoudige gerechten. Hij is onderverdeeld in vijf categorieën: Rauw (4 opties tussen 9,50 en 12,50 euro), Groenten (4 opties voor 8,00 euro), Vis/Vlees (4 opties tussen 13,50 en 16,50 euro), Kazen (6 opties voor 3,50 euro per kaas) en Dessert (5 opties tussen 5,50 voor gebak en 7,50 euro voor de pêche melba). Een kleine greep uit de gerechten. In de categorie rauw kun je sardien met paprika, munt en tomaat-schelpsap kiezen of coquille met citroen en bloemkool. Bij groenten o.a. tomaat met courgette en bottarga (Sardijnse viseitjes) of dopgroentjes met chorizo en hollandaise saus. Bij vis/vlees bloedworst met couscous en amandel of harder van de barbecue met zachte ansjovissaus. Van de zes kazen zijn er vijf van koemelk, een van geit. In de rubriek Dessert staan behalve de pêche melba onder de noemer Kuchen zaken als citroentartelette, chocoladebrownie met hazelnoot en madeleines met sabayonroom. Allemaal best lekker, maar allesbehalve Duits. Waarom geen interpretaties van Duitse worst, snoekbaars, gans of Schwarzwälder Kirschtorte? Het ‘conceptuele’ kritiekpunt is daarom dat de keuken van Scheepskameel geen link met Duitsland legt. Op zichzelf is dat geen ramp. Wat vooral wringt is de discrepantie tussen de simpele gerechten en topwijnen. Bij Grosse Gewächse zou je immers graag haute cuisine op je bord willen zien. Concreet: meer spanning tussen bord en glas. Grote wijnen vragen daar om.

Enkel Duitse wijn

Tja, die Duitse wijnen. Op de reguliere kaart staan er ruim honderd. Prima gekozen, dus een compliment dubbel en dwars waard. Twintig wijnen zijn per glas te bestellen, tussen 4,00 euro voor een eenvoudige Q.b.A. uit literfles in de categorie Brot und Butter Weine tot 22,50 euro voor een Beerenauslese van Dr. Loosen. Het zou mooi zijn wanneer men voortaan ook een paar Grosse Gewächse per glas zou schenken. Immers, als je een missie hebt, draag die dan ook volledig uit. Pluspunt: de meeste flessen op de kaart zijn keurig geprijsd, d.w.z. onder 50 euro. Nog een pluspunt: er zijn desgewenst ook mooie wijnen buiten de wijnkaart om te bestellen. Gerijpte jaargangen waarvan slechts enkele flessen beschikbaar zijn. Wijnen van het kaliber Kiedricher Gräfenberg Auslese 1994 van Robert Weil. Mmm!

Ruimte voor verbetering

Scheepskameel is een sympathieke zaak met een even origineel als deskundig ingevuld Duits wijnconcept. De gastronomische ambities lijken daar vooralsnog bij achter te blijven. Een punt van aandacht: de op het moment van schrijven wel erg minimalistische website. Die moet echt beter, en snel graag.

 

Op de hoogte blijven van meer culinaire hotspots? Geef je hier op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *