Mieke in de keuken

Eet- en drinkschrijfster
9 x Mieke van Laarhoven

Lekker eten en drinken zit culinair journalist Mieke van Laarhoven in het bloed. Daarom schrijft zij er ook zo graag over. Sinds 2007 voert zij haar eigen bureau ‘Mieke van Laarhoven Culinaire Producties’, na een aantal jaar hoofdredacteur te zijn geweest van het supermarktmagazine Allerhande. Wat haar culinaire favorieten zijn? Ik vroeg ernaar en kreeg veel lekkers terug.

Mieke is als freelance journalist verbonden aan restaurantgids Lekker en heeft de bijbehorende specials ExtraLekker (4x per jaar) ontwikkeld. Daarnaast schrijft zij recepturen voor de website van Verse Oogst en artikelen over eten en drinken voor verschillende culinaire (supermarkt)magazines. En of het niet genoeg is ontwikkelt zij kookboekconcepten en heeft sinds kort een kookboekenrubriek in het boekentijdschrift Livre. Daarnaast is Mieke recensent bij Biblion voor wie zij aanschaf-informatie van nieuw verschenen kookboeken verzorgt. Kortom: een dame die van veel markten thuis is.

1 Favoriete recept/gerecht?

‘Ik ben gek op vis en mijn man Arno maakt vaak een simpel maar o zo lekker gerecht van kabeljauw uit de oven, met gepofte tomaatjes, gekonfijte citroen, romige mozzarella en een scheut droge witte wijn. Aanschuiven maar!’

2 Favoriet restaurant?

‘Mag ik er maar één noemen? Oké, een van de meest spannende ervaringen was dineren bij ***El Celler de can Roca (Girona Spanje) van de drie broers Roca 13 gangen geluk zonder vol gevreten te zijn. Leuk weetje: hun wijnkelder bevat ongeveer 40.000 flessen wijn! Wil morgen terug. Maar ik word ook heel blij van een weggestopt eethuisje aan de Portugese kust – in de verder redelijk suffe surfplaats Peniche – waar de sardientjes spartelvers boven houtskool geroosterd worden en geserveerd met een pannetje kruimige aardappels, een grote bak sla, een flinke karaf witte wijn en een sinaasappel toe. Voor nog geen tientje de man.’

3 Favoriete wijn?

‘Een frisse witte Weiβburgunder kan me bekoren, net als een volle rode Primitivo.’

Life is short, eat dessert first

4 Favoriet ingrediënt?

Maldon gerookt zeezout. Lekker op alles.’

5 Favoriet kookboek?

‘Ik heb periodes dat ik aan één kookboek verslingerd ben. Dat kook ik dan van voor naar achter en terug uit. ‘Persiana’ van Sabrina Ghayour is er een van. Sjonge, wat een smaakmakers staan daar in. Momenteel ben ik helemaal in ‘Leafs’, het vega kookboek van Carola de Kanter. Maak absoluut haar homemade labneh. Je wilt nooit meer anders.’

6 Favoriet vakantieland?

Phad Thai uit ThailandThailand. En dan met name het zuidelijk gelegen eiland Koh Lanta. Lieflijk, rustig met prachtige uitgestrekte witte stranden. Waar je de lekkerste Pad Thai eet bij Phad Thai Rock n Roll.’

7 Favoriete city?

‘Vorig jaar heeft de stad Marrakech mijn hart veroverd. Vier uur vliegen en je waant je in een andere wereld. De geuren, de kleuren, de sfeer, de vriendelijke mensen en ja natuurlijk: het eten. Op straat, in de souks en op het vermaarde plein Djemaa el Fna waar je vooral slakjes met kruiden moet gaan proeven.’

8 Favoriete film

‘Als echte foodlover kan ik Burnt aanraden, niet in de laatste plaats door hoofdrolspeler Bradley Cooper in de rol van chef-kok Adam Jones. Op zich al een smakelijk hapje haha. Maar het verhaal is ook erg vermakelijk. Kijken!’

9 Wat is je quilty pleasure?

‘Warme oliebollen. Met krenten. En poedersuiker. Veel poedersuiker. Het liefst het hele jaar door.’

Oliebollen met poedersuiker

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover FeastsTitel: Feasts
Auteur:Sabrina Ghayour
Uitgever: Good Cook
ISBN nummer: 9789461431806
Prijs: € 24,95

 

Wil je op de hoogte blijven van verrassend culinair nieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *