Wijn en Spijs

5x GRATIS Food & Wine apps op je smartphone

Iedereen maakt tegenwoordig gebruik van apps als Whattsapp, Buienalarm, Instagram of Spotify. En zonder smartphone was je in Coronatijd helemaal buitengesloten geweest, want de CoronaCheck-app was van levensbelang om ergens binnen te komen. Functionele apps gebruiken we allemaal. Maar ben je een echte foodie, dan zijn er op Food & Wine gebied een aantal apps die je ook zeker niet mag missen. Ik heb ze in ieder geval op mijn telefoon staan en gebruik deze gratis apps zeer regelmatig. Ik zet ze voor je op een rijtje.

Scannen en fotograferen van het wijn etiket
Scannen en fotograferen van het wijn etiket

In de laatste 25 jaar tijd is de wereld van telefoneren echt extreem veranderd. Tegenwoordig heeft iedereen (zelfs kleine kinderen) een smartphone, en dat was vroeger toch echt anders. Maar of je nu een nieuwe Iphone, Android toestel of een refurbished telefoon met abonnement bezit; een van de allerbelangrijkste voordelen is het feit dat zo’n toestel geschikt is voor het downloaden van functionele apps die je leven aangenamer maken. Dit zijn mijn 5 favoriete apps.

Vivino

De meest bekende en populaire wijn-app is de app van Vivino. Wie heeft hem nog niet op z’n telefoon? Hier kun je namelijk heel veel dingen mee. Maar de allerbelangrijkste functie is het scannen van een etiket van een wijnfles via het maken van een foto. In een mum van tijd verschijnt op je scherm alle wijninformatie die je maar wensen kan: druivenras, ratings (kwaliteit), prijs, verkooppunt. En…, natuurlijk waarbij je ‘m lekker kunt drinken. Daarnaast kun je vervolgens je eigen proefnotitie opslaan en op die manier krijg je een archief van jouw favoriete wijnen. Ook kun je je persoonlijke wijnkelder inzichtelijk maken.

Deze app is zowel te downloaden op je Iphone (via App Store) als op een Android-toestel (via Google Play).

WineStein

WineStein; The Smart Sommelier is een Nederlandse app die je helpt bij al je wijn & spijs vragen. Je kunt kiezen tussen ‘Vind wijnen bij een gerecht’ of Vind gerechten bij een wijn’. Vervolgens kun je gerecht invoeren en de app zoekt een passende wijn erbij uit. Andersom werkt ook: je vult jouw wijn in, en de app geeft meerdere suggesties voor een bijpassend gerecht. De Score, op een schaal van 1 tot 100, geeft aan in hoeverre het advies helemaal perfect is. De app is gratis, maar met de PRO versie (€ 14,99 per jaar) kun je nog veel gerichter advies krijgen.

Makkelijker en sneller vind je de juiste gerechten bij je wijn op I Love Food & Wine, zoals in deze rubriek: Welke wijn bij…. Groot voordeel: je hebt er meteen een recept bij!

welke wijn bij welk gerecht
Welke wijn past bij welk gerecht?

Deze app is zowel te downloaden op je Iphone (via App Store) als op een Android-toestel (via Google Play).

Raisin

Deze app (The natural app to find, share and enjoy natural wine) heeft zijn focus liggen op alles rondom natuurwijn. En dan gecombineerd met de leukste adressen waar je deze wijn kunt drinken of kopen. Dus denk aan wijnbars, wijnwinkels en restaurants. De app is gekoppeld (tenminste als je dit hebt aanstaan) aan je locatie. Dus als je onderweg of op reis bent, vind je via deze app de allerleukste adressen met mooie wijn. Niet alleen natuurwijn, maar ook andere écht goede wijn.

Tot nu toe alleen te downloaden voor een Iphone. Je vindt hem in de App Store.

When Wine

When Wine Taste Best appDeze app, When Wine Tastes Best, laat je zien of de dag van vandaag wel of niet een goede dag is om wijn te drinken. Hoe werkt dit? De app kijkt naar de stand van de maan. De cyclus van de maan bepaalt wat voor soort dag het is; een bloem-, blad-, wortel- of fruitdag. Fruit- en bloemdagen zijn goed, maar op wortel en bladdagen kun je beter geen fles open maken. In de gratis versie zie je alleen de dag van vandaag. Wil je vooruitkijken, dan heb je de pro-versie nodig. Dat gaat alleen niet altijd goed. Ik heb ooit geprobeerd om de Pro-versie te kopen. Helaas wel betaald, maar nooit gekregen. En ja, ga er dan maar eens achteraan in het buitenland via onbereikbare servicedesk, dat is een gebed zonder end.

Tot nu toe alleen te downloaden voor een Iphone.

 

Fotograferen met drie camera’s
Sinds kort heb ik zelf een Iphone 13 Pro. Waarom? Tijdens al die mooie etentjes in een restaurant wil ik de allermooiste foto’s maken. Dat gaat super goed met een smartphone met 3 camera’s, zoals die van de Iphone 13 Pro. Ben je meer fan van een Android toestel, dan is de Samsung Galaxy s20 fe 5g ook een goede keus.

 

WijnSpijs

Misschien ken je organisatie WijnSpijs.nl? Tijdens een mooie stadwandeling ontdek je de 5 à 6 leukste restaurants van de stad die je hebt uitgekozen. Een leuke manier om je culinair te vermaken (bij elk restaurant een heerlijk gerechtje met bijpassende wijn!) en tegelijkertijd de stad van je keuze te ontdekken. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken hebben ze een gratis WijnSpijs app ontwikkeld. In deze app kun je jouw (voorgenomen) WijnSpijs Wandeling volgen als je hebt geboekt.

WijnSpijs Apeldoorn

Maar daarnaast kun je, voor die momenten dat zelf op pad bent/gaat, in de app ook de lekkerste restaurantjes van jouw bestemming vinden. Alles ingedeeld op 5 verschillende genres: van Klassiek & Verfijnd tot Classy & Cool.

Deze app is zowel te downloaden op je Iphone (via App Store) als op een Android-toestel (via Google Play).

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Simyo. Bekijk hier mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *