Culinaire Toppers

17 x mijn favoriete restaurants in Rotterdam

Culinaire parels zijn er volop in Rotterdam. Ik (Janneke Vrij) neem je mee op reis door mijn geboortestad en deel met liefde de hotspots die ik mijn sterren geef. In Rotterdam komt alles wat de wereld te bieden heeft bij elkaar. Van mondain tot mediterraan, van haute cuisine tot Hollandse pot, van exotisch tot biologisch. Dit keer mijn favoriete restaurants in Rotterdam uit drie verschillende wijken: Scheepvaartkwartier, Middelland en Katendrecht. Laat je verrassen, reserveer een tafeltje en geniet!

Veerhaven Rotterdam
In de zomer liggen er volop plezierjachten in de Veerhaven

Scheepvaartkwartier

Voor iedere foody wat wils in deze historische wijk rondom de Veerhaven net buiten het centrum van de stad. Scheepvaartkwartier RotterdamEen contrast van oude schepen en vanaf de kade zicht op spectaculaire hoogbouw. De grote aantrekkingskracht blijkt uit de vele restaurants die er de laatste paar jaar zijn geopend. Culinaire glamour aan de Maas.

 

#1 Restaurant MARA

Van Vollenhovenstraat 19

Chef Florian van Dillen had van jongs af aan maar één droom, een eigen restaurant. Sinds maart 2020 opende hij zijn eigen zaak MARA op de Van Vollenhovenstraat, met op de 1e verdieping de cocktailbar On The Rockx.
Het eten is top en de sfeer prettig en niet opgeprikt. Maak je avond compleet met een cocktail aan de bar. Een enthousiaste, ambitieuze chef om in de gaten te houden. Op zomerse dagen kun je heerlijk buiten eten in een groene oase van rust in de tuin.

Restaurant MARA in Rotterdam
Chef-eigenaar Florian kookt met de klassieke Franse keuken als basis

#2 Bar Bertha

Calandstraat 6B

Bar Berta in Rotterdam
Tapasbar op culinair niveau

Sinds de opening in 2020 een hit. In dit fijne barretje keuze uit tapas op niveau. Mis je de zomer? Bestel hier de meest heerlijke gerechten om te delen met een glas Fino, Cava of Vermut. Hier gaat spontaan de zon schijnen en dichterbij Spanje kom je niet. Bij de eerste zonnestralen één groot fiesta op het terras.

 

Veel meer restaurants verdienen, in deze tijd, een podium daarom deze extra tips:

 

Middelland

In de hectiek van het westelijke deel in de stad, vind je de West-Kruiskade en de 1e en 2e Middellandstraat. Middelland in RotterdamDeze buurt is een smeltkroes aan smakelijke toko’s, warungs en Turkse bakkers. Steeds meer restaurants weten dit minder gepolijste deel van Rotterdam te vinden.

Hip & happening.

 

#1 Café Marseille

1e Middellandstraat 16B

Geen opsmuk maar vrolijke, geruite tafelkleedjes in een sfeer van niks moet, veel mag en kan. Lunch, apéro, diner in Zuid-Franse sferen. Geniet hier van een mediterrane vissoep met rouille, oeuf mayonaise, panisse aioli en confit de canard. Op zaterdag reserveer je voor de Bouillabaise en op zondag geniet je hier van een glas wijn met oesters. Hier komen twee havensteden met een ruig randje mooi samen.

Restaurant Marseille in Rotterdam
Bij Marseille staan alle Franse klassiekers op de kaart

#2 Wijnbar FOU

2e Middellandstraat 8

We schuiven graag aan bij FOU. Dit is zowel een wijnbar als mini-bistro. Alles is hier wijn en een scala aan sommeliers staat klaar om je te verrassen. Bestel een goed glas met een borrelplank vol Franse kazen en charcuterie. De keuken is eenvoudig en ‘lekker met wijn’ zoals ze zelf zeggen. Smaakt het naar meer? Voorheen was er ook een winkelwinkel in het naastgelegen pand. Maar dat is verleden tijd.

Nog meer tips in de buurt:

Veerhaven Rotterdam met uitzicht op Kop van Zuid
Vanuit de Veerhaven kijk je op de Kop van Zuid

Katendrecht (de Kaap)

Kun jij de Kaap aan? Katendrecht in RotterdamDan mag je deze plek niet missen. Stap in de Watertaxi of trotseer de Erasmusbrug en ontdek de creatieve, culturele en creatieve kant van deze wijk. Rondom het sfeervolle Deliplein vind je volop eetgelegenheden waar je je gastronomische hart op kunt halen.

 

#1 Matroos en het Meisje

Delistraat 52

Eet wat de pot schaft en laat je verblijden door de chef in dit etablissement vol matrozen en meisjes. Je kiest een aantal gangen van het menu en geniet hier veelal van duurzame en seizoensgebonden ingrediënten. Table d’hotes op z’n Rotterdams.

Restaurant in Rotterdam Matroos en het meisje
Bij Matroos en het meisje krijg je ‘te eten wat de pot schaft’

#2 Bistrot du Bac

Sumatraweg 5b

Dit is al vele jaren een lieveling van velen. Het Deliplein voelt als een gemoedelijk ‘place de Paris’ met daaraan deze traditionele Franse bistro.

Restaurant in Rotterdam BISTROT DU BAC
©Anne Kaere Fotografie

Niet voor niets op de shortlist van Fijnste Franse Restaurants 2022 in Nederland. Knus, krakend wit linnen, ongedwongen sfeer. Bonne Appetite!

Bij het recent geopende zusje ‘La Petite Soeur’ kun je aan de bar terecht voor een drankje en als je trek hebt met een klein Frans gerechtje.

Extra tips voor de Kaap: