Abdelkader portret

Schrijver & TV-presentator
12x Abdelkader Benali

Abdelkader Benali; wie kent hem niet? Met name  bekend als Nederlandse romanschrijver en tv-presentator, maar daarnaast heeft hij een grote liefde voor alles wat met koken te maken heeft. Behalve dat hij een prachtig kookboek heeft geschreven over de Marokkaanse keuken, stelde hij ook de tentoonstelling samen ‘Ik kook, dus ik ben, een reis door de keuken’. Die was tot 30 juli te bezoeken in het Wereldmuseum in Rotterdam. Momenteel presenteert hij de 6-delige culinair-historische serie ‘Chez Benali’ waarin hij en zijn vrouw rondreizen door Marokko. Elke aflevering staat er één Marokkaans gerecht centraal.

Ik ontmoet hem tijdens de perspresentatie van Quooker Zwart, de nieuwste kokend waterkraan, uitgevoerd in prachtig zwart metaal.  Abdelkader Benali doet hier de aftrap, want hij speelt de hoofdrol in de campagne voor Quooker zwart. Uiteraard is deze kraan zijn favoriete gadget, maar wat zijn de andere favorieten op culinair gebied? I Love Food & Wine vraagt, Abdelkader Benali geeft antwoord.

1. Favoriete recept?

Marokkaanse kip met citroen en olijven‘Dat is kip met citroen en olijven. Echt een Mediterrane klassieker, geliefd onder Marokkanen en sinds ons kookboek ‘Casa Benali’ uitkwam ook onder Nederlanders. Vrienden van ons maken het elke keer opnieuw wanneer ze de kinderen willen verwennen. De combinatie van olijven, komijn en kip is onweerstaanbaar.’

2. Favoriet restaurant. Of een geheime restauranttip?

‘Ik heb vorig jaar op uitnodiging in restaurant Rijks (Amsterdam) gegeten. Ik kwam er duizelig van geluk vandaan. Niet veel later kregen ze een Michelinster. Het is zeer uitzonderlijk dat ik in een Michelinrestaurant eet, dus voor mij was het op alle fronten een grote roze wolk. Een andere aanrader is het restaurant van het Ambassade Hotel aan de Singel. Mijn vrouw en ik hebben daar verrukkelijk gegeten. Ook vind ik restaurant Vincent in Brussel te gek, qua interieur en sfeer. Beetje negentiende eeuw.
Hier in Tanger waar we de zomer doorbrengen moet je Le Saveur de Poisson bezoeken, vast menu, vaste prijs, alles biologisch en rillend vers.’

3. Favoriete wijn?

‘Dat is lastig, maar Nero d’Avola uit Sicilië en een Primitivo uit Puglia (de hak van Italië) als het om rode wijn gaat. En bij wit gaat m’n voorkeur uit Sauvignon Blanc of een goede Duitse!

4. Favoriete ingrediënt?

Chili-poeder. Ik maak er bijna elk gerecht mee aan. Een tijdlang gebruikte ik weer veel gemberpoeder. Kappertjes en ansjovis heb ik ook altijd in huis.’

5. Favoriete kookboek

‘Dat zijn er nogal wat. Een geweldig kookboek is The food of Morocco van Paula Wolfert. Prachtig uitgegeven en meer dan een simpel kookboek, een naslagwerk over de diepte en breedte van de Marokkaanse keuken.

Rachel Roddy heeft een fantastisch kookboek ( My Kitchen in Rome) over de Romeinse keuken geschreven. Ze woont en kookt er ontzettend veel. Ik heb ook in Rome gewoond, ken de keuken goed en dit kookboek brengt het allemaal heel dichtbij.

6. Favoriete gadget?

Zwarte Quooker‘Momenteel de Quooker kraan! Het begon als opdracht. En als beloning kreeg ik de Quooker. De kraan is in heel korte tijd ingeburgerd in onze keuken. Let wel: wij zijn heavy users van de keuken! We koken minstens een keer per dag warm, soms meer. We hebben een dochter waarvoor we ook elke dag koken. We vragen dus veel van onze apparatuur. Het moet goed en snel. De Quooker versnelt zoveel processen, van heel simpele handelingen, theewater, flesjes spoelen (hygiene!) tot kokend water om tomaten in te wellen en ga zo maar door. En wat dan weer voor mij extra telt: goed design! (Ik ben een fan van Dieter Rams, de ontwerper van Braun jaren zestig, die de regels opstelde voor goed design). Quooker voldoet daaraan. Geen franje.’

7. Favoriete vakantieland?

‘We willen nog een keer terug naar Mexico. Eten, cultuur en mensen. Een oud land waarin de oude kooktradities nog in ere worden gehouden maar wel met nieuwe invloeden. We hebben daar geluncht in Mexico Stad, de wijk Coyocan, waar de Spaanse invasiemacht z’n hoofdkwartier had; aan een fontein, buiten. Dat vergeet ik niet snel meer.
En dan is er Marokko, waar ik altijd blijf terugkomen voor inspiratie en rust.
Binnen Europa ga ik graag naar Duitsland.’

 Levensmotto: Slaap sneller, we hebben de kussens nodig.

8. Favoriete city?

‘Parijs en Tanger. Als schrijver is Parijs een paradijs, hier is de moderne literatuur en kunst geboren. En Tanger omdat het twee zeeën heeft: de Middellandse en de Atlantische. Want die bepalen je humeur.’

9. Favoriete film?

‘Ik heb net Lion gezien, over een geadopteerde Indiase jongen die opgroeit in Australië en probeert z’n biologische moeder te vinden. Bottomline: We zijn allemaal mensen op een levenslange zoektocht naar onszelf.’

10. Favoriete muziek?

‘In de zomer: jazz en hiphop. Rest van het seizoen: Schubert.’

11. Favoriete winkel?

‘Het Duitse warenhuis Manufactum. Ze hebben van alles maar één product en dan meteen het beste. Bijna een museum in z’n opstelling.’

12. Wat is je quilty pleasure?

‘Hamburgers’

 

Kookboek Casa Benali

Samen met zijn vrouw Saïda schreef Abdelkader dit uitgebreide kookboek over de Marokkaanse keuken. Een boek boordevol authentieke recepten die zijn verzameld tijdens hun culinaire strooptochten door hun geboorteland.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Casa BenaliTitel                 : Casa Benali
Auteur           : Abdelkader Benali & Saïda Nadi Benali
Uitgever        : Arbeiderspers
Prijs                 : € 22,50

 

Ben je benieuwd naar zijn favoriete recept ‘Kip met citroen en olijven’ uit Casa Benali? Binnenkort komt dit recept online. Houd de site in de gaten en meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *