Meatless Monday

Zwarte bonenburger met coleslaw

Broodje hamburger; wie lust dat niet? Soort quilty pleasure, toch? Maar het kan ook veel gezonder; met een gegrilde vegetarische bonenburger van de barbecue. Homemade, minstens zo lekker!

Deze versie wordt gemaakt met zwarte bonen uit blik en havermout. Vooral de zelfgemaakte coleslaw, oftewel koolsalade, zorgt voor een heerlijke smeuïgheid. Laat je niet afschrikken door de misschien wat lange ingrediëntenlijst, want het blijft toch een makkelijk recept.

Welke wijn bij zwarte bonenburger?

Lekker vegetarisch broodje hamburger met kaas en verfrissende koolsalade. Schenk hier een soepele rode wijn bij. Denk aan Beaujolais Village, Pinot Noir (Nieuwe Wereld), Dolcetto of een lichte Zweigelt.

4 personen30 minuten + 1 uur wachttijd

Ingrediënten

  • Zwarte bonenburgers
  • olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 30 gram havermout
  • 400 gram voorgekookte zwarte bonen, afgespoeld (zakje/blikje)
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel
  • 1 klein ei
  • 3 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • ½ theelepel zout
  • zwarte peper
  • panko (Japans broodkruim)
  • 1 vleestomaat
  • 4 hamburgerbroodjes
  • gebakken uitjes (kant en klaar)
  • 4 plakken cheddarkaas
  • 4 blaadjes Romaanse sla
  • Coleslaw
  • 500 gram gesneden kool (evt. verschillende soorten)
  • 1 wortel, grof geraspt
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 150 gram mayonaise
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • zout, zwarte peper

Stap 1

Verhit 1 eetlepel olie in een kleine koekenpan en bak de ui 3 minuten op laag vuur. Doe de ui samen met de havermout en bonen in de kom van een foodprocessor of blender en mix tot een grof mengsel. Voeg de aardappelzetmeel, ei, peterselie, zout en peper toe en meng alles door elkaar. Vorm 4 hamburgers van het mengsel. Strooi wat panko op een bord en wentel de burgers erdoor. Laat ze ca. 1 uur rusten in de koelkast.

Stap 2

Maak intussen de coleslaw. Doe de kool, wortel en ui in een vergiet of zeef. Schenk er 1 liter kokend water over. Laat uitlekken en afkoelen. Meng de mayonaise met de mosterd, azijn, zout en peper. Knijp de groenten uit en doe ze in een schaal. Meng de mosterdsaus erdoor.

Stap 3

Gril de burgers op een stuk geweekt bakpapier op het rooster van de BBQ of in een met olie bestreken grillpan ca. 5 minuten, keer ze en beleg ze met plakken cheddar. Grill ze nog 5 minuten. Snijd de tomaat in plakjes. Snijd de broodjes open en verwarm ze met de open kant kort op de BBQ of in de grillpan. Beleg de broodjes met coleslaw. Leg de burgers erop en vervolgens de tomaat, sla, gebakken uitjes en de bovenkant van de broodjes. Geef de rest van de coleslaw erbij.

Meer inspiratie?

Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!

 

KOOKBOEK: VEGA BBQ

Ook als vegetariër kun je uitstekend barbecueën!!! In dit kookboekje Vega BBQ zijn de beste vegetarische grillgerechten verzameld. Van gegrilde voorjaarsgroenten, sappige groenteburgers tot fruitige desserts. Daarnaast geeft het boek algemene tips over groenten grillen. In de inleiding lees je alles over het stoken van de BBQ en wat het verschil is tussen de verschillende grilltechnieken.

Bestellen kun je hier:

Cover Vega BBQ Titel : Vega BBQ
Auteur : Malin Landqvist
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1603 8
Prijs : € 19,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *