De 5 blue zones op aarde

Zó word je ouder dan 100 jaar!

Wist je dat er 5 gebieden (zogenaamde blue zones) op aarde zijn waar de mensen bovengemiddeld oud worden? Minstens 100 jaar! Dit zijn Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Griekenland) en Loma Linda (Californië). En nu is een kookboek, een New York Times-bestseller nog wel, met 100 recepten. Kookboek recensent Anita Ootjes bestudeerde de inhoud en schreef dit verhaal!

Boek Homo Deus coverEnige tijd geleden las ik het boek Homo Deus, een kleine geschiedenis van de toekomst van Yuval Noah Harari. Naast heel veel andere interessante informatie, komt Harari tot de conclusie dat het enige wat ons als mens nog te doen staat is ouder worden dan we nu worden. In Nederland worden mannen gemiddeld 80,5 jaar en vrouwen 83,6 jaar. Met alles wat we nu weten over gezondheid moet het mogelijk zijn om allemaal minstens 100 te worden en over 50 jaar misschien wel 120 jaar. Wat dan wel weer een hele hoop andere problemen met zich mee brengt; lees Homo Deus als je dat wilt weten.

Wat zijn blue zones?

Dan Buettner begon zo’n 15 jaar geleden in samenwerking met National Geographic een onderzoek naar het geheim van een lang en gezond leven. Hij onderzocht plekken op de wereld waar mensen het langst leven en omcirkelde ze met blauwe inkt. Zo ontstond de term blue zones. Plekken waarvan vermoed wordt dat de omstandigheden bijdragen aan een lang leven. Want op deze plekken leven opvallend veel 100 jarigen. Hoe kan dit? Bewoners van de blue zones bewegen iedere 20 minuten, eenzaamheid bestaat niet: de sociale cohesie is volop aanwezig, ze leiden een zinvol bestaan en ze eten het juiste voedsel.

Zeewier tapas van Okinawa
Tapas van zeewier. In het Japanse Okinawa weten ze er wel raad mee

Het kookboek

In het Blue zones kookboek van Dan Buettner staan 100 recepten om 100 mee te worden. Gebaseerd op de eetgewoontes van de mensen uit de blue zones: Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Griekenland) en Loma Linda (Californië). Uit onderzoek naar deze eetgewoontes zijn enkele richtlijnen ontstaan. Een goed voedingspatroon zou voor 90 tot 100 procent plantaardig moeten zijn, minder vlees en vis en minder zuivelproducten moeten bevatten. Eieren, noten en bonen staan dan weer wel volop op het programma. Suiker is taboe. En belangrijk: RODE WIJN MAG!

Ikaria Stew Eeuwigheids stoofschotel uit Ikaria
Ikariaanse eeuwigheidsstoof: vegan stoofschotel voor 2 personen

Uitgeprobeerd

In het kookboek staan leuke gerechten, ik probeerde de Ikariaanse eeuwigheidsstoof (zie hier recept) uit. Wat kun je anders kiezen wanneer je je leven wilt verlengen? Het is een vegetarisch eenpansgerecht met zwartoogboontjes (tegenwoordig ook in blik te verkrijgen). Daarnaast gaat er rode ui in, behoorlijk wat knoflook, een venkelknol, tomaat en tomatenpuree, laurier en een heel bosje dille. Het geheel gaat een voor een in de pan en wordt langzaam gaar gekookt. Een eerlijk gerecht waar olijfolie bij gebruikt wordt en zout achterwege kan blijven. Je moet van de overheersende smaak van venkel en dille houden, maar als je het op hebt, heb je het gevoel dat je gezond gegeten hebt.

Mening: goede wake-up call

Het hele verhaal achter de blue zones is ontzettend interessant. Als één ding duidelijk is na veel onderzoek, dan is dat niet alleen gezond voedsel belangrijk is, het is er een onderdeel van. Een kookboek met recepten uit deze gebieden is leuk, maar naast dat niet alle ingrediënten hier makkelijk te verkrijgen zijn, is het meer een wake-up call: eet plantaardig en laat vlees vaker staan en gebruik geen suiker en weinig zout. En leef een zinvol leven!

Cover Boek De 100 jarige die uit het raam klom en verdweenEen lange levensduur komt in de blue zones trouwens steeds minder vaak voor, ook in deze gebieden heeft door alle ‘vooruitgang’ fastfood, chips en frisdrank zijn intrede gedaan.

Toch is het leuk om het allemaal te lezen en de recepten uit te proberen, het brengt je op gezonde ideeën. En als je Homo Deus dan uit hebt, kun je aan het volgende boek beginnen in het kader van een lang en gelukkig leven: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’.

 

Kookboek bestellen kun je hier:

Cover - Het blue zones kookboek-Titel : Blue zones kookboek, 100 recepten om 100 mee te worden
Auteur : Dan Buettner
Uitgever : Uitgeverij Het Spectrum
ISBN : 978 90 000 371 556
Prijs : € 25,00

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.