Maandag op NPO 2

Koken met Van Boven (3)

Fermenteren; het is een manier om voedsel langer houdbaar te maken. En het is helemaal hot!  Het past perfect in de trend van gezond en het verduurzamen van voedsel. Afgelopen jaar verschenen er al twee kookboeken over dit thema: ‘Verrot lekker’ (Christian Weij) en ‘Over rot’ ( Meneer Wateetons).

Vanavond gaat Yvette van Boven in haar programma ‘Koken met Van Boven’ ook laten zien wat er bij ‘fermenteren’ allemaal komt kijken. Samen met Christian Weij ‘fermenteert’ ze makrelen tot visssaus. Ook bereidt ze palmkool, een eeuwenoud gewas, tot een rauwe salade met miso en kikkererwten. Alles wat we lekker vinden, is vaak gefermenteerd. Denk vanille, koffie, wijn, bier, kaas, brood etc. Het enige wat je nodig hebt is zout, water, steriele potten en tijd. Yvette laat zich helpen door microben, eencelligen, bacteriën, schimmels en gisten.

Wie is Yvette van Boven?

Ze is vooral bekend door haar kookboeken die bestsellers bleken te zijn. Het begon met ‘Homemade’, daarna kwam ‘Homemade winter’ en ‘Homemade zomer’. Behalve dat zij heerlijke recepten schrijft, maakt ze ook leuke begeleidende tekeningetjes. Na haar studie Interieur-architectuur begon ze, samen met haar zus, een ontwerpbureau. Maar koken bleek toch haar passie, dus gooide ze het roer om.

In ‘Koken met Van Boven’ (tv-programma van de VPRO) trekt Yvette er iedere aflevering op uit om Nederland te laten zien wie haar lokale leveranciers zijn. Ze gaat op bezoek bij de boer, imker of tuinder en komt terug in haar keuken met ambachtelijke en biologisch lekkernijen. Per aflevering staat er één hoofdingrediënt centraal. Daar maakt ze tijdens het programma 3 of 4 gerechtjes van. De recepten zijn terug te vinden op de website van de VPRO.

 

Maandag 7 maart op NPO 2 om 20.25 uur komt aflevering 3 ‘Koken met microben’. Vergeet niet te kijken…

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *