Weekmenu #1

5x gezonde start van het jaar

Na alle calorierijke feestdagen zijn we weer toe aan gezond en healthy food. Dat betekent minder vet, minder suiker en heel veel groenten!!! Vegan is tegenwoordig misschien het toverwoord, maar wij houden het gewoon bij een healthy life met veel afwisseling: vegetarisch en af en toe vlees of vis. Met ander woorden; een gezonde start van het nieuwe jaar met veel aandacht voor natuurlijke producten.

Allemaal heerlijke recepten met een bijpassend wijnadvies, want 1 glas per dag is zeker verantwoord, ook al wil je afvallen. Plezier in eten blijft het allerbelangrijkst.

MAANDAG

Op Meatless Monday starten we met het best gelezen vegetarische recept van  I Love Food & Wine: de groentelasagne zonder pasta. Niet alleen vegetarisch, maar ook koolhydraatarm!

Groente-lasagne zonder pasta
Groente-lasagne zonder pasta

DINSDAG

Op dinsdag eten we opnieuw vegetarisch. We maken heerlijke bietenburgers uit het kookboek Licht van Hugh Fearnley-Whittingstall. Erbij een salsa van kerstomaat en avocado. Lijkt moeilijk, maar staat in 20 minuten op tafel!!!

Bietenburgers
Bietenburger met tomaten-avocado salsa

WOENSDAG

Woensdag, gehaktdag. We eten de kipgehaktballetjes in prei. Recept van de Vlaamse Pascale Naessens; de specialist in koolhydraat-arme groenterecepten. Staat ook in 25 minuten op tafel. Let op: recept voor 2 personen!

Gehaktballetjes van kip in preisaus uit het kookboek Nog eenvoudiger van Pascale Naessens
Gehaktballetjes van kip in romige preisaus

DONDERDAG

Gezonde farrosalade met garnalen is een recept uit het kookboek ‘Hartstikke Mediterraan’ van de zussen Annemieke en Janine Jansen. Ik interviewde dit duo vorig jaar toen hun nieuwe kookboek in de schappen kwam. Bij hen gaat het niet om koolhydraat-arm eten, maar om het gebruik van onverzadigde vetzuren, minder zout, minder suiker en oog voor de rijkere koolhydraten.

Farrosalade met garnalen uit het kookboek Hartstikke mediterraan
Farrosalade met garnalen

VRIJDAG

Eenmaal per week eten we vette vis volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf (lees ze hier!)! En dat is zeker geen straf met dit recept van Ottolenghi: simpele zalm met een salsa van bleekselderij, olijven en pijnboompitten. Echt een aanrader uit de Siciliaanse keuken. Wow, wat lekker!

Zalm met pijnboompittensalsa Ottolenghi
Zalm met pijnboompittensalsa

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Weekmenu 1 Slank en gezondNog meer gezonde recepten nodig? Hier vind je er nog vijf.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

2 reacties op “5x gezonde start van het jaar”

 1. Hoi Jolande,
  Mijn complimenten voor fantastisch goede website. De recepten kloppen allemaal. Je hebt een goede keus gemaakt, jaren geleden door Dit te gaan doen en diëtetiek links te laten liggen!
  Groetjes,
  Anjelina Hop

  • Hi Anjelina,
   Wat leuk om weer eens van je te horen!!! En ook dank voor je complimenten. Het is goed om te horen dat je inspanningen beloond / gezien worden.
   Wie weet tot snel! Groetjes Jolande

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *