Weekmenu #13

5x Crisis koken in Coronatijd

Corona; onze dagelijkse realiteit! Ik moet wennen aan de anderhalve meter afstand,  geen handen schudden, geen familie kussen, alleen boodschappen doen, minder sporten, zo min mogelijk naar buiten gaan.

Gelukkig zijn er ook leuke, fijne en positieve momenten, zoals borrelen met mijn vriendinnen via ZOOM. Maar voor sommige mensen (met name ondernemers en zzp-ers) komt de bodem van hun financiële buffer in zicht. Om die mensen te helpen startte culinair journaliste Mara Grimm (ze schrijft o.a. columns voor Het Parool) vorige week een nieuwe website ‘crisiskoken.nl’: onbeperkt eten voor een beperkt budget. Daar doe ik aan mee. Dus deze week  op I Love Food & Wine: 5x crisis koken in Coronatijd.

En mocht er nog ruimte over zijn in het budget, maak dan toch een flesje wijn open. Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer geluk en tevredenheid aan tafel. 

MAANDAG

Voor de vegetariërs: tomatensoep met witte bonen en feta. Een zonnige maaltijdsoep uit het kookboek ‘Vegetarisch voor een prikkie’. Kost niet meer dan € 1,- per portie.

Tomatensoep met witte bonen en feta
Tomatensoep met witte bonen en feta

DINSDAG

Hoewel de lente is begonnen en de zon mooi schijnt, is het toch best koud buiten. Dus tijd voor een lentestamppotje met gehaktballetjes. Door kerrie en koriander krijgt dit gerecht een Aziatisch tintje. Echt berelekker en budget proof!!!

Spitskool stamppot met kerrie-gehaktballetjes
Spitskool stamppot met kerrie-gehaktballetjes

WOENSDAG

Op woensdag gaan we voor deze vis-tomatencurry van de Britse Hugh Fearnley-Whittingstall. Maak hem met koolvis uit de diepvries, want die is pas ECHT GOEDKOOP (€ 4,75 per kg!!!) en toch uitstekend van smaak. Serveer met gezonde zilvervliesrijst.

Vis-tomatencurry
Vis-tomatencurry

DONDERDAG

De armeluiskeuken (cucina povere) van Italië illustreert dat crisis koken ook hemelse gerechten voortbrengt. Denk aan spaghetti aglio, olio e peperoncino (pasta met knoflook, olijfolie en rood pepertje, pasta puttanesca of de pasta e fagioli (pasta met bonen).

Maar deze pasta alla carbonara is hier in huis de grote favoriet. Eigenlijk moet je hem eten met tagliatelle, maar wij vinden hem met spaghetti ook erg lekker!

Spaghetti Carbonara MET kaas uit het kookboek Italië van Onno Kleyn
Pasta carbonara

VRIJDAG

Met het oog op het weekend: Griekse plaattaart van courgette (deze week in de reclame bij AH: 2 stuks voor 0,99 ct). Het best scorende recept van I Love Food & Wine. Bovendien vegetarisch. Tijd om dat eens te proberen dus…

Griekse plaattaart van courgette
Griekse plaattaart van courgette

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Weekmenu 37 BudgetMeer budget recepten nodig? Hier vind je er vijf.

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.