Lekker lunchen

Vrolijk weekend-kookboek

Sean Wainer weet alles van een lekkere lunch. Deze Australiër is eigenaar van lunchcafé Small World in Amsterdam, waar je broodjes, soep, salades en zoetigheden kunt eten. En nu is er dus een weekend-kookboek, Love Your Lunch, met recepten van de populairste lunchgerechten van Wainer.

Nederlanders en lunch, het blijft een beetje een moeizame combinatie. Maar een goed belegd broodje en een lekkere salade in een hip lunchcafé, daar lopen we toch wel warm voor. Met Love Your Lunch kun je thuis nu ook uitpakken op dat gebied. Het boek bevat niet alleen recepten voor allerlei royaal gevulde sandwiches (koud én warm), maar ook voor salades, soep en grotere gerechten als quiche, burrito en lasagne. Daarnaast heeft het een afdeling zoete baksels (waaronder hits uit het café, zoals een zeer verleidelijke pecannotentaart en een ‘legendarische worteltaart’), een apart hoofdstukje voor de onmisbare muffins en tot slot tips voor feestjes. Bovendien staan er basisrecepten in voor onder andere sauzen en dressings, zodat je een voorraadje aan kunt leggen – wat tijd bespaart bij het koken – en ermee kunt improviseren.

Geliefde gerechten in weekend-kookboek

Love Your Lunch is een aantrekkelijk en speels vormgegeven boek. Leuk om uit te koken, en veel van gerechten kun je ook gerust bij een brunch of je avondeten serveren. Verwacht geen verrassende, nieuwe smaakcombinaties of spannende experimenten: de meeste gerechten en combinaties in dit boek hebben zich in de loop der jaren ruimschoots bewezen; het zijn bekende en geliefde dingen als hummus, honing-mosterdsaus, pesto met gegrilde groenten, pompoen met geitenkaas, wortel-gembersoep enzovoort. Daar is niets mis mee natuurlijk en Sean Wainer geeft er bovendien zijn eigen accenten aan.

Bietjes en balsamico-uien

Zelf maakte ik twee gerechten: de salade van rode biet en appel met een dressing van geroosterd komijnzaad en sinaasappel, en de sandwich met geitenkaas met balsamico-uien en rucola. Ik ben dol op bietjes, dus die salade sprak me meteen aan. Hij was makkelijk te maken en smaakte uitstekend: zowel appel, sinaasappel als komijn combineren heel goed met het aardse bietje. De sandwich was ook prima, maar in het recept voor de rode uien – die je eerst grilt, daarna in de oven bakt en dan met balsamico begiet – staat dat je voor 2 middelgrote uien 250 ml balsamicoazijn moet gebruiken, en dat is héél erg veel. Het hele flesje, in mijn geval. Dat heb ik toch maar niet gedaan.

Vooral voor het weekend

Dit vrolijke kookboek zal bij de meeste mensen vooral in het weekend uit de kast komen. De recepten zijn niet moeilijk, maar kosten vanzelfsprekend meer tijd dan een boterham met kaas en zijn vaak ook iets bewerkelijker dan je op het eerste gezicht denkt, doordat bepaalde ingrediënten voor met name de sandwiches (zoals geroosterde pompoen, geroosterde paprika, pesto, gegrilde groenten en dergelijke) apart bereid moeten worden. Alles bij elkaar een boek waar je dankzij de vele basisrecepten en de combinatiemogelijkheden veel plezier van kunt hebben voor zowel brunch, lunch als avondeten.

 

cover Love your Lunch

 

Titel: Love Your Lunch. Recepten uit de keuken van Small World
Auteur: Sean Wainer
Uitgever: Forte Culinair
Prijs: € 24,95

 

 

 

 

 

Meer heerlijk nieuws in je mailbox? Geef je hier op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *