Na ZUUR komt...

VET in de hoofdrol!

Laatst interviewde ik culinair journalist Bas Robben (27), de auteur van VET, over zijn tweede kookboek. Eerder schreef hij ‘Zuur’ dat bekroond is met de Gouden Garde Publieksprijs bij de Kookboek van het Jaar-verkiezing in 2016. Zijn interesse voor vet sluimerde al een tijdje, maar toen Bas aan de oostkust van Taiwan, in Hualien om precies te zijn, een geurige en zeer intens smakende kom bouillon dronk, getrokken van gefrituurde spareribs wist hij het zeker: een kookboek met vet in de hoofdrol moest er komen!

Niet in de laatste plaats omdat het iets wezenlijks zou toevoegen aan het bestaande assortiment kookboeken. Het resultaat? ‘Vet’: een smakelijk uitziend, zeer interessant en ruim 200 pagina’s tellend kookboek, boordevol informatie over, en recepten met vet.

7 technieken aan bod

Culinair journalist Bas Robben
Culinair journalist Bas Robben

Vet verdient volgens Bas een eigen plek in de culinaire wereld. ‘Het conserveert, glijdt, verrijkt, maakt ingrediënten krokant en is een smaakdrager die lang in de mond blijft hangen.’ Bas heeft zijn kookboek ingedeeld op verschillende bereidingsmethodes waarbij vet de hoofdrol speelt. Conserveren, frituren, konfijten, infusies en emulsies, bakken en ijs zijn de technieken die aan bod komen. Bas:’ Ik wil de consument inspireren om met vet in de keuken aan de slag te gaan. Want vet verrijkt smaken en kan op allerlei manieren gebruikt worden.’ Voorafgaand aan deze hoofdstukken met veel inspirerende en spannende recepturen waarbij hij zijn Aziatische smaakvoorkeur niet onder stoelen of banken steekt, geeft Bas uitgebreid uitleg over plantaardige en dierlijke vetten. De functie en smaak, de gezondheidsaspecten, het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten, boter en olijfolie.

Zowel dierlijk als plantaardig

Over smaak valt niet te twisten, maar vaak zijn dierlijke vetten lekkerder dan plantaardige. Terwijl de laatste doorgaans beter zijn voor de gezondheid. Robben staat voor om verstandig met vet om te gaan, maar wil het gebruik van dierlijke vetten niet uitsluiten omdat smaak een belangrijk onderdeel van het voedingspatroon uitmaakt.

Bas: ‘Wat in mijn recepten voorop staat is, dat de lezer ze thuis goed kan maken. Kijk, niet alle recepten zijn voor de hand liggend en niet iedereen zal meteen beginnen met burrata met tonka-meringue, karnemelkgranité en geroosterde perensap. Maar ik vind het wel belangrijk dat je gaandeweg tot de ontdekking komt, dat het allemaal niet zo ingewikkeld is. Konfijten bijvoorbeeld lijkt zo moeilijk, maar als je stap voor stap te werk gaat is het eigenlijk heel erg simpel. En alle recepten uit mijn kookboek zijn uitvoerig getest.’

Ik wil iedereen inspireren om met vet in de keuken aan de slag te gaan

Aan de slag

Een van de recepten in het kookboek van Bas trok onmiddellijk mijn aandacht. ‘Friet voor luie mensen.’ Wat? Hoe? Nou ja, zo dus.

Dit heb je nodig:

  • 1 kilo semi-vastkokende aardappels
  • vet naar keuze om in te frituren (Bas gebruikt het liefst rijstolie, die kun je heel goed hoog verhitten)
  • zout en peper
  • een wok of andere grote pan

Friet voor luie mensen staandEerst snijd je de aardappels in frieten van 1 cm dik. Niet dikker maar ook niet dunner. Precies 1 cm. Deze frieten was je in koud water schoon, om het zetmeel te verwijderen. Dit, omdat zetmeel slappe frieten veroorzaakt. Dan vul je een wok of andere grote pan met het vet van je keuze. Voeg de frieten toe aan het koude, ja KOUDE vet en zet de wok of pan op middelhoog vuur. Na ongeveer een kwartiertje begint de boel te borrelen. Blijf in de buurt en kijk hoe je frieten binnen 5 minuten een goudbruin kleurtje krijgen. Schep de frieten dan met een schuimspaan uit de wok of pan, maar tik de schuimspaan eerst tegen de binnenkant van wok of pan om overtollig vet af te schudden. Kieper je frieten in een met keukenpapier beklede vergiet zodat het overtollige vet in het papier gezogen wordt.

Okee, je fornuis is na het frituren aan een kleine schoonmaakbeurt toe, maar een kniesoor die daar op let. Zeker niet als je je eerste friet opgesmikkeld hebt. Merde, wat lekker!

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover kookboek VETTitel:              VET
Auteur:          Bas Robben
Uitgever:       Good Cook
ISBN nr:        9789059567597
Prijs:              € 24,95

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En binnenkort komt Confit de Canard online!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *