Nét even anders dan anders

Thanksgiving 2020 in New York

Thanksgiving (26 november); een van de belangrijkste feestdagen in de VS waarbij KALKOEN een belangrijke rol speelt. Maar wordt het wel gevierd dit jaar, vroeg ik mijn ‘correspondente’ Femke Pruis in New York? Zij deed klein onderzoek naar de stand van zaken rondom Thanksgiving 2020! Lees haar verslag…

Femke Pruis in New York‘Dat kan er ook nog wel bij. Thanksgiving is gecanceld. Of nou ja, zoals alles in 2020 gaan we het dit jaar ‘een beetje anders doen’. Voor veel Amerikanen is Thanksgiving de belangrijkste feestdag van het jaar, belangrijker nog dan kerst. En een onrepresentatief rondje onder mijn Amerikaanse vrienden bevestigt: 100% verkiest Thanksgiving boven Christmas. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de meeste werknemers de vrijdag na Thanksgiving vrij krijgen van de baas en dat kerst hier slechts bestaat uit Christmas Eve en Christmas Day. Op onze Tweede Kerstdag zitten de meeste Amerikanen gewoon weer op ‘kantoor’. (Lees: ‘in huispak achter hun laptop aan de keukentafel. Of zoals New Yorkers met appartementen die te klein zijn voor een keukentafel: aan de keukenbar met hun voeten in één van de geopende keukenkastjes’.) Jazeker, dit gebeurt.

Wat is Thanksgiving eigenlijk?

Maar goed, Thanksgiving dus. De Amerikaanse feestdag die jaarlijks op de vierde donderdag van november wordt gevierd en waarbij families bij elkaar komen om samen te eten en hun dank uit te spreken voor de mooie dingen in het leven. Ook de dag waarop de vrouwen urenlang in de keuken staan en de mannen alles opeten, om daarna met z’n allen American football te gaan kijken. Ik zou willen dat ik kon schrijven dat het andersom was, maar het gros van de Amerikaanse samenleving is nu eenmaal vrij conservatief van aard. Voor argumentatie, zie uitslag Amerikaanse verkiezingen 2020 + elke Amerikaanse film.

Netflix-serie Ugly Delicious: een uitzondering?

Een welkome uitzondering leek ik te zien in een aflevering van David Changs Netflix-serie Ugly Delicious waarin de rockstar chef samen met zijn moeder, die hem achtereenvolgens aanspreekt als ‘The King’ en ‘DAVID CHANG!’, een Amerikaans/Koreaans Thanksgiving maal bereidt. Het lijdt overigens geen twijfel wie de baas is in de keuken, Mama Chang. En nu ik er nog eens over nadenk, zitten in de laatste scène de mannen… inderdaad: op de bank football te kijken.

Thanksgiving: Turkey Day

Thanksgiving (Turkey day) is niet compleet zonder kalkoen; het minder sappige, minder smakelijke, maar vooral veel grótere broertje van de kip. Dit laatste maakt hem dan ook zo geschikt voor Thanksgiving. Een kalkoen vult vele monden. Zeker met de enorme load aan stuffing, dressing, mashed potatoes, sweet potatoes (soms afgetopt met marshmallows!), sauteed green beans en cranberry sauce die erbij wordt geserveerd. De Thanksgivingmaaltijd wordt traditiegetrouw afgesloten met een pumpkin, apple of pecan pie. Of natuurlijk met alle drie. Niet verwonderlijk dus dat het ‘Turkey burn’ lesje dat onze sportschool op vrijdagochtend aanbiedt, reeds volledig is volgeboekt.

‘Turkey burn’-workout in de sportschool is helemaal volgeboekt!

To Brine or not to Brine

Kerstkalkoen van Boers & Boers
Kalkoen van Boers & Boers in Nederland kan wel zo de oven in…

De grote moeilijkheid van Thanksgiving is het sappig houden van de kalkoen. Zo’n enorme vogel moet natuurlijk urenlang de oven in om goed gaar te worden. Zonder culinaire intuïtie en/of uitgekiend aanvalsplan resulteert dit in gortdroog vlees. Van culy godess Alison Roman heb ik geleerd dat brining (pekelen) uitkomst kan bieden. Zet je kalkoen dus een dag van tevoren in een zoutbadje met wat smaakmakers en een juicy turkey is verzekerd!

Mijn Thanksgiving 2020: corona-proof

Mijn – al een jaar geleden geplande – bezoek aan de familie van een goede vriendin die ons uitnodigde om a real American Thanksgiving in Connecticut te komen vieren, is uiteraard wegens De Omstandigheden van de baan. Door de oplopende coronagevallen worden New Yorkers opgeroepen de staat niet te verlaten. Dit weerhoudt overigens miljoenen Amerikanen er niet van om alsnog in een vliegtuig te stappen om Thanksgiving met familie te vieren.

turkey and wine: Thanksgiving van Femke PruisVoor ons dit jaar dus geen Thanksgiving in Connecticut, maar corona-proof in onze New Yorkse bubble met eerdergenoemde vriendin en haar man. Zij regelen de kalkoen én alle side dishes en ik zorg voor volle glazen wijn; een prima verdeling toch? Ik zou bijna zeggen: met zulke vrienden, heb je geen familie meer nodig!’

Eén reactie op “Thanksgiving 2020 in New York”

 1. Hallo Femke,

  Fijn gethanksgived bij Kasey?

  Ik ben maar even langs de lokale wijnboer gefietst voor een paar flesjes Spätburgunder, dat begrijp jij opperbest.
  Have fun in NY en binnenkort terug op de boerderij?
  Groet
  Kees

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *