Van mie tot glasnoedels

Soorten noedels: wat is wat?

Noedels of noodles; het schap in de supermarkt raakt voller en voller. Misschien zie jij ook de bomen door het bos niet meer. In ieder geval zijn ze wel lekker. Maar waar zitten ze de verschillen en hoe gebruik je ze. Ik heb een overzicht gemaakt.

Noedels worden gemaakt van ongerezen deeg en vervolgens gekookt in water. Er zijn verse en gedroogde varianten te krijgen in de winkel. In feite vergelijkbaar met Italiaanse pasta.

Welke soorten noedels zijn er?

In het onlangs uitgekomen kookboek Makkelijke noedels vind je 60 veelzijdige recepten met allerlei soorten noedels. Bij het testen van deze recepten kwam ik tot de ontdekking dat er veel te vertellen valt over al die verschillende soorten. De schrijfster Pippa Middlehurst zet deze soorten op een rijtje. Ik deed nog wat extra onderzoek en maakte er een totaal overzicht van. Deze soorten kom je het meest tegen in de Nederlandse supermarkt.

 

Eiernoedels; de meest bekende variant

Er zijn heel veel soorten eiernoedels, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde gemaakt. Sommige zijn dik, andere dun, sommige rond, andere plat. De meest bekende soort die je in de Nederlandse supermarkt kunt vinden zijn  de Chinese eiernoedels, oftewel Chinese eiermie (bijvoorbeeld van Soubry). Ze zijn lichtgeel van kleur en zijn vrij dun. Ze worden ook Lo Mein-noedels genoemd. Deze variant wordt vaak gebruikt in wokgerechten, zoals de chow mein (letterlijk gebakken noedels). Maar ook in het noedelrecept met Thaise kokos-curry (recept binnenkort op de website) voldoen ze uitstekend.

Noedels met kokos-curry  uit het kookboek Makkelijke noedels van Pippa Middlehurst
Noedels met kokos-curry

 

Udonnoedels; dik en stevig

Udon is een Japanse, dikke, witte tarwenoedel. Ze zijn chewy, stevig en combineren goed met sterke smaken of een bouillon. Deze zijn gemaakt van tarwebloem, water en zout en zijn daarom egaal wit van kleur. De dunnere varianten hiervan heten somen en hiyamugi. Tegenwoordig zie je steeds meer Udonnoedels in de supermarkt, o.a. van de merken Amoy, Hakubaku en Koh Thai. Probeer dit recept Noedels met misoboter en tomaat. Staat supersnel op tafel.

 

Miso noedels uit het kookboek Het Groene Kookboek van Rukmini Iyer
Udon noedels met misoboter

 

Sobanoedels: oorspronkelijk glutenvrij

Deze Japanse boekweitnoedels bevatten, tenminste als ze op de traditionele wijze worden bereid, maar een klein beetje of helemaal geen tarwebloem. Hierdoor zijn bijna of helemaal glutenvrij. Ze zien er een beetje uit als volkorenspaghetti maar dit type heeft een lichte nootachtige smaak. Hierdoor zijn ze echt uniek en niet vervangbaar door iets anders.  Sobanoedels, oftewel soba noodles,  worden vaak in soepen gebruikt, maar zijn ook erg lekker in een salade. In de Nederlandse supermarkt zie je o.a. de merken Hakubaku en Itsu, maar beide merken bevatten best veel tarwebloem, respectievelijk 69% en 72%. Zie hier een recept van glutenvrije sobanoedels.

 

Reken op zo’n 75 gram ongekookte noedels per persoon voor een hoofdgerecht

 

Glasnoedels; gemaakt van mungbonen

Een klassieker uit de Vietnamese keuken zijn mungbonennoedels, oftewel glasnoedels, gemaakt van het zetmeel van mungbonen. Ze worden vaak gebruikt in verse springrolls. Ze worden ook wel glasvermicelli of cellofaannoodles genoemd. Ze zijn een beetje doorzichtig als ze worden gekookt, vandaar de naam ‘glasnoedels’. en worden vaak verward met mihoen. In de supermarkt vind je de glasnoedels (glasvermicelli) van Go Tan. Dit product wordt ook soe-oen genoemd. Probeer mijn recept van Thaise salade met glasnoedels en garnalen. Een feestje!

 

Thaise salade met glasnoedels en garnalen uit het kookboek The Curry Guy Thai van Dan Toombs
Thaise salade met glasnoedels

 

Rijstnoedels; in verschillende maten

Rijstnoedels, oftewel rice noodles, worden gemaakt van rijstbloem, in plaats van tarwebloem. Je kunt ze kopen in verschillende varianten, van 5 mm en 2 mm (Conimex) Daarnaast is er ook de zogenaamde rijst vermicelli, oftewel Mihoen. Deze noedels zijn heel snel gaar, want je hoeft ze alleen even in kokend water te wellen. Heerlijk In dit recept van Surinaamse saoto . Of in deze Thaise pad thai.

Pad Thai van Jamie Oliver
Pad Thai; een Thaise klassieker met rijstnoedels

 

Ramen noedels in Japanse bouillon

Als je zegt Ramen, dan denk je in eerste instantie aan hét nationale gerecht van Japan. Dat bestaat uit een hartige bouillon met noedels en diverse toppings. Maar je kunt ook ramen noedels kopen.  Die zijn meestal rond en golvend en worden gedroogd verkocht. Deze Japanse noedels worden van tarwebloem en loogwater gemaakt. Waar de noedels een herkenbare textuur en bite van krijgen. Dit is belangrijk omdat de meeste ramennoedels in hete soep worden gebruikt. Door het loogwater verandert de bindingseigenschap van de glutenstructuur in de noedel, waardoor deze niet zompig wordt. Probeer deze noedelsoep met kip; een twist op de Japanse ramen.

 

Curry ramen met kip uit het kookboek Curry Guy één pan van Dan Toombs
Curry ramen met kip

 

Woknoedels voor snelle maaltijden

Ook zie je in de schappen van de supermarkt de zogenaamde woknoedels. In feite is dit geen echte noedelsoort die afkomstig is uit Azië, maar meer ‘bedacht’ artikel voor de Nederlandse consument. Woknoedels, zijn gemaakt van tarwe, en hebben die typische nestjesvorm, zodat je ze makkelijk in porties kunt toevoegen aan een wokgerecht of curry. Ze nemen snel de smaken op van andere ingrediënten en sauzen. Je hoeft ze niet voor te garen.

Zó voorkom kleverige noedels
In de meeste gevallen kun je noedels van tevoren koken en afspoelen. Het afspoelen is echt SUPERBELANGRIJK. Noedels plakken aan elkaar door een teveel aan zetmeel waarmee ze bedekt zijn. Als ze verhit worden, zetten de zemeelmoleculen uit en zwellen ze op, waardoor ze barsten en er glucose vrijkomt. Het zetmeel reageert dan nog meer met water, wat resulteert in gelatinering. Hier worden ze kleverig en plakken aan elkaar. Dit kun je voorkomen door ze goed af te spoelen met koud water.

 

Het kookboek Makkelijke Noedels

Creatief kookboek met 60 veelzijdige recepten die snel en eenvoudig te maken zijn. Alle recepten zijn op basis van diverse kant-en-klare noedels. Verdeeld in drie hoofdstukken met recepten van 10, 20 en 30 minuten. Bovendien zie je bij ieder recept in een oogopslag of het vegetarisch (V) is of vegan (VG).

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Makkelijke NoedelsTitel : Makkelijke noedels
Auteur : Pippa Middlehurst
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 311 4
Prijs : € 22,50

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book