Weekmenu #28

7x simpele gerechten voor de zomer

Wat gaan we eten de komende week? Simpel koken is de absolute trend. Zeker in de zomer. En waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Ook Ottolenghi en Jamie Oliver schreven een kookboek met simpele recepten. En onlangs kwam de Nederlandse tv-kok Yvette van Boven eveneens met een nieuw kookboek in de winkel met de titel: Easy. Dus deze week 5x simpele gerechten, geïnspireerd op de ideeën van deze topkoks.

 

Welke wijn bij simpele gerechten?

Simpel koken betekent niet meteen simpele wijn. Ik ga voor kwaliteit, het liefst tegen een zo laag mogelijke prijs. Bij al deze recepten vind je een bijpassend wijnadvies bij het recept zelf. Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor nog meer mooie momenten aan tafel. Laat je inspireren…

 

MAANDAG

Zoals altijd starten we met de Meatless Monday. In het kookboek Simpel van Ottolenghi staat een Pasta alle Norma (met aubergines, tomaten en pecorino op blz 184). Hij maakt hem met spaghetti en ik gebruik liever penne-pasta. Dit is mijn versie.

Pasta alla Norma
Pasta alla Norma

DINSDAG

Citroen, knoflook en kip vormen een klassieke combinatie. Ottolenghi vult zijn kip met ingemaakte citroen, wij gebruiken gewone citroen en voegen nog wat kaasblokjes toe. Op dinsdag dus een simpele gevulde kip.

Citroenkip met mediterrane kaas
Citroenkip met mediterrane kaas

WOENSDAG

Nog zo’n bekend simpel gerecht: grote garnalen met tomaten, feta en knoflook uit de oven. Een overheerlijke klassieker uit de Griekse keuken, ook wel bekend als scampi Saganaki. Ottolenghi combineert dit gerecht met de pastasoort orzo en maakt er een risotto van. Ik houd hem graag klassiek, en dat is nog simpeler. Maar allebei even lekker! En ben je in je eentje thuis, maak dan de pasta Saganaki uit het kookboek Tafel voor één. In 20 minuten op tafel.

 

Gamba's met tomaten en feta
Gamba’s met tomaten en feta

 

pasta saganaki uit het kookboek Tafel voor een van Nathalie Le Blanc
Pasta Saganaki

 

DONDERDAG

Op donderdag kiezen we voor vette vis; namelijk zalm. Eenmaal per week vette vis op het menu, dat is lekker gezond. Bovendien is zalm lekker makkelijk te bereiden. Ik geef je twee simpele gerechten: Ottolenghi’s zalm met pijnboompittensalsa. Of de simpele zalm van Jamie Oliver met maar 5 ingrediënten: zalm met kerstomaatjes en chorizo. Allebei het proberen waard: heerlijk.

 

Zalm met pijnboompittensalsa Ottolenghi
Zalm met pijnboompittensalsa

 

Zalm met smoky chorizo
Zalm met smoky chorizo

 

 

VRIJDAG

Voor het weekend een gerecht dat niet zou misstaan in het boek van Ottolenghi: kip met Za’atar. Een supersimpel recept van Melissa Hemsley. Ook al zo’n kanjer van ‘n kok. Bovendien is dit simpele gerecht ook nog een koolhydraatarm. Dit is een absolute favoriet bij ons thuis.

 

Kip met Za'atar
Kip met Za’atar

 

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Meer ideeën nodig? In mijn vorige snelle weekmenu staan nog meer simpele gerechten.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR HET WEEKMENU OP PINTEREST!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Weekmenu simpel & makkelijk. Jamie Oliver en Ottolenghi geven het voorbeeld. Van zalm en pasta alla Norma tot gevulde kip. Met bijpassend wijnadvies. Alle recepten zijn getest! #eenvoudig #snel