Francesca's Friday

Rundvlees uit de oven met rode wijnsaus

Groot vlees bereiden lijkt misschien moeilijk. Maar eigenlijk is het juist supersimpel. Het vlees gaat gewoon de oven in met allerlei groenten en kruiden. Uurtje later is het bijna ‘ready to eat’. Intussen maak je de koude mierikswortelsaus en de warme rodewijnsaus. En klaar is kees… 

Welke wijn bij Rundvlees uit de oven met rode wijnsaus?

Schenk er een glas heerlijke Bordeaux bij en je avond kan niet meer stuk.

4 personen1 1/2 uur

Ingrediënten

  • 1 theelepel jeneverbessen
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 2 takjes rozemarijn, alleen de naaldjes
  • 6 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 theelepel zout
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 grote wortelen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 750 gram rundvlees aan 1 stuk (fijne rib opgebonden tot rollade)
  • 1 bol knoflook
  • 200 gram crème fraîche
  • 3 theelepels mierikswortel
  • vers citroensap
  • 25 gram roomboter
  • 25 gram bloem
  • 250 ml rode wijn
  • 250 ml runderbouillon

Stap 1

Rooster de jeneverbessen een minuut of 2 in een koekenpan zonder vet. Zodra je ze begint te ruiken, haal je ze uit de pan. Gebruik een vijzel om de jeneverbessen en zwarte peperkorrels fijn te malen. Hak de rozemarijn, tijm en laurierblaadjes fijn en voeg dit toe aan de vijzel en meng met zout, olijfolie en honing. Meng goed door elkaar. Smeer vervolgens het stuk rundvlees hiermee in.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de wortel en bleekselderij onderin een braadslede. Leg het stuk vlees erop. Hak de top van de bol knoflook en zet de bol knoflook ook in de braadslede. Steek de kerntemperatuurmeter in het vlees en stel in op 55 °c. Zet de braadslede in de oven en bak het vlees ca. 45 tot 60 minuten. (Als je een thermometer gebruikt, dan geeft deze aan wanneer het vlees eruit kan.)

Stap 3

Maak intussen de mierikswortelsaus. Meng de crème fraîche met de mierikswortel. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Overdoen in een serveerkommetje.

Stap 4

Als het vlees klaar is, wikkel het dan ca. 20 minuten  in aluminiumfolie. Maak intussen de rode wijnsaus. Schep de groenten uit de braadslede en houd ze apart warm. Zet de braadslede op het vuur, voeg de boter toe en laat dit smelten. Roer ondertussen de aanbaksels los. Voeg de bloem toe en roer door de boter totdat je een ‘roux’ hebt. Bak heel even door zodat de bloem gaar wordt. Voeg de rode wijn toe en roer door het bloemmengsel. Laat inkoken tot de helft. Voeg dan de bouillon toe en laat nog ca. 15 minuten koken totdat je een ingedikte jus hebt. Breng op smaak met zout en peper.  Zeef de jus, zodat er geen stukjes kruiden meer inzitten. Schenk de saus over in een sauskom. Snijd het vlees in plakken. Schep de groenten op een grote schaal en leg de plakken vlees erop.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *