Stadskookboek

Rotterdam voor het Food-licht

Gisteren op de voorpagina van de Volkskrant: Rotterdam is hot! Ook komt Rotterdam voor op de favorietenlijstjes van o.a. The New York Times, The Rough Guide en The Lonely Planet. Volgens Rotterdam Citymarketing zit het toerisme voor het vijfde jaar in de lift. En al deze bezoekers aan de stad willen eten. En dat is geen probleem, tenminste niet als je het Stadskookboek Rotterdam hebt gelezen. Wat een verscheidenheid aan restaurants en food hotspots zijn er te vinden op o.a. de Kop van Zuid, de Kaap, de West-kruiskade, in de Markthal, in het oude Noorden en in de Fenix Food Factory. En dit alles staat beschreven in de tweede druk van Stadskookboek Rotterdam, een ge-up-date versie van de eerste druk. De ontwikkelingen op culinair gebied in de stad zijn namelijk amper bij te houden volgens de schrijvers Wim de Jong & Frank van Dijl (voorheen verantwoordelijk voor ‘De Buik van Rotterdam‘). 

Het kookboek

In september 2015 verscheen de eerste druk van Stadskookboek Rotterdam. En dat was direct een succes. Want het is een anders-dan-anders kookboek. Vooral de verhalen achter de restaurants uit Rotterdam Foodstad krijgen een mooi podium in dit boek. En dat is dan net zo goed een verhaal over een Michelinchef, als over culinair-Rotterdammer pur sang Herman den Blijker als over de twintigers en dertigers die zich massaal als foodpioniers ontplooien in Rotterdam. Ik kreeg het boek van mijn dochters cadeau, want ze kennen hun mama: dol op restaurants, eten en verhalen.

Uitgeprobeerd

Mijn oog viel op een lekker recept van Restaurant Oliva (Witte de Withstraat 15A). Polpette di melanzane ‘Calabria’. Een klassiek Italiaans recept van auberginesballetjes op een bodempje van tomatensaus. Eerst wordt deze tomatensaus gemaakt van gepelde tomaten, verse basilicum, oregano, een rood pepertje, knoflook en een beetje suiker en zout. Lekker laten inkoken. De balletjes worden gemaakt van in kleine blokjes gesneden aubergines, wit brood, ei, gerapte Parmezaanse kaas, knoflook, peterselie en paneermeel. Deze ingrediënten worden goed door elkaar gemengd en op smaak gebracht met peper en zout. Vervolgens worden er balletjes van gedraaid en deze worden door de bloem gerold en in ongeveer 5 minuten goudbruin gebakken in de olijfolie. De balletjes worden geserveerd op de tomatensaus gegarneerd met stukjes mozzarella en wat blaadjes basilicum. Heerlijk! In het boek wordt dit gerecht gepresenteerd als een voorgerecht of een hapje bij de borrel. Maar met een stukje vis is het ook heerlijk als hoofdgerecht.

Mening

Dit boek zal niet snel worden geraadpleegd door de vele buitenlandse bezoekers aan de stad die zich laten leiden door de eerder genoemde favorietenlijstjes. Daar zijn andere gidsjes voor. Maar voor de Rotterdammer zelf en mensen uit de omgeving van de stad is het een heerlijk boek. Mooie verhalen van inspirerende mensen, bekend en onbekend, zoals stadstuinvrouw Caroline Zeevat of alleskunner Marnix Benschop. En reportages van o.a. Slagerij Schell en Schmidt Zeevis. Alle verhalen en de heerlijke recepten achterin maken dit boek tot een topper in mijn ogen. De volgende keer als ik naar Rotterdam ga, zal ik zeker dit boek raadplegen voor een food hotspot. En dan neem ik mijn dochters mee, want goeie verhalen en hotspots kun je maar beter doorgeven!

 

Stadskookboek RotterdamTitel : Stadskookboek Rotterdam
Auteur: Wim de Jong & Frank van Dijl
Uitgever : Mo’media
ISBN : 9789057677816
Prijs : € 24,95

 

Op de hoogte blijven van het laatste kookboeknieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *