Winnaar Masterchef

Ontdek het geheim van de chef

Ben je fan van Masterchef Nederland? Dan ken je Bart van Berkel vast en zeker. Hij was de winnaar in 2014. Eind 2015 kwam er al een dik kookboek  van zijn hand op de markt: Ontdek het geheim van de chef.  Een kookboek waarin hij de signatuurrecepten van topchefs vereenvoudigt tot haalbare alternatieven.

Na het winnen van de Masterchef competitie besloot Bart bij een aantal topchefs in de leer te gaan door een dagje of langer in hun keuken mee te draaien. Op die manier wilde hij zich verder bekwamen,  zijn kennis vergroten en hun manier van werken doorgronden. Hij ging op bezoek bij 12 chefs: Sergio Herman, Peter Lute, Erik van Loo, Onno Kokmeijer, Edwin Kats, Jozua Jaring, Soenil Bahadoer, Alain Caron, Ramon Beuk, Nick Bril , Stefan van Sprang en de gebroeders Pourcel uit Frankrijk (Montpellier). Deze extra investering wierp zijn vruchten af, want zo ontstond het idee voor dit mooie kookboek.

Overzichtelijke opzet

De recepten in het kookboek zijn geïnspireerd op signatuurgerechten van de topchefs. Om ze voor de thuiskok haalbaar te maken heeft Bart de recepten vereenvoudigd. In het kookboek worden eerst alle chefs door Bart voorgesteld. Inclusief hun signatuurdishes. Daar wordt meteen doorverwezen naar het recept met de thuisversie van Bart. Je kunt dus meteen vergelijken: dat is leuk en leerzaam. Vervolgens geeft Bart uitgebreid praktische adviezen voor in de keuken op het gebied van aanpak en voorbereiding, keukenspullen, snijtechnieken en basisproducten.

Complete recepten

Dan de receptuur. Het boek bevat 50 feestelijke (thuis)recepten met een restaurantuitstraling. Elk recept is nauwgezet en compleet beschreven. Hoeveelheden duidelijk aangegeven, alles stapsgewijs uitgelegd, voorzien van bereidingstijden, extra keukenapparatuur aangeraden en tot slot regelmatig aangevuld met een goed wijnadvies. Ook de moeilijkheidsgraad wordt aangegeven met symbolen bovenaan de pagina, maar het duurt wel even voordat je in de gaten hebt hoe dat werkt. In de inleiding wordt dit niet helemaal duidelijk uitgelegd. Het boek claimt dat de recepten in 1 uur te bereiden zijn. Voor ongeoefende koks wordt dat moeilijk. Ook werkt Bart in heel veel recepten met een snelkookpan om binnen de tijdslimiet te blijven. Maar is dit een realistisch uitgangspunt? Want hoeveel mensen zijn tegenwoordig nog  in het bezit van zo’n pan, en weten hoe die werkt?

 

Al met al: Ontdek het geheim van de chef is een mooi uitgegeven boek (260 pagina’s) met aantrekkelijke fotografie en haalbare ‘sterren’-recepten. Alleen niet geschikt voor een beginnende kok. Elk recept past op 1 pagina, dat is handig. Maar daardoor is het lettertype wel aan de kleine kant. Mede door de keuze van een ‘magere’ letter, is het ook wat moeilijker leesbaar. Zeker als je aan het koken bent.

Cover-boek Geheim van de chef

 

TitelOntdek het geheim van de chef
Auteur:Bart van Berkel
Uitgever: Create-memories.nl
Prijs: € 29,95 (hardcover)

Kijk voor meer informatie op de site van Bart van Berkel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *