Recensie Africola

Modern Afrikaans koken met Duncan Welgemoed

Benieuwd naar spannende Afrikaanse gerechten? Afgelopen najaar verscheen het kookboek Africola van de Zuid-Afrikaanse kok Duncan Welgemoed, met moderne gerechten bomvol smaak zoals de achterflap aankondigt. Wat kun je dan verwachten? Wij kookten alvast een paar Afrikaanse gerechten…

Portret Duncan Welgemoed
Portret Duncan Welgemoed

Duncan Welgemoed is geboren in Zuid-Afrika, maar woont al weer een tijdje in Australië waar hij zijn restaurant Africola opende. De keuken van het eerste restaurant brandde volledig af door fik in het ventilatiesysteem. Maar ze bouwden het weer op: Africola versie II, volgens Welgemoed beter doordacht.

Voordat Welgemoed naar Australië verhuisde werkte hij bij diverse sterrenrestaurants in Europa. Maar de gerechten die hij in Africola serveert hebben een sterke Zuid-Afrikaanse afkomst. De barbecue (of braai) is nooit ver weg zullen we maar zeggen.

 Het kookboek

Het boek dat dezelfde naam draagt als zijn restaurant wordt door de uitgever aangekondigd als ‘gedurfd modern Afrikaans eten met een attitude’. Op zoek naar die attitude…

Het ziet er in ieder geval heel mooi uit. Kleurrijk, aparte fotografie, typografie, styling. Kortom geen dertien in een dozijn. Naast de gerechten bevat het boek ook veel verhalen.

Een hartverwarmende inleiding door Marco Pierre White (hij wordt de eerste beroemde chef-kok genoemd, en het enfant terrible van de Britse restaurantscene. In 1994, op 32-jarige leeftijd, werd White zowel de jongste chef als de eerste Britse chef die drie Michelinsterren kreeg). Volgens hem heeft hij alles van Welgemoed geleerd. White is bekend van o.a. MasterChef en Hell’s Kitchen. Opvallend is dan ook de tirade van Welgemoed elders in dit boek over celebritychefs. Chef-koks die een belangrijke invloed hebben op hoe mensen winkelen, koken en eten. De Olivers, Ramseys en Fieri’s van deze wereld worden volledig gefileerd en uitgemaakt voor hypocriet.

 

gedurfd modern Afrikaans eten met een attitude

 

Uitgeprobeerd: 3 Afrikaanse gerechten

Maar goed, het gaat in de eerste plaats om de gerechten in Africola. Braaigerechten, groente, vis, brood, desserts en cocktails. En heel veel sauzen, bijvoorbeeld de Saus voor Watjes of de Pittige saus voor de darmen. Maar veel gerechten bevatten ingrediënten die niet in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Kangaroevlees ligt hier bijvoorbeeld niet in de schappen. Kortom het is een boek voor de liefhebber. Ik heb wel wat groentes gemaakt zoals de snel klaar te maken Romaine met green goddess-dressing en de Gegrilde wortels ingesmeerd met zelfgemaakte barbecuesaus (16 ingrediënten) en geserveerd met steakhouse-dressing (nog eens 10). Door alle sauzen proef je eerlijk gezegd weinig wortel meer.

Mening

Ik hink een beetje op twee gedachten. Het boek ziet er fantastisch uit en Welgemoed is een fantastische chef, hij heeft met Africola veel succes in Australië en hij houdt de Zuid-Afrikaanse keuken hoog. Maar daar tegenover staat dat dit kookboek waarschijnlijk achter in de kast verdwijnt. Wij Nederlanders barbecueën in de zomer wel eens als het lekker weer is, maar het maakt geen vast deel uit van ons keukenritueel. En de veel bewerkelijke recepten in dit boek (zelfs de Spaghetti met vleessaus voor het personeel bevat al 31 ingrediënten!) zorgt er voor dat je het boek niet snel zult pakken.
Maar ja, Welgemoed is dan ook een bijzondere chef, en bijzondere chefs maken bijzondere (lees: niet alledaagse) gerechten. Laat dat dan zijn attitude zijn! 😉

 

Bestellen kun je hier:

Cover Africola Titel : Africola, modern Afrikaans eten met een attitude
Auteur : Duncan Welgemoed
Uitgever : Uitgeverij Fontaine Uitgevers
ISBN : 9789464040074
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *