Het Franse bakboek

Macarons de Nancy

Om kennis te maken met Het Franse bakboek, geven we alvast een voorproefje. Macarons de Nancy zijn typisch Frans en zeer makkelijk te maken.

Het eerste wat je waarschijnlijk opvalt aan deze macarons is dat ze weinig lijken op de macarons die je het vaakst tegenkomt: de zogenaamde macaron Gerbert, een heel populair koekje dat in honderden verschillende kleuren, smaken en dito vullingen te krijgen is.

Deze macaron de Nancy is eigenlijk een heel traditioneel koekje; het is in feite de voorouder van de beroemde macaron Gerbert. Macarons bereikten Frankrijk in de zestiende eeuw via de Italiaanse patissiers van Catharina de’ Medici, maar werden een stuk beroemder tijdens de Franse Revolutie toen twee nonnen, zuster Marguerite en zuster Marie-Elisabeth, ze in de stad Nancy begonnen te maken. Op dat moment waren het amandelkoekjes, met een stevige binnenkant en een brosse, krokante buitenkant. Pas in de negentiende eeuw creëerde Pierre Desfontaines, een neef van de oprichter van Pâtisserie Ladurée, de macaron Gerbert door het mengsel te verzachten met een meringue en twee helften op elkaar te plakken met een gearomatiseerde vulling.

Het recept voor macarons de Nancy is ongelooflijk eenvoudig en dit blijft een van de populairste koekjes die in bakkerijen in heel Frankrijk verkocht worden.

40 koekjes30 minuten

Ingrediënten

  • 250 g amandelmeel
  • 320 g kristalsuiker
  • 100 g eiwit (ongeveer 3-4 eiwitten)
  • ¼ theelepel bittere-amandelessence, of naar smaak
  • 100 g poedersuiker

– Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet 2 bakplaten licht in en bekleed ze met bakpapier.

– Meng het amandelmeel en de suiker in een kom. Voeg het eiwit en de amandelessence in één keer toe en roer 2-3 minuten met een houten lepel, of tot zich een heel stijve pasta vormt. Het mengsel wordt weer zachter als de suiker begint op te lossen in het water uit het eiwit.

– Schep het mengsel in een spuitzak met een rond spuitmondje van 1 cm doorsnee en spuit cirkels van 5 cm doorsnee op de beklede bakplaten, met een tussenruimte van 3-4 cm. Dompel een deegkwastje lichtjes in water en bestrijk daarmee de bovenkant van elke macaron. Strooi er daarna een royale hoeveelheid poedersuiker overheen. Gebruik het kwastje om de bovenkant opnieuw vochtig te maken, tot alle poedersuiker is opgelost.

– Bak 15 minuten, of tot de koekjes net beginnen te kleuren. Laat de macarons niet te veel karamelliseren, want ze moeten tamelijk zacht blijven. Haal ze uit de oven en laat ze op de bakplaten afkoelen. Haal ze er daarna voorzichtig af. Als de macarons aan het papier blijven plakken, maak dan de onderkant van het papier nat met een kwastje of een natte doek. Na een paar minuten kun je dan je kostbare koekjes van het papier af halen. Bewaar ze tot 7 dagen op kamertemperatuur in een luchtdicht afgesloten trommel.

cover Het Franse BakboekTip

Als je deze macarons bakt, maak je dan niet te druk over de baktijd. Haal de macarons na de aanbevolen baktijd uit de oven, laat ze wat afkoelen en proef er dan een om te zien of hij naar jouw smaak gebakken is. Hij moet zacht en taai zijn vanbinnen, met een krokant omhulsel. Vind je je macarons te zacht, zet ze dan gewoon nog even in de oven op lage temperatuur om nog wat verder in te drogen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *