Eat Kale Drink Kale

Zo veelzijdig is boerenkool

Amelia Wasiliev woont een deel van de tijd in Engeland en een deel van de tijd in Australië. Samen met haar zus, illustrator Alice Chadwick, schrijft ze kookboeken. Zo bundelde ze recepten voor scones, muffins en cupcakes in ‘De lekkerste hapjes uit Londen’. Haar meest recente boek heeft een heel ander thema, namelijk boerenkool.

Sapjes met boerenkool / Boerenkool op je bord

De Engelse titel van het kookboek is ‘Eat Kale Drink Kale’. Deze titel geeft een goed beeld van de indeling van de recepten in het boek; het bestaat uit de hoofdstukken Sapjes met boerenkool en Boerenkool op je bord. Bij de sapjes en smoothies staat wat de toegevoegde waarde ervan is. Zo is een combinatie van watermeloen, munt, kokoswater en boerenkoolbladeren goed voor hart en bloedvaten.

Kopen, bewaren en bereiden van boerenkool

Het boek bevat een uitleg over het kopen, bewaren en bereiden van boerenkool. Zo staat er: “Kies in de winkel bladeren met een donkere kleur, zonder gaatjes of bruine vlekjes. Kies als dat mogelijk is kleinere bladeren, omdat die zoeter en minder hard zijn. Bewaar boerenkool in de koelkast in een luchtdichte trommel of in een plastic ziplock zak. Zorg ervoor dat de bladeren droog zijn voor je ze in de koelkast legt, omdat het vocht de bladeren sneller laat verwelken. Je kunt boerenkool prima invriezen.”

Pesto van babyboerenkoolbladeren

Ingrediënten boerenkool pesto
Ingrediënten boerenkool pesto

Er zijn meer dan vijftig soorten boerenkool, waarvan de gewone Boerenkool, de paarse boerenkool, cavolo nero, babyboerenkool en Red Russian het bekendst zijn. Bij babyboerenkool gaat het om de jonge blaadjes, die zacht van smaak zijn. Ze worden in het kookboek gebruikt om pesto mee te maken. Hiervoor doe je 200 gram gemengde babyboerenkoolbladeren, twee tenen gepofte knoflook, 50 gram geroosterde cashewnoten, 30 gram geraspte Parmezaanse kaas en 100-120 milliliter en wat zeezout in een blender en zet deze aan tot je een mooie pesto hebt. Voeg eventueel extra olijfolie toe om de gewenste dikte te krijgen. Het resultaat is een pesto die fris van kleur en smaak is. Een blijvertje! Verwacht van het boek geen recepten voor boerenkoolstamppot, want er staan nauwelijks hoofdgerechten in het boek, maar des te meer bijzondere combinaties; denk aan boerenkoolchocoladecake en boerenkool met nectarines.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover BoerenkoolTitel: Boerenkool: 69 recepten met boerenkool en andere koolsoorten
Schrijfster: Amelia Wasiliev
Uitgever: Gottmer
ISBN: 9789023014645
Prijs: € 12,99

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *