Visculinair

Vis koken voor beginners

Vis is voor veel mensen een lastig ingrediënt: ze weten niet wat ze er in de keuken mee moeten doen. Voor die mensen heeft het Nederlands Visbureau een kookboekje gemaakt: Visculinair. Er valt wel het een en ander aan op te merken, maar het oogt uitstekend en de recepten zijn makkelijk.

De 44 recepten in Visculinair zijn deels nieuw en deels afkomstig uit het gelijknamige kwartaalmagazine. Ze zijn makkelijk te maken en stuk voor stuk voorzien van een mooie foto. In het fleurig opgemaakte boek – met praktische ringband – staan bovendien foto’s van mensen die in de visserij werken, inclusief vrolijk citaat. Het oogt dus allemaal aantrekkelijk en Visculinair zal vast veel mensen over de streep trekken om thuis eens vaker vis klaar te maken.

Het boekje bevat veel informatie over vis, zoals tips voor de basisbereiding van visfilet, bewaartips, het verschil tussen platvis en rondvis, hoe je vis moet fileren en welke vis in welk seizoen talrijk is. Er wordt iets gezegd over de visserij in Nederland en over de gezondheidsvoordelen van vis eten. Achterin staat bovendien een handig overzicht met bereidingstijden. Helaas staan er wel de nodige taalslordigheden in de teksten.

Visculinair kookboek p72-73

Te rooskleurige informatie
Visculinair is gemaakt door het Nederlands Visbureau en gefinancierd door het Productschap Vis. Je zou dus verwachten dat de achtergrondinformatie compleet is. Dat is echter niet het geval. De dier- en milieuvriendelijkheid van de visvangst wordt bijvoorbeeld te rooskleurig voorgesteld. Er wordt niets gezegd over keurmerken als MSC en er is geen aandacht voor het feit dat bepaalde vissoorten volgens de VISwijzer op dit moment beter beperkt of helemaal niet gegeten kunnen worden (zoals rode poon, paling en rog). Dat is jammer, want het zou de bruikbaarheid van dit kookboek zeker vergroten. Eerlijk zijn over de herkomst van het ingrediënt dat je promoot vind ik bovendien overtuigender dan doen alsof alles al perfect geregeld is.

Geteste recepten: zalm en koolvis
Over naar de recepten. Ik heb er twee getest: de zalmbonbon met tartaarsaus en de koolvisfilet in Spaanse tomatensaus. De zalmbonbon was eenvoudig te maken, zag er leuk uit en smaakte uitstekend; de smaakcombinatie van gerookte zalm, crème fraîche, citroen, een augurkje, verse kruiden, kappertjes enzovoort heeft zichzelf natuurlijk al ruimschoots bewezen. Wel ontbreekt in het recept de tamelijk cruciale toevoeging dat je de zalm in dunne plakken moet kopen. De koolvisfilet beviel wat minder. Er ontstond geen echt ‘smaakverband’ tussen het stukje witvis en de tomatensaus met saffraan, sherry, blokjes chorizo en zwarte olijven. Maar toch: prima voor door de week en zeker voor mensen die vis nog een beetje eng vinden.

Veel tomatensaus
De recepten leunen over het algemeen wat zwaar op ingrediënten als tomaat (niet zo handig voor wie volgens de seizoenen wil koken), mayonaise en room. Ook worden sommige onderdelen gerecycled. De tartaarsaus van de zalmbonbons komt in licht aangepaste vorm terug in het recept voor geroosterde sliptong met pittige tartaarsaus, en de tomatensaus van de koolvisfilet duikt in iets andere gedaante op in een Spaans visstoofpannetje met tarbot (waarbij het de vraag is of je je dure tarbot daar in moet stoppen). Bij het recept voor wijtingfilets in tomaten-sojasaus (alweer een saus van tomaten uit blik; in totaal zijn er vijf varianten) ontbreekt de bereiding van de vis zelf.

Geschikt voor doelgroep
Visculinair ziet er heel goed uit en bevat basisrecepten die toegankelijk zijn voor mensen met heel weinig kookervaring. Hoewel het geheel wat slordig en gemakzuchtig in elkaar steekt, is dit toch een leuk en zeer vriendelijk geprijsd kookboekje, dat hopelijk veel thuiskoks ertoe aanzet ook eens een stukje vis in de pan te leggen.

 

Cover kookboek defTitel: Visculinair kookboek. Boordevol visculinaire recepten & tips!
Auteur: Nederlands Visbureau
Jaar: 2014
Uitgever: Nederlands Visbureau
Prijs: € 8,95 (in de viswinkel of bij de viskraam)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *