Lekker gezond

Veggie meets vlees en vis

“No rules, great kitchen!” Dat is het motto van de Belgische Veerle de Brabanter. In 2017 publiceerde ze ‘De Flexikok’, nu gevolgd door ‘De Flexikok 2’. Zoals uit het motto al blijkt, staat plezier in het koken centraal in beide boeken. Zoals Veerle zelf aangeeft: “Ik vind het immers veel belangrijker om je te inspireren en mijn plezier in het koken door te geven dan regeltjes op te stellen over wat wel en niet mag in de keuken. Mijn recepten zijn dus veeleer een bron van inspiratie en bevatten nieuwe ideeën om zelf creatief te worden.”

Vega, maar ook vlees en vis

De ondertitel van De Flexikok 2 luidt: ‘Veggie meets vlees en vis’. Het boek bestaat uit allerlei kleine vegetarische gerechten die je kunt combineren met andere gerechten tot een volwaardige maaltijd. Al dan niet met vlees of vis. Het boek bestaat uit de hoofdstukken Tapas, BBQ, Salade, Dressing, Warm, Soepen en Zoet.

Voorin het boek staat een tabel met ingrediënten die goed bij elkaar passen. Of, zoals Veerle de Brabanter aangeeft: “Haal de max uit de mix. Wist je dat je de opname van voedingsstoffen in het lichaam sterk kunt bevorderen door bepaalde groenten en fruit te combineren? Gezonde groenten en vruchten worden op die manier ineens SUPERgezond! Laat je bij de samenstelling van je schotels leiden door je ogen en smaakpapillen.”

Uitgeprobeerd

Tomatensalade met grapefruitWe probeerden een salade met kerstomaten en grapefruit en pasta met paprikapesto. Voor de salade snijd je 500 gram kerstomaten in tweeën. Pel een rode ui en snijd hem in fijne ringen. Was een bos radijs en een zoete paprika en snijd alles in fijne plakjes. Schil twee pompelmoezen (grapefruit), snijd ze in kleine stukjes en meng een handvol gepelde pistachenoten erdoor. Voeg alles samen in een kom. Voeg fijngesneden basilicum– en muntblaadjes toe, kruid met Provençaalse kruiden, peper en zout en een scheutje olijfolie.

Voor de paprika-pesto verwarm je de oven voor op 190 °C. Je snijdt vier zoete rode paprika’s en twee gele paprika’s in tweeën. Besprenkel met olijfolie en Provençaalse kruiden. Leg de paprika’s 30 minuten met het vel naar boven in de oven, tot ze zwartgeblakerd zijn. Laat afkoelen en verwijder het vel. Doe de paprika’s, een handvol geroosterde amandelen, 80 gram Parmezaanse kaas, een teentje knoflook, een handvol basilicum en olijfolie in een blender en mix tot een gladde, smeuïge massa. Breng op smaak met peper en zout. We combineerden de pesto met tagliatelle. Volgens mijn vriend heeft pasta niet meer nodig dan een goede pesto; maar dat ben ik niet helemaal met hem eens 🙂 De pasta en de salade pasten goed bij elkaar. Recept hebben? Klik op de bovenstaande linkjes!

Praktische tips

Bij alle recepten staat hoe lang je het gerecht (in de koelkast) kunt bewaren. Verder bevat het boek een aantal tips, bijvoorbeeld voor het ontvellen van paprika’s: “Steek de paprika’s na het roosteren enkele minuten in een plastic zakje en bind het dicht. Laat de paprika’s vervolgens ongeveer 15 minuten afkoelen (tot lauwwarm). Daarna kun je de velletjes veel vlotter verwijderen.”

De recepten zijn eenvoudig en lenen zich inderdaad goed combinaties met andere gerechten. Soms is het taalgebruik even wennen; zo zou ik het eerder hebben over ‘amandelen’ dan over ‘amandelnoten’. En zo mengen we ingrediënten ergens door en niet eronder (“Schil de pompelmoezen, snijd ze in kleine stukjes en meng de pistachenoten eronder”). Maar al met al een praktisch en handzaam kookboekje met uitnodigende frisse fotografie waarin vegetarische gerechten lekker worden afgewisseld met vlees en vis!

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Flexikok 2Titel: De Flexikok 2
Auteur: Veerle de Brabanter
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789401446143
Prijs: € 24,99

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.