5 ingrediënten

Simpel koken volgens Jamie

Jamie Oliver kreeg zijn bijnaam ‘The Naked Chef’ toen hij in 1999 zijn eerste televisieprogramma maakte. Het idee achter dit programma was dat dure ingrediënten en keukenapparatuur geen voorwaarden zijn om een goede maaltijd te bereiden. Deze insteek komt terug in al Olivers kookboeken. En natuurlijk ook in zijn nieuwste boek: 5 ingrediënten. Maar wat vinden we nog meer van dit kookboek?

Even terug naar zijn eerder uitgekomen kookboeken. Zo benadrukt hij in ‘Jamie in 30 minuten’: “Je bent dan misschien de drukste persoon ter wereld, maar eten moet je toch. Ik laat je zien hoe je in 20 tot 30 minuten – ongeveer net zo veel tijd kwijt bent om een kant-en-klare hap in de oven op te warmen, naar een tv-programma te kijken of een afhaalmaaltijd te bestellen en op te halen – een waanzinnige, zelfgemaakte maaltijd op tafel kunt zetten.”
Dit principe werd nog verder doorgevoerd in Jamie in 15 minuten. Van dat laatste boek was ik niet zo gecharmeerd; die 15 minuten waren alleen haalbaar als je voor die tijd al water aan de kook had gebracht en voorgesneden groente had gekocht.

5 ingrediënten

Ik was dan ook benieuwd naar ‘5 ingrediënten‘, het nieuwste kookboek van Jamie Oliver. Het boek bevat 130 recepten, verdeeld over de hoofdstukken salades, pasta, eieren, kip, vis, groenten, rund, varken, lam, rijst & noedels en zoetigheid. De vijf ingrediënten die voor een recept nodig zijn, staan op foto’s die onder elkaar in de linkerkantlijn zijn gezet. Op de rechterpagina staat steeds een grote foto van de maaltijd. Een mooie, heldere vormgeving; zie ook het inkijkexemplaar. De instructies zijn kort en bondig en de combinaties zijn verrassend, zoals zalm met chorizo, kikkererwten met snijbiet en varkenshaas of spaghetti met krab en venkel.

Uitgeprobeerd

Zalm met smoky chorizo
Zalm met smoky chorizo

We maakten de zalm met chorizo (zie hier het recept). Sommige recepten in het boek zijn voor twee personen en andere voor vier. Voor vier personen heb je de volgende vijf ingrediënten nodig: 4 zalmfilets met huid, 600 gram verschillend gekleurde kerstomaatjes, verse basilicumblaadjes, 16 zwarte olijven en 60 gram chorizo. Je bakt de zalmfilets tot ze krokant en net gaar zijn. Daarna bak je twee minuten de chorizo mee en vervolgens 30 seconden de tomaten, die zijn aangemaakt met basilicumblaadjes, een eetlepel rodewijnazijn, peper en zout. De olijven leg je bij de vis en de tomaten op het bord, aangemaakt met olijfolie en een scheutje water. Zalm en chorizo passen verrassend goed bij elkaar. We aten er gebakken aardappels bij. Geen vijf ingrediënten dus, maar zes; anders was het een wat karige maaltijd geweest. Dat geldt eigenlijk voor alle recepten. Maar buiten dat is het een mooi kookboek dat inspiratie geeft voor maaltijden die nét even wat anders zijn!

Bestellen dit kookboek? Dat kan hier:

Cover 5 Ingredienten Jamie Oliver - coverTitel: 5 ingrediënten
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021566665
Prijs: € 29,99

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. Morgen komt het recept van Zalm met chorizo online.

 

Credits foto recept:
© Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017

Credits portret foto:
© Paul Stuart, 2017

Simpel recept van Jamie Oliver: zalm met chorizo. Met zalmfilet, kerstomaatjes, verse basilicum, zwarte olijven en chorizo. Lees op de blog hoe je dit makkelijke hoofdgerecht met vis maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *