Comfort Food

Scandinavische gezelligheid

Verschillende Scandinavische talen zijn ontstaan uit het Oudwestnoords. Een van de woorden uit deze taal is hyggja, wat zoveel betekent als ‘je tevreden voelen’. De ondertitel van het kookboek Scandinavisch Comfort Food, ‘Embracing the art of hygge’, verwijst daarnaar. Zoals de Deense schrijfster Trine Hahnemann in de inleiding aangeeft: “Niets is belangrijker voor mij dan samen met anderen genieten van eten. Koken en delen: dat is ons grootste goed. Ik hoop dat dit boek je zal inspireren om iedere dag hyggeligt te maken en om te koken voor vrienden, vreemden, buren, geliefden en familie”.  

Gezelligheid

Hygge heeft te maken met gezelligheid en dat is precies wat ‘Scandinavisch Comfort Food’ uitstraalt. Het boek bevat veel mooie foto’s van schalen vol met gerechten. Het is verdeeld in hoofdstukken die weergeven hoe Trine Hahnemann leeft en kookt:

  • ‘Wat ik overdag eet’: recepten voor slow juices, pannenkoeken en ‘snitter’, gemakkelijke gerechten die geschikt zijn om restjes op te maken
  • ‘Onze familiediners’, met onder andere recepten voor gehaktbrood, stoofpot en viskoekjes
  • ‘Mijn liefde voor groente’, met recepten voor stoofpot van wortelgroenten, bietenkoekjes met mierikswortelsaus en spinaziedumplings in tomatensaus
  • ‘Soepen voor alle seizoenen’, zoals bloemkoolsoep en vissoep
  • ‘Salades die ik eet’, zoals Deense rauwkost (råkost) met knolselderij, appel, mosterd, komijn en honing
  • ‘Tafelzuur, jams & smaakmakers’
  • ‘De broden die ik bak’, zoals flutes, een soort baguettes
  • Zoetigheden’, waaronder rosenbrød: bladerdeeggebak met een glazuur met rozenblaadjesgelei

Uitgeprobeerd

Meat loaf , gehakbrood uit kookboek Scandinavisch Comfort FoodMijn dochter Sofie van 10 is groot liefhebber van gehaktbrood; het recept hiervoor hebben we dan ook uitgeprobeerd. Hak 200 gram kastanjechampignons klein en meng ze met 500 gram rundergehakt, 2 eieren, 150 ml volle melk, 50 gram broodkruimels of paneermeel, 1 fijngesnipperde ui, 2 eetlepels fijngehakte tijm, peper en zout. Maak hiervan twee ‘broden’ en leg deze op een met bakpapier beklede braadslee. Leg er plakjes ontbijtspek op en bak ze 30-35 minuten op 180°C. Het gehaktbrood is meer dan genoeg voor vier personen. Trine Hahnemann adviseert om hierbij lingon sylt te eten: kook 500 gram cranberry’s 8 minuten met 100 ml water. Schep het schuim eraf, voeg 250 gram kristal- of basterdsuiker toe en kook nog eens 8 minuten. Deze cranberryjam is inderdaad onmisbaar. We gaan dit recept zeker nog een keer maken! Maar dan wel met wat meer kruiden, want alleen peper, zout en tijm is wat weinig ‘pit’ voor een gehaktbrood.

Mening

‘Scandinavisch Comfort Food’ is een mooi vormgegeven kookboek; het is inspirerend om erdoorheen te bladeren en de foto’s te bekijken. Minor detail: een leeslint zou handig zijn, zodat je een recept dat je wilt uitproberen makkelijk terug kunt vinden.

 

Cover Scandinavisch Comfort FoodBestellen? Dat kan hier:  

TitelScandinavisch Comfort Food
Auteur: Trine Hahnemann
Uitgever: Terra
ISBN: 9789089897473
Prijs: € 29,99

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En binnenkort komt het recept van  bloemkoolsoep met amandelen online!