Meer dan alleen vis

Ontdek de Bretonse keuken

Bretagne is een Franse regio die aan de noordkant aan Het Kanaal grenst en aan de zuidkant aan de Atlantische Oceaan. Het gebied telt samen met de omliggende eilanden meer dan 2500 kilometer kust. De Bretonse rivieren zijn opmerkelijk: twee keer per dag is het getij over een afstand van tien tot vijftien kilometer merkbaar in de rivieren. Al vanaf zijn jeugd gaat mijn vriend ieder jaar vissen in Bretagne. Hij vangt dan bijvoorbeeld zeebaars, dorade en schol. Het lekkerst is natuurlijk om die meteen te roken boven een vuurtje of in een rookapparaat! Als er een dagje geen vis is, is er altijd wel een restaurantje in de buurt waar hij crêpes en galettes kan kopen. De crêpes worden gemaakt van licht meel en worden vaak belegd met zoete ingrediënten. De hartige galettes worden gemaakt van boekweitmeel.

Maar vanaf vandaag hoef ik niet meer naar Bretagne voor al dat lekkers. Met het nieuwe kookboek Bretagne à la Carte kom ik hier in Nederland ook aan mijn trekken. De eerste kennismaking viel in de smaak!

Coquilles met passievruchten
Coquilles met passievruchten

Bretonse keuken

De Bretonse keuken staat niet alleen bekend om zijn crêpes en galettes, maar ook om zijn oesters (volgens nl.france.fr stuurden de Franse koningen hun boden al naar de kleine havenstad Cancale tussen Saint-Malo en de Mont Saint-Michel om de zeer begeerde oesters aan het hof in Parijs te laten bezorgen), Sint-Jacobsschelpen en de gezouten karamel.

Bretagne à la Carte: niet alleen vis

In het kookboek Bretagne à la Carte neemt Joris Delanghe, de gastheer van een table d’hôtes in Bretagne, je mee op culinaire ontdekkingstocht door zijn regio. De recepten in het boek zijn verdeeld over drie hoofdstukken: ‘Als hapje’, ‘Als voorgerecht’ en ‘Als hoofdgerecht’. In ieder recept staat één ingrediënt centraal. In ‘Ansjovis als hapje’ bijvoorbeeld wordt uitgelegd hoe je ansjovis kunt frituren met een blaadje dragon ertussen. Bij veel voorgerechten staat de Sint-Jacobsschelp centraal: de coquilles worden onder andere gecombineerd met peer, spek en witlof, met varkensvlees en risotto en met snijbiet en botersaus. Veel hoofdgerechten hebben een vissoort als voornaamste ingrediënt, maar er staan ook recepten met duif, lam, rund en varken in het boek.

Uitgeprobeerd

Tonijnsalade met curry
Tonijnsalade met curry

Aangezien de smaken van de leden van ons gezin nogal uiteenlopen, zetten we de tafel vaak vol met allerlei verschillende hapjes. We hebben dan ook drie recepten uit het eerste hoofdstuk van Bretagne à la Carte uitgeprobeerd: rillettes van makreel, tonijnsalade en tartine sardine. Het zijn allemaal eenvoudig te maken gerechten. Het verrassende van de makreel is dat er Noilly Prat (een Franse droge vermout) aan wordt toegevoegd. Bij de tartine sardine zit de bijzondere smaak in de roze bessen. De tonijnsalade verrast door de toevoeging van curry madras en harissa. De recepten zijn helder omschreven, de ingrediënten zijn goed verkrijgbaar en de foto’s zijn mooi (zie het inkijkexemplaar). Aanrader dus!

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Bretagne a la carteTitel: Bretagne à la Carte
Schrijver: Joris Delanghe
Uitgever: Lannoo
ISBN: 9789401446440
Prijs: € 24,99

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En binnenkort komen de ‘hapjes’ Makreel rillette en Coquilles met passievruchten online!