Benieuwd naar de roots van de Nederlandse eetcultuur? Onno en Charlotte Kleyn geven antwoord. Ze maakten een tijdreis van vier eeuwen door de culinaire historie van Nederland en schreven een vuistdik boek met de titel ‘LUILEKKERLAND’. Boordevol tips, tops en wetenswaardigheden. Zoals ze zelf zeggen: een ‘snuffelboek’ over kookboeken. Nog op zoek naar een mooi kerstcadeau? Dit is je kans.
Beginnend in de 16de eeuw tot aan het einde van de 20ste geeft Onno Kleyn (culinair journalist), samen met zijn dochter Charlotte (culinair historica), inzicht in 400 jaar koken in Nederland, met voorbehoud wat betreft de volledigheid daarvan, aan de hand van de immense collectie kookboeken van de Bijzondere Collecties van de Universiteit in Amsterdam. In elf hoofdstukken wordt de Nederlandse eetcultuur uit de doeken gedaan, gelardeerd met meer dan 60 recepten die – als nodig – naast hun oorspronkelijke beschrijving in een eigentijds jasje zijn gestoken. Ook de presentatie van gerechten door de eeuwen heen, exotisme, etiquette, oorlogs-ontberingen en rangen en standen worden voor het voetlicht gebracht. En laat het maar aan de vlotte pen van vader en dochter over om dit alles te verpakken in goed leesbare en vaak smakelijke teksten die vaak zeer verrassend zijn (detoxen deden we al in 1902!) en voorzien van veelal prachtige fotografie en illustraties.
Proef op de som
Als oud hoofdredacteur van Allerhande ben ik nieuwsgierig naar het recept van ‘gevulde venkelknollen’ uit een kookboekje van Albert Heijn uit ca. 1985 over Nederlandse kaas, met de pakkende titel “Jong en oud van vroeg tot laat’. In het inleidende gedeelte lees ik dat we het hier niet over knollen maar bollen horen te hebben en dat de oorspronkelijke kooktijd van 30 minuten echt veel te lang is. Ook wordt het doorsnijden van venkel haarfijn uitgelegd door vader en dochter Kleyn.
Daar gaan we. Dit heb je nodig voor de gevulde venkelknollen, ik neem aan voor 4 personen, want dat staat er niet bij.
- 4 venkelknollen
- zout
- 100 gram ham
- 150 gram geraspte belegen Edammer kaas
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- 5 dl melk
- peper
- mespunt nootmuskaat
- boter
- peterselie
Snijd de venkelknollen naar uitleg van de Kleyn’s doormidden en kook ze 30 minuten (korter dus naar het vernieuwde inzicht) in water met zout. Hol de gehalveerde knollen uit en snijd de inhoud evenals de ham klein. Meng de fijngesneden venkel en ham en 100 gram kaas door elkaar. Smelt de boter, voeg de bloem toe en schenk daarna al roerende melk erbij. Schep het venkelmengsel door de saus en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Vul de venkelhelften ermee, leg ze in een schaal, strooi er de rest van de kaas op en verdeel er enkele klontjes boter over. Plaats de schotel 15 minuten in de voorverwarmde oven op een stand van 200 graden. Garneer de venkel met een toefje peterselie.
Ahh, dat laatste is zo 1980 als het maar zijn kan! Geen gerecht zonder dat vermaledijde toefje groen. Maar het recept zelf is ook erg eighties, met het bereiden van een roux en als enige smaakmakers zout, peper en een snufje nootmuskaat. Voor die tijd echter een innovatief én vegetarisch gerecht met de toen nog niet geheel bekende groente venkel.
Conclusie: lekker ‘snuffelboek’
Alle gekheid op een stokje: Luilekkerland is zeer de moeite van het lezen waard. Met recht een lekker ‘snuffelboek’ zoals de auteurs hun informatieve boek noemen. Beslist geen verkeerd cadeau voor onder de kerstboom!
Bestellen kun je hier:
Titel : Luilekkerland
Auteur : Onno en Charlotte Kleyn
Uitgever : Uitgeverij AUP
ISBN : 978 94 6298 739 5
Prijs : € 24,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen