Japans leren koken is een uitdaging! De Basisboeken van China, India, Korea en Thailand waren er al, maar nu is er ook het Basisboek Japan. Een boek met Japanse recepten, uitleg over de Japanse keuken, basisingrediënten (denk aan miso) en basistechnieken zoals: Zo maak je gestoomde rijst. Want ik weet niet hoe het met u zit, maar mijn sushirijst is het nou net nooit helemaal. Nu hoorde ik tijden geleden al dat wanneer je als kok wordt aangenomen bij een goed restaurant in Japan, je eerst jaren bezig bent om rijst goed te leren koken voordat je promotie krijgt. Dus er is nog hoop. Bij 24 Kitchen kijk ik al weken naar Miljuschka Witzenhausen die een heerlijke reis maakt door Japan op zoek naar de echte Japanse keuken. Wat ik haar daar zie eten, komt niet voor in dit boek, maar daar is het dan ook een basisboek voor.
Dit kookboek is geschreven door de Japanse Aya Nishimura. Ze is foodstylist en woont en werkt in Londen. Ze houdt van modern en naturel koken met oog voor details. Dit is zeker terug te zien in dit basisboek over de Japanse keuken. Want Japans koken is makkelijker dan je denkt.
Wat is de essentie van de Japanse keuken?
De Japanse keuken verschilt toch duidelijk met die van andere Aziatische landen, en dat is voornamelijk te merken aan het gebruik van specerijen. Of liever gezegd, aan het niet gebruiken van specerijen. De basisingrediënten voor de Japanse keuken zijn sojasaus, miso, azijn, suiker, zout, sake, dashi en mirin. De combinatie van deze acht smaken in verschillende verhoudingen met daarbij verse ingrediënten zorgen voor de essentie van de Japanse keuken. De gerechten in dit basisboek zijn onderverdeeld in snacks, bijgerechten, komgerechten (natuurlijk erg populair momenteel), hoofdgerechten, smaakmakers, nagerechten en drankjes.
Uitgeprobeerd: ochazuke
Op het menu stond Ochazuke oftewel Zalm met theebouillon. Gemaakt van verse zalmfilet die besprenkeld wordt met sake en daarna ingewreven met zout en een nacht de koelkast in gaat (of in ieder geval 5 uur). Daarna gaat de zalm op de grill. Gestoomde rijst gaat in een kom, de zalm wordt uit elkaar getrokken en samen met in dunne reepjes gesneden verse gember, geroosterd wit sesamzaad, verkruimelde geroosterde nori en wasabi op de rijst gelegd en overgoten met hete groene thee (van verse blaadjes natuurlijk). Het is leuk om het maken, en ziet er mooi uit, maar heeft ondanks de wasabi toch en vlakke smaak. Als bijgerecht maakte ik Sperziebonen met sesamdressing. Tip bij dit gerecht is dat ondanks dat je sesamzaad vaak geroosterd koopt, het toch lekker is om het zelf nog even kort te roosteren omdat dit extra geur en smaak aan het gerecht geeft. Deze (afgekoelde) sesamzaadjes gaan samen met lichte basterdsuiker en sojasaus in een vijzel totdat er een dressing ontstaat. Roer deze dressing door de geblancheerde sperziebonen. Erg lekker!
Mening
Het boek ziet er mooi uit. En zo’n serie van dezelfde soort kookboeken in de kast te hebben staan over allemaal verschillende landen is voor menig foodie een feest. Maar door er uit de koken blijkt dat de gerechten niet allemaal even nauwkeurig zijn opgesteld, of dat de smaak niet helemaal is zoals je het verwacht. Maar goed, wanneer je het een keer uitprobeert en zelf even de aanpassingen die je wenst erbij schrijft, heb je toch de volgende keer een heerlijk Japans gerecht op tafel staan, en dat maakt indruk. Ik ga binnenkort de zelfgemaakte teriyakisaus uit het boek maken, want dan hoef ik dat ook niet meer uit een potje te halen. Én ik ga maar weer eens aan de slag met de sushirijst 😉
Bestellen kun je hier:
Titel : Basisboek Japan
Auteur : Aya Nishimura
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1599 4
Prijs : € 29,99
INTERESSE GEWEKT?
Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? M
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen