Recensie Zilt

Hoe gewild zijn zilte groenten?

‘Zilt’; ken je dat woord? Zilt staat voor zoutachtig; het zilte nat van de zee, zegt De Dikke van Dale. Maar nu is er ook een kookboek met de titel ZILT. Een bijzonder boek waarin alles aan bod komt over het kweken en koken met ‘zilte groenten’. Benieuwd naar wat dat allemaal inhoudt? Foodie Janneke Vrij vertelt er meer over…

Het is een paar jaar geleden dat ik op Terschelling verrast werd door de frisse en zoutige smaak van zilte groente. Zo kwamen via Stichting de Zilte Smaak onder andere ijskruid en zeeaster op mijn pad. Ik zag daar hoe op duurzame wijze de zilte groenten worden gekweekt en dit met veel enthousiasme aan de man wordt gebracht. Zo wordt er samengewerkt met lokale (horeca)ondernemers om de bezoekers van dit Waddeneiland kennis te laten maken met zilte smaken. Sinds dat moment zijn zilte groenten voor mij een fraaie smaakversterker in de keuken.

Zeesla; een van de vele soorten zeewier
Zeesla; een van de vele soorten zeewier

Het kookboek: een ‘groen’ vrouwenproject

Mijn nieuwsgierigheid naar meer kennis werd gewekt bij het zien van het kookboek met de titel Zilt. Het boek is o.a. geschreven door culinair schrijfster Annette van Ruitenberg. Misschien ken je haar nog wel van het kookboek Liever Lokaal, het kookboek dat in 2015 de titel won ‘Gouden kookboek van het Jaar’. (lees hier meer!).

Maar er werkten meer enthousiaste dames aan dit boek. Naast Annette schreven ook Ellen van Straten en Sabien Bosman mee aan de informatieve inhoud. Sabie is Waddengoed cateraar en Ellen van Straten is specialist op het gebied van het kweken van zilte groenten. Alle foto’s uit Zilt zijn afkomstig van Ruth de Ruwe. De vijfde dame is Marieke Dekker van IVN Natuureducatie; zij leverde haar bijdrage met info over de zilte natuur.

Veel educatieve informatie over zilte groenten

Naast recepten bevat het eerste deel van het boek veel educatieve informatie over het zelf telen van zilte groenten. Interessant om te lezen. Maar ga ik dit uitproberen op mijn dakterras?
Via QR-codes in het boek kun je filmpjes bekijken over het kweken, telen en koken hiervan. In feite promoot dit boek de diverse mogelijkheden van zilte groenten in de breedste zin van het woord. Tussen de recepten door vind je ontzettend veel informatie over diverse soorten en de teelt hiervan.

Recepten met uitdaging

Zilte groente zijn niet altijd makkelijk te verkrijgen. Dit was een extra uitdaging bij het uitproberen van recepten. Zo zijn lamsoren in de winter niet leverbaar. Dus ging ik aan de slag met zeekraal en maakte hiervan tzatziki met gegrilde aubergines en smakelijke scones. De foto’s in het boek bij de recepten zijn niet gepolijst en doen mij denken aan de jaren ’80. Maar als je hier doorheen kunt kijken, vind je volop inspiratie te koken met ‘zilt’.

Zalmburger met avocadomayonaise
Zalmburger met zeekraal en avocadomayonaise: een heerlijk recept op I Love Food & Wine

 

Mening: informatie voert boventoon

Voor iemand die meer dan gemiddeld interesse heeft in zilte groente is dit een zeer informatief boek. Voor wie puur en alleen van koken houdt is deze uitgebreide achtergrondinformatie minder relevant en leest het als een studieboek. Ben je er toch in geslaagd om de juiste zilte ingrediënten in huis te halen, dan kan dit boek je zeker op weg helpen met enige inspiratie.

 

Boek bestellen kun je hier:

Cover Zilt Titel : Zilt
Auteur : Annette van Ruitenburg, Ellen van Straten, Sabien Bosman
Uitgever : Fontaine Uitgevers
ISBN : 978 94 6404 090 6
Prijs : € 29,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

Benieuwd naar meer lekkere recepten met zilte groenten?

Op I Love Food & Wine vind je een groot aantal recepten met zeewier en zeekraal:

Ziltige parelcouscous met venkel uit het kookboek Intermittent Fasting van Nanneke Schreurs en José van Riele
Ziltige parelcouscous met venkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *