Heerlijk eigentijds

Gezond geluk uit IJsland

Wanneer je op zoek bent naar het totale geluk, moet je je volgens de nieuwste zelfhulpboeken overgeven aan hygge (Deens). Maar wat is hygge eigenlijk? Het staat voor comfort, warmte, gezelligheid, de hang naar saamhorigheid. Volgens Dagný Rós, auteur van het nieuwe kookboek Easy Nordic, draagt het eten met een groep familie en/of vrienden zeker bij tot dit geluksgevoel; hygge zit volgens haar in kleine, eenvoudige dingen. Rós is afkomstig van IJsland maar is getrouwd met een Belg en is tegenwoordig te zien op de Vlaamse tv waar ze de gezonde eetcultuur van haar geboorteland bekendheid geeft. Haar kookboeken laten hier nog meer van zien… 

Het kookboek

Easy Nordic is na Easy Iceland het tweede kookboek van deze tv-kok. Een mooi boek, dat inderdaad bijzonder Scandinavisch oogt. Het boek bevat 75 recepten. Van hapjes voor bij de borrel, tot buffetgerechten, tot complete maaltijden, tot Kerstpunch. Maar alle recepten hebben een gemene deler: het gaat om gezonde producten die zo natuurlijk mogelijk gebruikt worden. De foto’s zijn zo schitterend dat je direct zin krijgt om de keuken in te duiken.

Uitgeprobeerd

Toen ik dit boek in handen kreeg viel me direct de mooie foto’s op van grote planken overvol met de heerlijkste hapjes die midden op de tafel staan. Het bracht me op het idee om de Paasbrunch met de kinderen en aanhang die er aan zat te komen op deze wijze te serveren. Kon ik direct een aantal lekkere gerechtjes uit dit kookboek maken. Dat werd in de eerste plaats een Rillade van makreel. Super makkelijk te maken maar heerlijk. Lekker pittig gemaakt door mierikswortelpasta en cayennepeper, maar toch gezond omdat Rós de normaal gebruikte mayonaise vervangt door Griekse yoghurt. Vervolgens Smørrebrød met aardappel en kipsla. Deze kipsalade is lekker fris door de toevoeging van een appeltje en heeft een lekker zoetje door de fijngesneden dadels die erin zitten. Het knäckebröd wordt besmeerd met een laagje roomkaas waarop wat preischeuten, dunne plakjes gekookte aardappel en daarop de kipsalade. Ook zeer geschikt voor een lunch- of brunchbuffet. En ten slotte de Zalmtartaar op chips. Zalmtartaar gemaakt van verse zalm, sjalotten, rode chilipeper en citroensap en geserveerd op aardappelribbelchips. Een leuke variant. Ook geschikt als borrelhapje (wel de zalm pas op het allerlaatste moment op de chips leggen, anders zijn ze niet meer lekker crunchy). Het Paasbuffet (dat uiteraard nog meer lekkere gerechtjes bevatte) was een groot succes en er werd heerlijk met elkaar gegeten. Ik voelde de hygge! 

Mening

Easy Nordic is een heerlijk, eigentijds boek. Gezonde gerechten zijn hip, koken is belangrijk, maar uren in de keuken staan niet altijd handig. En zoals gisteren iemand tegen me zei: “Eten moet je toch”: dan maar beter gezond. Easy Nordic is hierbij een prima hulp.

Terwijl ik dit stukje aan het schrijven ben met het kookboek opengeslagen naast me, en nog niets in huis heb voor de maaltijd van vanavond, valt mijn oog op het recept van een heerlijke chili con carne. Even een boodschappenlijstje maken…

 

cover Easy NordicBestellen kun je hier:

Titel : Easy Nordic
Auteur : Dagný Rós Ásmundsdóttir
Uitgever : Manteau
ISBN : 9789022333631
Prijs : € 24,99

 

 

 

Binnenkort publiceren we nog een paar recepten uit Easy Nordic. Dus houd mijn nieuwsbrief in de gaten!