De Perzische keuken

Feesten met Sabrina

‘Het leven is een feest – zij die met mij aten en dronken en genoten van de gerechten als van het leven zelf, zij waren mij het dierbaarst’.

Aldus Sabrina Ghayour over haar derde kookboek ‘Feasts’. Sabrina is absoluut een van mijn favoriete kookboekenschrijfsters. In haar fantastische debuut: “Persiana’ nam zij haar lezers mee naar haar roots: de Perzische keuken. Het kookboek is bij ons thuis van voor naar achteren en terug door gekookt. Sabrina’s tweede boek ‘Sirocco’ borduurde voort op ‘Persiana’ en was wat minder spannend. Maar nu is daar dan ‘Feasts’, een kookboek vol Midden-Oosterse feestmaaltijden voor tal van gelegenheden.

Het kookboek is opgedeeld in menu’s, variërend van Ontbijt & Brunch, tot Weekendfeesten, Snelle, vegetarische, zomerse of lichte feestmaaltijden, Bijzondere gelegenheden en Comfortfood. Elk hoofdstuk opent met een foto van het menu en vervolgens worden alle recepten van het menu uitgebreid, stapsgewijs en toegankelijk uitgelegd. En werkelijk, elk gerecht is zo appetijtelijk gefotografeerd dat je popelt om aan de slag te gaan.

Uitgeprobeerd

Visliefhebbers als wij thuis zijn viel mijn oog meteen op geroosterde kabeljauwhaasjes met tijm en pul biber. Met slechts 7 ingrediënten, inclusief zout en peper (én een schoon fornuis, want je bereidt de vis in de oven) oogstte ik succes aan tafel.

Je verwarmt de oven voor op 220 graden en bekleedt een braadslede met bakpapier. Daar leg je de kabeljauwhaasjes op. Ik kocht ze met huid en dan leg je de vis met de huidzijde op het bakpapier. Je besprenkelt de vis met knoflookolie. Als je die niet in huis hebt, geen probleem. Smeer de vis dan in met uitgeperste knoflook en schenk daarover olijfolie uit. Daarna bestrooi je de vis met gedroogde tijm, pul biber, geraspte citroenschil, zeezout en zwarte peper. Hup de oven in en na ongeveer 10 minuten is je visje gaar. Dit aromatische gerecht met volle smaken maakt onderdeel uit van het Snelle menu en je kunt er bijvoorbeeld pittige halloumisalade met tomaten en croutons bij serveren, of burrata met gebrande sinaasappel, pistachenoten, munt en granaatappel, of gefrituurde padron pepers met komijn, sumak, citroen en broodkruim. Of je maakt gewoon lekker alle gerechten van dit menu, want dat de schalen tot op de bodem leeg geschraapt worden, dat verzeker ik je.

Vreemde kostgangers

In het kookboek komen ingrediënten voor die je misschien niet dagelijks gebruikt, of niet kent. Ze zijn de aanschaf echter waard want ze komen terug in veel recepten. Bovendien is het leuk om nieuwe smaken te leren proeven en ermee te experimenteren. Hierbij een kleine uitleg van producten die ik genoemd heb in de recepten.

Pul biber: chilivlokken, goed verkrijgbaar bij Turkse en Marokkaanse winkels.

Halloumi: een van oorsprong ongerijpte Cypriotische geitenkaas, goed verkrijgbaar (verpakt) bij de supermarkt.

Burrata: een Italiaanse verse kaas (een bol), gemaakt van room en mozzarella, goed verkrijgbaar (verpakt) bij de supermarkt

Padron pepers: van oorsprong Spaanse kleine groene en geurige pepers, verkrijgbaar bij een goed gesorteerde supermarkt, in oosterse winkels en goed gesorteerde groenteboeren.

Sumak: grof gemalen poeder van de (donkerrode) vrucht van de sumakstruik , goed verkrijgbaar bij de supermarkt.

Samenvattend

‘Feasts’ is een kookboek vol inspiratie om feestjes en partijen een verrassende invulling te geven door een keuken te presenteren die uitblinkt in heerlijk gekruide en aromatische gerechten. Zoals de vermaarde tv-kok Nigella Lawson op de achterflap zegt: “De Midden-Oosterse keuken van Sabrina Ghayour gaat puur om smaak, en ik word daar heel gelukkig van.” Waarvan acte.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover FeastsTitel:              Feasts
Auteur                 Sabrina Ghayour
Uitgever                Good Cook
ISBN nummer      9789461431806
Prijs          
€ 24,95

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En vrijdag, op oudejaarsdag, komt het recept van Beignets met sinaasappel-kaneelsuiker online!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *