The Curry Guy

Van blog naar Indiaas kookboek

De Brit Dan Toombs begon in 2010 met zijn blog ‘The Curry Guy’. Zijn plan was om hierop een paar van zijn favoriete recepten delen. Bijvoorbeeld voor curry’s, die niet weg te denken zijn uit de Indiase keuken en die in de achttiende eeuw door Britse kolonisten hun weg vonden naar Europa. In 2011 besefte Toombs dat hij deze keuken écht wilde leren kennen. Hij sprak met zijn gezin af dat hij een jaar lang alleen maar Indiase gerechten zou maken. Niet alleen als diner, maar ook als ontbijt en lunch. Zijn ervaringen deelde hij via zijn blog. In eerste instantie kwamen daar weinig reacties op. Dat veranderde toen verschillende Britse kranten artikelen schreven over zijn manier van koken. Inmiddels heeft Toombs tienduizenden volgers op Twitter, Facebook, Instagram en YouTube.

Begin 2018 verscheen Toombs’ eerste kookboek: ‘The Curry Guy. Meer dan 100 curry’s, tandoorimaaltijden en bijgerechten uit de Indiase keuken’. Het boek staat vol met kleurrijke foto’s. Het begint met een aantal basisrecepten, bijvoorbeeld voor knoflook-gemberpasta. Deze pasta wordt in bijna elke curry gebruikt en bestaat uit gelijke hoeveelheden gehakte knoflook en gehakte gember die met wat water worden gevijzeld. In de inleiding bij het hoofdstuk met basisrecepten schrijft Toombs dat het bij het bereiden van Indiase gerechten draait om de opbouw van verschillende smaken. Om te voorkomen dat die opbouw te veel tijd kost, is het raadzaam om voorraden aan te leggen van kruidenmengsels, sauzen en pasta’s en om vlees, gevogelte en groente voor te garen.

Indiase scotch eggs

We probeerden de ‘scotch eggs’ uit. Of zoals Toombs zelf bij dit recept op zijn blog schrijft: het beste scotch egg is nargisi kofta. De foto’s op zijn blog zijn weinig flatteus; in het kookboek is hier duidelijk meer aandacht aan besteed.

Voor het gerecht heb je 150 gram lamsgehakt nodig. In het boek wordt uitgelegd hoe dit gehakt een ‘kantachtige’ structuur krijgt, namelijk door kruiden en ei door het gehakt te mengen en het daarna gedurende vijf minuten steeds aan te drukken, waarbij je het over de bodem van een kom schraapt.

Simpel is anders

Vervolgens maak je ballen van gekookte eieren met het gehakt eromheen. In het recept staat dat je de eieren 7 minuten moet koken voor een zachte dooier en 10 tot 12 minuten voor een harde dooier, maar dat is veel te lang. Wij hebben de eieren een minuut of 3 gekookt. De gehaktballen moeten worden bestoven met kikkererwtenmeel (althans, volgens het recept, maar ander meel is natuurlijk ook prima). Vervolgens worden ze in wat losgeklopt ei gedoopt en door paneermeel gerold. Volgens het recept moeten de scotch eggs worden gebakken in een pan met olie en daarna in de oven of op de barbecue worden gelegd, maar wij kozen ervoor om ze te bakken in de frituurpan. Het voordeel van de methode van Toombs is dat je de gehaktballen kunt voorbereiden en alleen nog hoeft op te warmen in de oven als er gasten komen eten. De combinatie van lamsvlees met Indiase kruiden en gekookt ei werkt bijzonder goed.

Binnenkort de ‘Easy’ versie

In mei 2018 verschijnt de ‘easy’ versie van het kookboek. En dat is geen overbodige luxe, want de recepten zijn niet eenvoudig. Desondanks is ‘The Curry Guy’ een prachtig boek dat je laat kennismaken met de Indiase keuken.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover The Curry GuyTitel: The Curry Guy
Uitgever: Good Cook
ISBN: 9789461431813
Prijs: € 19,95

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbriefEn binnenkort komt het recept Kip Pasanda online!