Fusina Verloop

Bekroonde kookboeken, favoriete recepten

Kookboeken zijn mijn lust en mijn leven. Er staan hier zeker 400 stuks in de kast. Afgelopen  jaar vierde kookboeken fetisj  Fusina Verloop haar tien-jarig bestaan rondom haar Kookboek van het Jaar-verkiezing. Ze bracht ter ere van dit jubileum een eigen kookboekje uit met verzamelde recepten uit de bekroonde boeken. Inmiddels is dit boek de nationale winnaar van de Gourmand World Cookbook Awards!

Kookboeken zijn een hot item. Ze verkopen soms beter dan menig roman of thriller. Fusina Verloop van de Wonderneming heeft hier zeker een belangrijke  rol in gespeeld. Tien jaar geleden begon zij het evenement ‘Kookboek van het Jaar-verkiezing’ in verschillende categorieën. In 2011 bedacht zij de Kookboeken7daagse en sinds 2013 organiseert zij, samen met culinair journalist Ronald de Nijs, ook nog de Kookboek van de maand-verkiezing.

Jubileumboek

Elk jaar wordt er een andere jury benoemd en elk jaar is de verkiezing een groot festijn. Ter ere van haar 10-jarig jubileum heeft zij al die boeken nog eens doorgekeken en haar favoriete recepten in één boekje samengebracht. Mijn vraag aan haar is: “Wat is jouw persoonlijke favoriet?” Hierop antwoordt zij als volgt:

“Natuurlijk zijn het allemaal mijn favorieten, maar ik heb al ‘n paar keer de schuimige pastinaakcrèmesoep met gamba’s en kruidenolie gemaakt, uit het kookboek Raapsteeltje (pagina 53), winnaar 2008. Deze soep is heerlijk, gemakkelijk te maken en de truc zit ‘m in de kruidenolie. De druppels olie zien er heel profi uit en door deze toevoeging smaakt de soep extra lekker. Ik volg een recept nooit helemaal en doe er in dit geval ook wat witte wijn bij.”

Twaalf in mijn kast

Achterin het boekje staan alle 31 bekroonde titels van jaar tot jaar genoemd. Uit 19 van die bekroonde boeken zijn een voor-, hoofd- en nagerecht geselecteerd.

En warempel: van die 31 titels heb ik er 12 in de kast staan. Dat was aanleiding om de boeken nog eens nader te bestuderen. Want wat zijn nou eigenlijk mijn favoriete recepten in die boeken?

 

 • Kookboeken JolandeHeston Blumenthal Thuis: won in 2012 in de categorie ‘Chefs’. Tot mijn grote schrik zie ik dat ik nog geen enkel recept eruit heb gekookt. Daarom deze week ‘Zalm met Bois Boudran-saus’ op het menu.
 • Wat van Fair komt…, van Ramon Beuk. Won in 2009 in de categorie ‘Publieksprijs’. Mijn favoriete recept:  Inktvispasteitjes met tomaten-mosterdolie.
 • De Creoolse Keuken, van Babette de Rozières. Won in  2008 in de categorie ‘Vertaald’. Mijn favoriete recept: Kipstoofpot met gember.
 • Het Nederlands Bakboek,  van Gaitri Pagrach-Chandra. Won in 2012 in de categorie ‘Nederlands’. Ik kocht dit boek met het idee een basis-bakboek in huis te willen hebben. Maar bij het maken van de Goudse moppen ging er toch het een en ander fout. Het kookboek ‘De Banketbakker’  van Cees Holtkamp voldoet meer aan dit uitgangspunt. Wie heeft wel een favoriet recept uit dit boek?
 • Raapsteeltje, van Simone Kroon. Won in 2008 in de categorie ‘vakjury’. Mijn favoriete recept: zuurkoolstamppot met Fryske nagelkaas en verse worst. Ik ga hem snel weer eens maken…
 • Topkok voor Thuiskoks no.3. Won in 2010 in de categorie ‘publieksprijs. Favoriet: Sweet Basil’s Clam Chowder.
 • Een dag bij elBulli. Won in 2009 in de categorie ‘Chefs’. Dit is meer een kijk-, dan een kookboek. Hier wordt bij mij thuis niet uit gekookt.
 • Melk & Dadels, van Rose stories. Won in 2014 in de categorie ‘publieksprijs’. Zelf heb ik geen favoriet. Maar in het boekje van Fusina staan 3 recepten: tchichasoep (tchicha = gerstemeelkorrels), couscous met kip en avocadoshake.
 • Echt Eten, van Jonathan Karpathios. Won in 2013 in de categorie ‘publieksprijs. Ik heb boek nummer twee. Hieruit is mijn favoriete recept: aardappelsoep met truffel en ei en croute.
 • Toscanini venticinque, van restaurant caffè Toscanini in Amsterdam. Won in 2010 in de categorie ‘chefs’. Nummer één voor mij: Pesce alla messinese (vis uit Sicilië); Mmm…
 • Homemade, van Yvette van Boven. Won in 2010 in de categorie ‘Nederlands’. Mijn favoriete recept is; Potted Shrimps.
 • Kookkaravaan, van Yassine Nassir, Annelies Dollekamp en Marcel van Silfhout. Won in 2011 in de categorie ‘Nederlands’. Mijn favoriete recept; Lamsvlees met ras-el-hanout en zoete honing-uiensaus.

Geen luxueus kookboek

Het boek van Fusina is eenvoudig van opzet. De covertekst is gedrukt op doorzichtig vloeipapier dat rondom de roze kaft is gevouwen. Bij elk recept is de ‘look&feel’ van het oorspronkelijk boek aangehouden. Dat is op zich een leuk idee, alleen wordt daardoor de totale uitstraling wat rommelig. Helaas krijg je niet uit alle kookboeken een recept, en soms is het recept niet helemaal compleet. Jammer is dat een receptenregister ontbreekt. Toch is het een leuk boekje met veel afwisseling.

Al met al: een leuk kookboekje met een overzicht van tien jaar bekroonde kookboeken. Een ode aan alle pioniers die nieuwe recepten uitproberen, food stylen, smaakmakende teksten schrijven, kookboeken schitterend vormgeven, uitgeven en drukken.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste kookboekennieuws, dan kun je terecht op het digitale kookboekennieuwsplatform van Fusina.

 

Cover jubileumboekTitel                 : Recepten uit de bekroonde kookboeken van het jaar 2007-2016
Auteur           : Fusina Verloop
Uitgever        : Uitgeverij Komma
ISBN                : 978 94 91525 520
Prijs                 : € 24,95

 

 

 

Op de hoogte blijven van leuke nieuwe kookboeken? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

 

Overzicht
product image
Waardering
no rating based on 0 votes
Naam / titel
Titel kookboek: Recepten uit de bekroonde kookboeken van het jaar. 2007- 2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *