Vlees noch Vis

Inspirerend vegetarisch

Onlangs verscheen het kookboek Vlees noch Vis van Estée Strooker. Inmiddels is Estée al een aardige beroemdheid geworden in Nederland. Ze heeft zelfs al een eigen Wikipedia-pagina. Maar voor wie haar nog niet kent…
Op twintigjarige leeftijd won ze als eerste het televisieprogramma Masterchef (2010). In 2011 startte ze haar restaurant ’t Amusement in Arnhem. En ze niet blijven stilzitten, want een paar dagen geleden (1 augustus) opende ze haar tweede restaurant ‘Slaatje-Bla’. Een hippe saladbar waar je ter plekke kunt eten, maar ook de salades kunt meenemen. Niet in een plastic bakje, maar in een heuse glazen pot. Tof toch. Niet voor niets luidt haar motto: ‘Durf risico’s te nemen’. En dat doet ze…
 

Sinds 2013 is ze ook regelmatig op televisie te zien. Bij 24 Kitchen presenteert ze ‘De Makkelijke Maaltijd’, maar ook haar eigen programma ‘Vlees noch Vis’. In haar eigen restaurant experimenteert ze veel met creatieve groentebereidingen. En groenten spelen de hoofdrol in dit kookboek. In feite is het dus een kookboek voor vegetariërs. Van huis uit werd er veel met vlees en vis gekookt, maar in de vegetarisch keuken voelt ze zich steeds meer thuis. Ze zegt: ‘Vlees en vis moet je in hun waarde laten, maar met groente kan je van alles doen! Lekker experimenteren en je creativiteit erop los gooien!’. Dat laat ze zien in dit kookboek.

Vijf thema’s

De opzet van het boek is verrassend. De recepten zijn namelijk niet ingedeeld in menugangen, maar in thema’s. Dat maakt het terugzoeken naar een bepaald recept wel iets lastiger, maar het is wel een leuk idee! De vijf thema’s met recepten zijn: Feestelijk koken voor (vega) visite, vriendelijk prijsje, variatie vol vitamine, vegan for a day en de basis. Er is nog een laatste hoofdstuk over thematafels; dat zijn recepten uit het boek die goed bij elkaar en bij een bepaalde gelegenheid passen. Het boek zelf is niet al te groot, heeft een harde kaft (zonder omslag) en is lekker vrolijk en kleurrijk uitgewerkt. Door het hele boek dwarrelen de radijsjes, bloemetjes en bietjes over de pagina’s. De fotografie is licht, fris en uitnodigend.

Inspirerend en laagdrempelig

De recepten zijn niet moeilijk, hebben een duidelijke uitleg en ook allemaal een foto. De gebruikte ingrediënten zijn allemaal verkrijgbaar bij een grote supermarkt. De drempel om vegetarisch te gaan koken wordt zo wel heel laag! Voorbeelden van recepten die ik zelf nog eens wil maken zijn de crunchy geitenkaas lollypops, de pompoenvijgentaart, lekkere samosa’s met mangochutney of de spinaziepannenkoekjes met feta, walnoten en honing.

Of je nu vegetarische gasten voor het diner krijgt, op zoek bent naar gerechten voor een vriendelijk prijsje, graag kookt met volop verkrijgbare groenten van het seizoen of vegan for a day bent; Vlees noch Vis biedt je eindeloze inspiratie voor gerechten zonder vlees en vis.

Krijg je zin om iets te gaan maken? We hebben in de maand mei al een aantal recepten uit het boek geplaatst. Natuurlijk aangevuld met onze tips voor mooie wijn-spijscombinaties. Hier zijn ze:

En volgende week komt nog Tagliatelle met paddenstoelen!

 

cover Vlees noch VisBestellen? Dat kan hier:

Titel:                   Vlees noch Vis
Auteur:               Estée Strooker
Uitgever:            24Kitchen
ISBN:                   9789400506817
Prijs:                    € 19,95

 

 

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van culinair nieuws? Geef je hier op.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *