Leafs

Koken uit de moestuin met Carola

Ik val maar meteen met de deur in huis: ik ben verliefd op ‘Leafs’. Zelden heeft een kookboek me zo bij de kladden gegrepen. En waarom? Nou,  dat is heel simpel te verklaren: de liefde voor mooie en pure smaken spat van de pagina’s af. Carola de Kanter is de auteur van Leafs en de iets oudere lezers onder ons zullen zich haar herinneren van de televisieprogramma’s Koffietijd en AVRO’s Service Salon. Carola is culinair publicist en runt in Ulvenhout een eigen kookatelier. Daarnaast ontwikkelt zij onderwijs op het gebied van duurzaamheid. Op die manier kan zij nog meer haar passie voor groen en duurzaam leven voor het voetlicht brengen.

Carola heeft een grote moestuin en een kas aan huis en met de groenten-, fruit- en kruidenoogst maakt ze verrassende en pure en vooral niet al te ingewikkelde seizoensgerechten zonder vlees en vis. En die vind je terug in haar kookboek.

Leafs volgt de seizoenen en elk seizoen wordt voorafgegaan door een seizoenskalender. Da’s handig. Behalve zeer gevarieerde en spannende recepten – al dan niet aangevuld met producten uit de toko of van de markt – geeft Carola ook veel tips over het kweken en verwerken van producten. Zo ben ik helemaal gek van zelfgekweekte erwtenscheuten die verrukkelijk zijn op een dikke bruine boterham met roomboter en oude kaas, of door een rijk gevulde salade naar keuze waarover later meer.

Erwtenscheuten uit Leafs
Erwtenscheuten

Zo maak je de scheuten: in een schaal met onderin wat potscherven of korrels schep je tuinaarde. Met je vingers maak je daar gleufjes in van ongeveer 2 centimeter diep en in die gleufjes schud je gedroogde biologische erwten (onder andere Jumbo supermarkten verkoopt deze). Die erwten dek je af met een dun laagje tuinaarde en vanaf nu bespuit je de bovenzijde elke dag met water. Na een paar weken komen de scheuten op en knip je eraf wat je nodig hebt. Lekker!

Aan de slag

Een van de recepten die ik beslist met je wil delen is home made labneh. Als je die eenmaal geproefd hebt wil je niks anders meer! Neem een kaasdoek of schone theedoek zonder wasmiddelenluchtjes, houd die onder de koude waterstraal en wring goed uit. Leg de kaas- of theedoek in een vergiet met een schaal eronder. Snijd (Carola zegt 4, maar ik nam er 2) gepelde tenen knoflook in plakjes en fruit deze in 1 eetlepel olijfolie zachtjes bruin. Meng de knoflookplakjes door 1 liter geiten- of volle yoghurt en schep die in de met doek beklede vergiet. Laat een nachtje uitlekken op een koude plaats (koelkast). De volgende ochtend is je labneh klaar. Je maakt de ‘kaas’ smaakrijk met bijvoorbeeld grof zeezout, citroen- of limoenrasp, verse kruiden, sumak, za’atar, gehakte nootjes noem maar op. En dan! Als je balletjes van de labneh draait kunnen ze prima door een rijk gevulde salade met bijvoorbeeld rucola, radijs, granaatappelpitjes, groene kruiden, paprika’s, rode uienringen, wat jij maar wilt. Vergeet de erwtenscheuten niet! Serveer er knapperig (warm) brood en een mooie olijfolie bij. Ik weet nu al dat je spijt krijgt dat je geen grotere hoeveelheid hebt gemaakt. Eet lekker!

Ik probeer vegetarisch eten uit de geitenwollen sokkensfeer te halen

Schrijfster Carola de Kanter over Leafs

portret carola de Kanter‘Ik kreeg de ruimte van mijn uitgever om een prachtig en sfeervol kook- en kijkboek te maken, met gerechten zonder vlees en vis. Een lees- en doe boek om op je gemak in te bladeren en jezelf te verwonderen. Over wat er allemaal mogelijk is om lekker en spannend vegetarisch te koken met oogst uit de moestuin. Ik probeer mensen, die om welke reden dan ook minder of geen vlees en vis willen eten – dat kan zijn vanwege gezondheidsaspecten maar ook vanwege de zorg voor het milieu of dierenwelzijn – smaakrijke ideeën aan te reiken. Vegetarisch eten uit de geitenwollen sokkensfeer halen. Met recepten die eigentijds zijn en veel smaak bevatten. Vooral de smaak umami, dat staat voor hartig, speelt hierbij een grote rol, iets wat ik vaak mis in de vegetarische keuken. Ik haal zelf veel inspiratie uit de toko waar zo veel mooie natuurlijke smaakmakers te vinden zijn. Het is echt een sport om daarmee aan de slag te gaan. En ik spoor de lezer aan om, hoe klein dan ook, zelf iets te kweken. Echt, je kunt er zo veel plezier van hebben als iets wat je zelf hebt gezaaid opkomt. Dan besef je ook hoe veel aandacht nodig is om een product tot wasdom te laten komen, waardoor je als vanzelf zorgvuldiger met eten om gaat. Als ik daar mijn steen aan kan bijdragen dan heb ik met dit kookboek mijn doel bereikt.’

 

Bestellen kun je hier:

 

Cover LeafsTitel: Leafs, vegetarische recepten uit de moestuin
Auteur: Carola de Kanter
Uitgever: Good Cook
ISBN: 9789461431622
Prijs: € 29,95

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En binnenkort komen de recepten groene minikroketjes en spinazierisotto online!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *