Ongewoon lekker

Kerstmenu van Jody

Ik ben er voor om elke dag lekker te eten, niet alleen met Kerst! :). Daarnaast vind ik het ook ontzettend leuk om alles zelf te maken, zoals de Baileys en de rode-uiencompote. Je kunt er meteen een kerstcadeautje van te maken. Dus verras je gasten en geef ze een klein cadeautje mee voor thuis! Of alles zelf opeten/opdrinken kan natuurlijk ook. 😉 De wildzwijn-stoofschotel vind je hier (fantastisch met de Primitivo van Fatalone), de andere gerechtjes vind je op mijn foodblog Ongewoon Lekker (zie linkjes). 

Homemade kerstmenu

Amuse: bruschetta met geitenkaas en rode uiencompote
Bijpassende wijn: vouvray brut

Voorgerecht: zongedroogde tomatensoep
Bijpassende wijn: Rueda Verdejo

Hoofdgerecht: wildzwijn-stoofschotel (zie hieronder!)
Bijpassende wijn: Primitivo riserva Fatalone

Dessert: tarte tatin met gezouten caramel
Bijpassende wijn: appelcidre

Afsluiter: koffie met Baileys

 

Wildzwijn-stoofschotel

4 personen3 uur stoven

Ingrediënten

  • 2 eetlepels bloem
  • zout, versgemalen peper
  • 500 gram wild zwijn-stoofvlees, in blokjes van 2×2 cm
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 150 gram winterwortel, in kleine blokjes
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 375 ml rode wijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 250 gram champignons, in plakjes
  • 1/2 theelepel (gerookt) paprikapoeder
  • 300 gram gedroogde pasta (fusilli)
  • Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie

Stap 1

Doe de bloem met zout en peper in een grote kom. Wentel de blokjes wild zwijn erdoor. Verhit de boter in een grote stoofpan en bak het vlees in ca. 5 minuten rondom goudbruin. Voeg de ui, wortel en knoflook toe en bak op laag vuur ca. 3 minuten mee. Roer erdoor: tomaten, wijn, laurier, kaneel en kruidnagel. (Tip: wil je de kruidnagels weer kunnen verwijderen, doe ze dan in een thee-ei.) Breng aan de kook. Laat het vlees ca. 2 uur zachtjes sudderen.

Stap 2

Voeg na 2 uur bleekselderij, paprikapoeder en champignons toe. Verwijder  laurierblaadjes, kaneel en kruidnagels. Laat nog ca. 1 uur zachtjes stoven.

Stap 3

Check na 3 uur of het vlees gaar is (vlees moet bijna uit elkaar vallen). Schep met een schuimspaan het vlees uit de pan. Pluk het vlees helemaal uit elkaar tot een berg draadjesvlees. Laat intussen de achtergebleven saus inkoken. Roer het draadjesvlees door de saus.

Stap 4

Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing. Wanneer de pasta afgegoten is, doe je hem terug in de pan. Voeg 1 soeplepel wild-zwijnsaus erdoor. Roer rustig door elkaar, tot een mooie aangemaakte pasta. Schep op voorverwarmde paasbroden. Schep nog extra saus erop. Garneer met Parmezaanse kaas en peterselie.

 

 

 

2 reacties op “Kerstmenu van Jody”

  1. Vandaag gemaakt en het was heeeeeeeerlijk!!!! Wel had ik geen bleekselderij (wat ik bijna standaard in huis heb) en heb er pastinaak voor ik de plaats genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *