Mijn ultieme kerstdiner moet aan de volgende eisen voldoen: makkelijk te maken, helemaal voor te bereiden, bijzonder en een plaatje om te zien. Dus zonder stress op de dag zelf: relaxed zonder zorgen. Het enige wat je hoeft te doen op de dag zelf is de tafel dekken en de laatste afwerking.
Kerstmenu zonder stress (4 personen) Oosterse tonijntartaar
Venkelsoep met gamba’s
Hertenfilet met romige morillesaus
Groene bonensalade Ottolenghi
Notentaart
Het oorspronkelijke recept is afkomstig van de Japanse kok Tetsuya’s in Sydney. Hij maakt dit overheerlijke voorgerecht met forelfilet, maar ik heb de vis vervangen door tonijn. De combinatie van tonijn met geitenkaas en Aziatische smaakmakers is fantastisch. Deze Oosterse tonijntartaar staat in 25 minuten op tafel. Helemaal van tevoren voor te bereiden.
Dat eenvoudig zo verfijnd kan zijn, dat is de grote verrassing van deze venkelsoep met gebakken gamba’s. Maak de soep de dag van tevoren, dan hoef je hem alleen nog even op te warmen.
STRESSVRIJ HOOFDGERECHT Hertenfilet met romige morillesaus
De romige morillesaus maak je van tevoren. Tijdens je kerstdiner hoef je dan nog alleen de hertenfilets (of -biefstukjes) te bakken. Serveer hierbij de groene bonensalade met hazelnoten van Ottolenghi, afkomstig uit Ottolenghi Het Kookboek. Want ook die salade kun je helemaal klaar hebben staan. Lekker makkelijk toch!
STRESSVRIJ NAGERECHT Spaanse notentaart met sherry
Spaanse luchtige notentaart op basis van amandelen. Heel makkelijk om te maken en dat doe je de dag van tevoren. Serveer de taart met wat losgeslagen crème fraîche en een glas Sherry Oloroso. Match made in heaven!
Geef een reactie