Wild & Beproefd

Kerstdiner van Jolande

Mijn ultieme kerstdiner moet aan de volgende eisen voldoen: makkelijk te maken, helemaal voor te bereiden, bijzonder en een plaatje om te zien. Dus zonder stress op de dag zelf: relaxed zonder zorgen. Het enige wat je hoeft te doen op de dag zelf is de tafel dekken en de laatste afwerking. Dit hoofdgerecht komt uit het kookboekje van Wild&Gevogelte van Claartje Lindhout, de andere gerechtjes vind je bij de onderstaande linkjes.

Kerstmenu zonder stress

Voorgerecht: Oosterse tonijntartaar met tuinkers
Bijpassende wijn: grüner veltliner

Oosterse tonijntartaar met geitenkaas

Hoofdgerecht: hertenfilet met romige morillesaus
Bijpassende wijn: Seghesio Zinfandel

Dessert: Notentaart
Bijpassende wijn: Vin Santo

Notentaart

Hertenfilet met romige morillesaus

4 personen20 minuten + 2 uur wellen

Ingrediënten

  • 200 ml rode port
  • 20 gram morilles, gedroogd
  • 250 ml slagroom
  • zout, versgemalen peper
  • 4 hertenrugfilets à 125 gram
  • 50 gram boter

Stap 1

Breng in een steelpan de rode port aan de kook. Haal van het vuur en laat de morilles ca. 2 uur wellen in de rode port. Grote morilles kleiner snijden. Breng opnieuw aan de kook. Voeg de slagroom toe en laat de saus ca. 10 – 15 minuten minuten inkoken tot een lichtgebonden saus. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 80 °C. Leg de tournedos ca. 7 minuten in de oven. Verhit de boter in een koekenpan en bak de hertenfilets aan beiden kanten goudbruin. Verwarm intussen de saus. Verdeel de saus over 4 voorverwarmde borden. Leg de tournedos in de saus en bestrooi met zout en extra grof gemalen peper. Lekker met verse pasta en sperzieboontjes.

 

Omslag Wild en gevogelteIn het kookboekje Wild & Gevogelte staan pure, simpele gerechten. Bereid op een klassieke manier, maar vertaald naar ‘nu’. Want wild hoeft niet alleen maar met Kerstmis gegeven te worden. De recepten zijn geschreven door de Nederlandse Claartje Lindhout (1973). Ze heeft jarenlang gewerkt als chef-kok in diverse restaurants, maar houdt zich momenteel meer bezig met de visuele kant van de gastronomie. Ze is foodstylist, en auteur van diverse kookboeken. Dit boekje werd uitgegeven in 2012 en is o.a. te koop via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *