‘The Park’ Rotterdam

Hollandse Nieuwe in de hoofdrol

Opnieuw zet de culinaire hotspot ‘The Park’ in Rotterdam zich op de kaart. Was dat vorig jaar met Fruits des Mer, deze maand kun je op deze toplocatie genieten van een weergaloos mooi haringmenu. Een goed idee, want gisteren (op dinsdag 12 juni) is het eerste vaatje Nieuwe Haring in Scheveningen geveild.  Toch mocht de culinaire pers alvast voorproeven (normaal gesproken alleen voorbehouden aan personeel) van een creatieve haringlunch bij ‘The Park’.

Angelique met Erik van Loo
Angélique Chamboné met Erik van Loo

I Love Food & Wine was van de partij en schoof ook aan, en registervinoloog Angélique Chamboné doet verslag.

Eerst nog even het geheugen opfrissen. Waar zijn we? Jawel, opnieuw te gast bij The Park, inspired by twee-sterrenkok Erik van Loo, in Rotterdam. Al eerder publiceerden we enthousiaste verhalen over ‘De week van de fantasie’ en ‘Fruits des Mer’.  We zijn dan ook zeer vereerd dat we (opnieuw) mogen aanschuiven bij de Nieuwe Haring-perslunch. Twee-sterrenkok Eric van Loo laat opnieuw zien wat hij kan.

Hoe herken ik nieuwe haring?

Met een heerlijk glas Kaapse Vonkel Brut van Simonsig uit Zuid-Afrika in de hand krijgen de aanwezige gasten eerst uitleg over ‘Hollandse Nieuwe’ van Wil van Merkensteijn, de enthousiaste PR-manager van visleverancier ‘Schmidt Zeevis’.  Hij laat ons zien hoe je het verschil tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ haring kunt zien en proeven. Heel interessant en leerzaam!

Ik licht een tipje van de sluier op:

Oude Haring van 2017Oude haring, in dit geval de vangst van 2017, ligt in donkere wat troebele pekel, heeft een lichte kleur van binnen en de vis heeft troebele lenzen. Overigens is hier dus helemaal niets mis mee.

 

 

Hollandse Nieuwe 2018Nieuwe Hollandse, vangst 2018, ligt in heldere wat rode pekel, heeft een rode kleur van binnen en de vis heeft heldere kleine lenzen.

 

 

Tip van Wil : vraag de visman, bij twijfel over je met de echte Hollandse Nieuwe te maken hebt, of hij een lens voor je uit het oog wipt!

Nieuwsgierig geworden vraag ik aan Wil of ik twee stukjes haring naast elkaar kan proeven.

De verschillen zijn duidelijk:

2017: volle vettige zachte smaak, de pekel is volledig in de haring getrokken.

2018: wat strakker met aan het einde een licht metalige smaak. Dit komt volgens Wil doordat er nog ‘vers’ bloed in de vis zit en de pekel nog niet geheel in de haring is getrokken.

Bijzondere combinaties

Na deze leerzame inleiding, begeleid door heerlijke ‘haring’- amuses (met Hollandse Nieuwe) worden we uitgenodigd om aan tafel te gaan.

Brigade The Park
Chefkoks: Erik van Loo en Richard de Vries

De brigade van ‘The Park’, olv Chefkok Richard de Vries en Inspiring Chef Erik van Loo, verrast ons vervolgens met een fantastisch haringmenu met bijzondere combinaties. Wat krijgen we op ons bord?

Naast ‘Hollandse Nieuwe’ komen er ook andere haringvarianten aan bod; zoals haringkuit, kipper (gerookte haring) , rolmops (zure haring) en spekbokking (koudgerookte haring):

Spekbokking en rundersukade met zoetzuur van knolgroenten en parelgort, ravigotesaus met kappertjes en granaatappel: mooie combi waarin boterzachte sukade mooi versmelt met de wat zoute spekbokking en de zoetzure knolgroenten.

 

Mousse van kipper, met asperges, bloemen en haringkuitMousse van kipper belegd met rauwe gemarineerde asperge, bloemen, haringkuit en grof mosterdzaad: rolmops-zuur geeft hier een apart accent.

 

 

Gemarineerde pilchards (sardines) met zuurdesum-crouton, antiboise, lamsoren en basilicumolie.

Pilchards met antiboise liggend
Pilchards met antiboise

 

Hollandse aardbeien met haringstaart van citroenglasHollandse aardbeien, banketbakkersroom met witte chocolade, sabayon van long pepper, vanille ijs en haringstaart van ‘citroenglas’; creatieve presentatie waarin de haring toch nog symbolisch terugkomt als garnering.

Provence rosé met Zweeds tintje

De haringlunch wordt begeleid door een speciale rosé uit de Provence. Heel bijzonder en uitdagend, want rosé staat niet bekend als een echte wijn-spijsbegeleider van haring. Er is gekozen voor een relatief onbekend huis: Bodvár, house of Rosés.

Bodvár is opgericht door de Zweedse familie Hafström. Oorspronkelijk is deze familie aan vaderszijde (1855) begonnen met sigaren (the Hafströms) en aan moederszijde (1846) met Grönstedts Cognac. Pas acht jaar geleden is de familie zich gaan richten op het maken van rosé.  Ze maken drie verschillende rosés: Bodvár No. 7, Bodvár No. 5 en Bodvár No. 1, waarvan alleen de eerste twee uit de Provence komen, terwijl Nr 1 als herkomstgebied Languedoc-Roussillon heeft. Ze combineren traditie en geschiedenis met luxe en een sexy uitstraling.

Bodvár roséDeze drie prachtige rosés van Bodvár worden bij alle gerechtjes ingezet , behalve bij het dessert. Aangezien ik graag alle wijn-spijscombinaties doorproef, vraag ik of het mogelijk is om bij elk gerechtje alledrie de rosés op tafel te zetten. Dit leidt tot leuke discussies en verrassende resultaten. Voor mij persoonlijk vormt Rosé No. 1, gemaakt  van 100% Cinsault, met zijn rijke fruitigheid en lichte tinteling de mooiste wijn-spijscombinatie met de verschillende gerechten. Achteraf blijkt dat deze rosé een alleskunner is. Hij doet het goed als verfrissend aperitief, maar ook  als begeleider tijdens de maaltijd.

 

Meer informatie en reserveren kan via de website van The Park >

Op de hoogte blijven van de beste culinaire adressen? Meld je aan voor de nieuwsbrief. Meer weten over Hollandse Nieuwe? Lees de 11 weetjes.

 

Fotocredit: Chamboné Wijnstijl…

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.