Hannah Vreugdenhil

Getest: Intermittent Fasting doe je zo!

Wat is intermittent fasting nou precies? Intermittent fasting betekent ‘afwisselend vasten’. Sommige periodes eet je niets (of weinig) en daarna eet je weer wel. Een van de bekendste voorbeelden is de ramadan. Al eerder publiceerden we hier een verhaal over: wat je altijd al wilde weten over periodiek vasten. Maar vandaag recenseert Anita Ootjers het (kook)boek Intermittent Fasting; dat doe je zo!. Anita probeerde deze levenstijl uit en testte 14 dagen periodiek vasten volgens Hannah Vreugdenhil. Dit zijn de resultaten…

Portret Hannah Vreugdenhil
Portret Hannah Vreugdenhil

Vasten in dit boek wordt gebruikt om gewichtsverlies te bewerkstelligen en zo grip op je levensstijl te krijgen. Daarnaast kun je gewoon genieten van lekker eten. Het klinkt allemaal super, maar is dat het ook? Toen ik vertelde dat ik een recensie ging schrijven over het boek Intermittent Fasting bleken ineens heel veel mensen om mij heen dit reeds te doen! Ik kreeg cryptische cijfercombi’s: 16:8 en 14:10. Wat zegt het boek van Hanna Vreugdenhil hierover?

Kookboek gevuld met weekmenu’s

Het boek Intermittent Fasting is niet echt een kookboek, het is een boek met enkele recepten, maar voor het grootste deel is het gevuld met weekmenu’s. Acht weekmenu’s met daarbij de complete boodschappenlijst voor die week, de tijden wanneer je mag eten, wat je dan kunt eten en opgave van calorieën ed. Je hoeft er dus niet meer bij na te denken. Acht weken is de minimale periode om vasten in je leven te verankeren. Pas dan is het een vast patroon geworden. Vasten zorgt voor een verhoogde vetverbranding, remt het verouderingsproces, je krijgt er meer energie van en het heeft volgens het boek nog heel veel meer voordelen. Het klinkt als de hemel.

Salade met kip en tomaat uit het boek Intermittent Fasting van Hannah Vreugdenhil
Recept ‘maaltijdsalade met kip en zoete aardappel’ uit Intermittent Fasting

Uitgeprobeerd

Om te kunnen beoordelen of het vol te houden is ging ik aan de bak: ik at twee weken pas om 10.00  uur mijn ontbijt en at om 20.00 uur mijn laatste bakje yoghurt. Dat was op zich al niet volgens het boek, want daar is de avondmaaltijd het laatste wat je eet op een dag, maar ik heb zo ook mijn gewoontes. Op zich was het wel te doen en had ik ook niet echt honger. Ik kreeg wel een goed gevoel van het feit dat ik zo grip om mijn eetpatroon had. Ik kwam zo op 14:10, 14 uur vasten en 10 uur eten. Maar dat zijn slechts twee weken, ik realiseer het me.

Fasting of de body is food for the soul

Mening: persoonlijke keuze

Dat vasten een manier is om af te vallen geloof ik graag. Maar dat het de gezondste manier is om af te vallen geloof ik niet. Het is vooral makkelijk: je begint pas met eten in de loop van de ochtend en stopt na je avondmaaltijd. Daarna hoef je niet meer na te denken over wat je nog kunt eten, want je eet gewoon niet. Dat is duidelijk. Je moet uiteraard gewoon blijven nadenken over wát je tijdens het niet-vasten eet: want gelukkig merkt Vreugdenhil ook op dat het er altijd nog om gaat dat je meer verbrandt dan je naar binnen werkt. Belangrijk is dat het bij je past. Je kunt ook voor een keto-dieet gaan of voor het EDH-dieet: het eet-de-helft dieet. En zo is intermittent fasting een persoonlijke keuze. Ik ging er per saldo niet minder van eten en ben er ook niet van afgevallen. Maar ik raad het iedereen aan het eens te proberen. ‘Fasting of de body is food for the soul’ en zo is het.

 

Het kookboek

Praktisch (kook)boek waarin intermittent fasting helemaal wordt uitgelegd. Voedingscoach Hannah Vreugdenhil neemt je op sleeptouw en laat zien hoe je dit in de praktijk aanpakt aan de hand van 2x 8 weekmenu’s en handige boodschappenlijstjes. Achterin het boek een klein aantal recepten.

Bestellen kun je hier:

cover Intermittent Fasting Hannah Vreugdenhil Titel : Intermittent Fasting doe je zo!
Auteur : Hannah Vreugdenhil
Uitgever : Uitgeverij Het Spectrum
ISBN : 978 90 003 7289 8
Prijs : € 15,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *