‘Lekker’ eten; ook als je een dieet volgt

Stiekem ben ik best een beetje trots: een paar weken geleden ben ik geïnterviewd door diëtist/journalist Karine Hoenderdos voor de nieuwsbrief van de Vereniging voor Diëtisten. Waarom? Karine vond het erg leuk om mij aan het woord te laten over het belang van vooral ‘lekker’ eten, ook als je een dieet moet volgen. Met name tijdens de feestmaand december.

Wie is Karine Hoenderdos?

Onlangs heb het boek ‘Eet meer’ van haar gerecenseerd. Ook Karine is diëtist en journalist. Ze bekijkt voeding op een simpele manier en heeft ook een hekel aan al die goeroe’s die de media beheersen. Denk aan Montignac, Sonja Bakker, dokter Frank of Kris Verburgh van de Voedselzandloper. Ze schreef al eerder twee andere boeken: ‘PuurGezond en slank in 8 stappen’ en ‘Oergezond met Oerdis’.

Benieuwd naar het interview? Het resultaat ziet er zo uit:

‘Diëtisten moeten de liefde voor lekker eten overbrengen’

Jolande Vos is gediplomeerd diëtist, maar heeft nooit gewerkt als paramedicus. Voor ze het wist, bracht haar goede smaakzin haar op een nieuw pad.

Hoe ziet jouw loopbaan eruit?
‘Na mijn afstuderen waren er niet veel banen als paramedisch dietist. Toen heb ik gesolliciteerd op een functie als receptschrijver bij Tip Culinair. Daarna is het balletje in de culinaire journalistiek gaan rollen, met functies bij onder andere AllerHande en het huisblad van Gall&Gall. Ik ben nu ook vinoloog en geef wijn-spijsadviezen. Sinds 2005 heb ik mijn eigen communicatie-adviesbureau, gespecialiseerd in wijn & spijs. Het grappige is, dat ik nu steeds meer terugga naar de basis van mijn opleiding. Schrijven over lekker én gezond eten, dat doe ik het liefst.’

Ben jij een fijnproever?
‘Ik denk het wel. Als vinoloog doe graag mee aan wedstrijden. In 2014 zelfs finalist in de wedstrijd “Vinoloog van het jaar”. Daarmee ben ik de eerste vrouw die in de top 3 van Nederland terecht is gekomen. In mijn hoofd zit een complete bibliotheek van smaken en geuren en ik vind het erg leuk om die te gebruiken en nieuwe combinaties te bedenken.’

Wat hebben diëtisten met smaak te maken?
‘Alles! Als het gaat om voedselkeuzes maken, dan is smaak altijd de meest belangrijke factor. Cliënten zijn best bereid hun voeding aan te passen, maar alléén als het lekker is. Elk ander advies is gedoemd te mislukken. Daarom vind ik dat iedere diëtist ruimschoots moet strooien met recepten en lekkere tips. Die dan wel heel gemakkelijk en eenvoudig moeten zijn. Geef ze desnoods een maaltijd mee, zou ik bijna zeggen! Maak je cliënt enthousiast om zelf te gaan koken en nieuwe dingen uit te proberen. Ook laten proeven tijdens het consult, kooklessen of kookdemonstraties zijn prachtig, als het binnen je instelling of praktijk kan.’

Moeten diëtisten dus ook goed kunnen koken?
‘Absoluut! Als een diëtist niet goed kan koken, wordt haar verhaal toch veel te abstract en te klinisch? Je moet koolhydraten, vetten en eiwitten kunnen vertalen in écht eten. En je moet de liefde voor lekker eten kunnen overbrengen. Daarvoor is het ook nodig dat je weet wat er in de supermarkt staat, welke seizoensgroenten er zijn en hoe je recepten kunt aanpassen om ze gezonder te maken. Productkennis en receptuurleer, dat is de basis van ons vak. Er valt veel te winnen. Veel mensen weten echt niet meer hoe ze moeten koken, of wat ze moeten klaarmaken. Vooral als het gaat om groenten bereiden valt er nog veel te leren. Kijk naar het succes van maaltijdboxen zoals HelloFresh. Het geeft aan dat mensen openstaan voor gezonde, verse maaltijden, maar dat ze daarvoor wel een steuntje in de rug nodig hebben. Dat kunnen diëtisten bieden.’

Jolande Vos organiseert op 14 december een “kerstvoorpretdiner” in Gouda. Tijdens dit diner laat ze zien hoe je met gemak een lekker en gezond kerstdiner in elkaar draait. Deelnemen? Kijk op haar website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *