MasterChef jurylid

11 x Chef-kok Jonathan Zandbergen

Volg je ook het populaire culinaire tv-prgramma MasterChef Nederland? Een van de juryleden is de executive chef Jonathan Zandbergen. Maar wie is hij eigenlijk? En wat zijn zijn favorieten? Ik vroeg hem even het hemd van het lijf!

Op jonge leeftijd (20) staat chef-kok Jonathan Zandbergen één ding helder voor ogen: ‘Ik wil een van de beste koks van Nederland worden!’ Gestadig werkt hij vervolgens door naar dit doel. Eerst de koksopleiding, daarna doet hij jarenlang mee aan prestigieuze kookwedstrijden en hij wint prijs na prijs bij wedstrijden als de Prix Culinaire Taittinger, Gouden kokmuts en Bocuse d’Or Nederland en tot slot volgt hij de Cees Helder Academie tot Gastronomisch ondernemer.
Hiermee speelt hij zichzelf ‘in the picture’. Een bewuste keus, want marketing heeft zijn hart gestolen. Dat komt ook tot uitdrukking in de totstandkoming van een eigen persoonlijke website in 2014. Hij gelooft heilig in ‘het nieuwe ondernemen’ door middel van kennis delen. Via zijn website wil hij iedereen enthousiasmeren om eerlijk en echt te eten.

Gerecht Jonathan van Zandbergen MerletJonathan is de veelbelovende executive chef van het met één ster bekroonde restaurant Merlet in Schoorl. In 2014 won hij in Parijs de prestigieuze Prix Culinaire International Taittinger in Parijs, en door GaultMillau werd hij (ex aequo) uitgeroepen tot Talentvol Chef van het Jaar 2017. Cees Helder, de eerste driesterrenchef van Nederland, noemde Zandbergen in 2015 het grootste jonge kooktalent van ons land. Momenteel kun je meer van Jonathan zien, want hij is MasterChef-jurylid in het nieuwe Nederlandse seizoen.

Jury MasterChef Nederland 2018
Vlnr: Stefan van Sprang, Jonathan Zandbergen en Freek van Noortwijk.

Hollandse meesters

En wil je ook proeven hoe mooi hij kan koken? Ter ere van de feestelijke afsluiting van de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage opent Jonathan Zandbergen in de maand mei een pop-up restaurant in het museum. Samen met het team van het Hermitage-restaurant onder leiding van Patrick Goijaerts kookt hij 4 avonden lang een prachtig menu geïnspireerd door schilderijen in de tentoonstelling.

1.Wat eet je thuis het liefst?
Roti kip, met 1001 nacht specerijen Daar zijn we in ons gezin helemaal dol op. Natuurlijk maak ik dat zelf van biologische polderhoen. We eten dit zeker eenmaal per maand.’

2.Wat is je favoriete wijn?
Champagne Taittinger, Comte de Champagne.’

3. Wat is je favoriete restaurant?
‘Restaurant The Jane in Antwerpen, Restaurant Rijks in Amsterdam.’

4. Welk keukengereedschap is voor jou onmisbaar?
‘Mijn Japanse KaiShun messen. Ik heb diverse soorten.’

5. Wat is je favoriete ingrediënt?
‘Artisjok.’

‘Delen is van deze tijd. Daar geloof ik heilig in’

6. Welk kookboek inspireert je?
‘Grand Livre de Cuisine van Alain Ducasse. Dit is mijn bijbel! En Het nieuwe proefboek van Peter Klosse.’

 

7. Favoriete vakantieland?
‘Corsica, Frankrijk.’

8. Favoriete city?
‘Utrecht.’

9. Favoriete film?
‘The Big Lebowski.’

10. Met wie zou je graag een keertje willen eten?
‘David Gelb, regisseur van o.a. Chef’sTable, het lijkt mij geweldig om een prachtig programma te maken, daar heb ik wel een paar goeie ideeën voor!’

11. Wat is je quilty pleasure?
‘Bittere chocolade met sinaasappel.’

 

Uitzending MasterChef Nederland: Net5, elke maandag en woensdag prime time om 20.30 uur.

Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Fotocredit: Rick Strooper