Zonde en straf rond de kerstdis

Je ziet ze alweer voorbij paraderen op de sociale media: wensen voor prettige feestdagen van diëtisten en voedingsvoorlichters, meteen gevolgd door de vraag hoe je je gaat wapenen tegen de verleidingen die in de komende dagen op je pad komen.

Ja, echt, wapenen: dat woord heb ik zien gebruiken. Alsof het oorlog is tussen je eten en jou. Alsof je je in een harnas moet hullen en liefst je tanden op elkaar moet laten solderen zoals in de jaren ’60 nog wel eens werd gedaan bij hopeloze dikzakken. Alsof al het lekkers dat op de tafel verschijnt rechtstreeks van de satan afkomstig is. Belachelijk.

Calvinisme

Het calvinisme ligt er natuurlijk duimendik bovenop. Genieten is zondig en zondaars worden gestraft. Van al dat lekkers moet je vooral niet genieten, want daarvoor betaal je een vreselijke prijs. Hel en verdoemenis. En je wordt er misschien nog wel doof van ook—of was dat van iets anders? Soms haal ik al die domineespraat een beetje door elkaar, sorry.

Ook verschijnen er elk jaar opnieuw allerlei artikelen waarin je wordt verteld hoe je een “schuldeloze kerst” kunt beleven. Ja, schuldeloos, dat staat er écht. En daarna krijg je uitgelegd hoe je met een volkoren toastje met halvarine en halvajam en één of ander lightpuddinkje met een toefje slankroom het tóch best lekker kunt hebben. Krijgt u ook al zo’n trek?

Nou, ik niet. Ik heb geen idee wat slankroom precies is en hoe het smaakt, en dat wou ik ook maar zo houden, zeker met kerst. Want áls je al wilt meedoen met die gekte waarbij je je over elke hap die je neemt schuldig gaat zitten voelen—en dat zou ik iedereen ten stelligste afraden want hoe kun je nu gezond leven als je bang bent voor je voedsel?—neem van die rare instelling dan in elk geval met de feestdagen even een paar dagen vakantie.

Uitzonderingen

Want echt: je wordt niet dik doordat je met kerst en nieuwjaar even drie, vier of vijf keer flink uit de band springt en er een lekker feestje van maakt. Niet als je verder goed en gezond eet. Hoe je eruit ziet en hoe je je voelt wordt namelijk bepaald door je gewoonten van alledag, niet door de uitzonderingen die je daarop maakt. Daarom werken crashdiëten ook niet: even heel kort supergezond doen heeft evenmin blijvend effect als even heel kort niet zo gezond eten.

Geniet er nou maar van, allemaal. Dat kan best. En trouwens: lekker en gezond zijn helemaal geen vijanden van elkaar. Als dát nou eens tot de botte hoofden van die voedingsdominees door wilde dringen!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *