Misleidend nieuws

Slankmakende dadels en gezonde chips

“Onlangs werd bekend dat je dadels naar hartenlust (sic) kunt eten”. Het stond er echt, in het magazine van supermarkt PLUS. Want, zo orakelde het blad verder, “de mineralen in de vruchten helpen voorkomen dat suikers worden omgezet in vet”.

Dunmakende mineralen en gezonde chipsNou, wow! Ik zou zeggen dat hier een mooi verdienmodel ligt voor de industrie van de pilletjes in potjes. Een handjevol van die mineralen en je kunt je klem eten aan allerlei gesuikerd spul zonder dat je een gram aankomt. Zou dat even mooi zijn!

Echt niet

Het is goedkoop scoren met zulke beweringen. Ze zijn namelijk vreemd genoeg niet verboden en ook opzettelijk vaag. “Onlangs werd bekend”? Misschien heeft een caissière van de PLUS in Zalk dit wel gehoord van een lokaal kruidenvrouwtje. Of het staat ergens op internet, waar je elke bewering net zo vaak kunt tegenkomen als het tegendeel.

Intussen zijn de lezers van het supermarktblaadje gerustgesteld. Dat de dadels die bij de PLUS liggen net als bijna alle dadels in Nederland gekonfijt zijn en letterlijk voor tweederde (!) uit suiker bestaan, wordt er niet bij verteld. Dat ze daardoor tweemaal zoveel calorieën bevatten als verse en onbewerkte dadels (286 tegen 143 per 100 gram) ook niet. Lekker hoor, dadels. Maar echt iets voor héél af en toe, want je wordt er gewoon moddervet van.

Superslurfjes

Maar supermarkten willen ons ontzettend graag gezond laten eten—of in elk geval laten denken dat ze ons gezond laten eten. In die trant had ook Jumbo spectaculair nieuws: de eerste chips met een Vinkje waren een feit. Distrifood berichtte over de Superslurfjes. “We willen gezond eten voor iedereen bereikbaar of betaalbaar maken”, klonk het alweer. Hoe betaalbaar precies? Nou, 89 cent voor een zakje van 65 gram, dus 13,69 per kilo. Al eens gekeken wat een kilo appels of tomaten kost? Maar ja, dat is natuurlijk appels met slurfjes vergelijken.

Goed, niet alleen betaalbare maar ook gezonde chips dus. Zullen we dat ook even uit elkaar pulken? Om te beginnen zijn de Superslurfjes géén chips. Chips zijn gefrituurde schijfjes aardappel, en in dit hele product is geen aardappel te bekennen. Wel maïsgries, zonnebloemolie, suiker, dextrose en nog wat specerijen en zout. Lekker industrieel.

 

Niet gezond

Gezond is de nieuwe trots van Jumbo ook al niet. Hoezo, er staat toch een Vinkje op? Ja, maar het gaat om een BLAUW vinkje. Dat is geen GEZONDE maar een BEWUSTE keuze. Wat betekent dat? Dat het product niet tot de basisvoeding behoort, maar wel minder verzadigd vet, suiker of  zout bevatten. Met andere woorden: als je per se zoutjes wilt eten, neem dan tenminste deze want die zijn net wat minder slecht voor je dan andere. Zo’n Vinkje.

Maar dat vertelt Jumbo er niet bij. Er moet immers wel verkocht worden. En de consument, hij schranste verder en vroeg zich vertwijfeld af waarom hij tóch steeds dikker werd.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *