Sensatiezucht NOS

Sinaasappelsap even slecht als cola?

Het was onlangs weer raak in het achtuurjournaal: ‘Sinaasappelsap net zo slecht als cola!’. Likkebaardend bracht de NOS het nieuws. Na een snelle blik in de samenvatting van de Richtlijnen Goede Voeding 2015—of mogelijk alleen het persbericht—had de NOS kennelijk iets gevonden waar ze de Nederlanders flink mee aan het schrikken kon maken.

Maar is dat nou echt waar? Is sinaasappelsap inderdaad even slecht als cola? Nou, misschien in een enkel opzicht, maar in een heleboel andere niet. Het is inderdaad een feit dat een glas sinaasappelsap veel suiker bevat, vergelijkbaar met de hoeveelheid suiker in een glas cola. Op dat ene punt klopt de vergelijking. Op alle andere niet.

Voedingsstoffen
Om te beginnen zit er in cola alleen maar spul waarvan de westerse mens al te veel van binnenkrijgt. Dat geldt alvast voor sinaasappelsap niet. Daar zitten bijvoorbeeld geen rare kleur- en smaakstofjes in en geen cafeïne. Sinaasappelsap is niet, zoals cola, het resultaat van een productieproces waarbij voedsel uit elkaar is getrokken en op een andere manier weer in elkaar gezet.

Wat wel klopt, is dat de meeste mensen erg veel calorieën, hoofdzakelijk in de vorm van suikers, binnenkrijgen via hun drinken. Dat heeft onder meer als nadeel dat ons lichaam geen verzadiging voelt: we krijgen een lading calorieën binnen maar hebben toch nog honger. Bovendien gooien we veel waardevols uit fruit weg als we alleen maar het sap drinken, onder andere de vezels. Dat tweede nadeel hebben smoothies niet zo, het eerste overigens wel. Dus nee, sinaasappelsap is geen aanrader. Maar ‘net zo slecht als cola’? Véél te kort door de bocht. 

Niet voor het eerst
De NOS blijkt een handje te hebben van dit soort sensatiezucht. Ook in het geval van het bericht van de WHO over bewerkt vlees kortgeleden was onze nationale omroepstichting er als de kippen bij om kritiekloos te kakelen dat we door worst en spek te eten liefst 18% méér kans liepen om darmkanker te krijgen.

Dat klopte strikt genomen weliswaar, maar de realiteit bleek minder alarmerend dan de cijfers: door met regelmaat een redelijk grote hoeveelheid bewerkt vlees te eten, liet je je kans om darmkanker te krijgen oplopen van 55 op 1000 naar 65 op 1000. Dat is inderdaad een stijging van 18%. Maar zullen we wedden dat—kom, laat ik er ook eens een percentage in gooien—99% van de kijkers het niet zo begrepen heeft?

Kan er bij de NOS snel eens iemand worden aangetrokken met iets meer dan oppervlakkig begrip van voeding en gezondheid? Want kool is weliswaar heel gezond, maar van apekool wordt echt geen mens beter.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *