CuliPerslunch

5x sappige trends

Wat staat ons komende tijd weer aan nieuwe trends op culinair gebied te wachten? Meer dan 35 producenten deelden hun visie met de pers tijdens de inmiddels jaarlijkse CuliPerslunch. Deze werd op 18 april jl. gehouden in de Kookfabriek in Amsterdam.

Als wijnschrijver heb ik me geconcentreerd op drankjes, zowel alcoholische als niet-alcoholische. En op dat gebied blijkt er heel wat te gebeuren. Vooral bij de diverse uitgevers vielen de talrijke publicaties op die rondom gezonde drankjes verschijnen. Boeken over zelf thee maken, detox water, frisdrank maken etc… Binnenkort meer daarover, als ik uitgebreid in die boeken heb kunnen kijken.

Daarnaast was er ook veel heerlijks te proeven. Bij binnenkomst kon al gekozen worden voor óf de limonadesiropen van Agropošta, of de verrukkelijke cocktails met een Duitse vermouth, Belsazar, en het exclusieve frisdrankmerk East Imperial. De ambachtelijke limonades van Agropošta bevatten geen conserveringsmiddelen, kleur- of smaakstoffen en zijn glutenvrij. Er zijn diverse smaken, en vanaf 2016 zal er ieder jaar een limited edition smaak worden gelanceerd. Vanaf mei 2016 is dat munt.

Trend: Vermouth-Tonic

De vermouth van Belsazar is ontwikkeld door drie Berlijnse vrienden, en gemaakt van aromatische druiven. Hij is vooral bedoeld als mixdrankje, bijvoorbeeld met tonic: Belsazar en tonic moet het helemaal gaan maken. Maak je mix af met wat rozenknoopjes en ijs: er ontstaat een heerlijke dorstlesser!

Thee bij de maaltijd

Ook Dilma thee was aanwezig; hier kon thee uit een wijnglas geproefd kon worden. In de horeca is thee als combinatie bij het eten steeds meer in opkomst, en de afgelopen tijd zijn daar al opmerkelijke activiteiten rondom georganiseerd. Thee met kaas is bijvoorbeeld zo’n spannende combinatie die allerlei mogelijkheden biedt.

Ribera del Duero

Maar er was natuurlijk ook aandacht voor wijn tijdens de Culiperslunch. Zo presenteerde het Spaanse wijngebied Ribero del Duero zich door middel van een bijzonder eetbaar schilderij van Angelique Schmeinck. Angelique had bij elke type wijn – Joven, Crianza en Reserva –  een aantal smaakcombinaties gemaakt en die op uiterst ludieke wijze gepresenteerd. Mij is vooral de geroosterde rode wortel met de Riserva bijgebleven: een prachtige combinatie die het houtkarakter van de Riserva terug liet komen in het droppige van de geroosterde groente. Ribera del Duero, wat letterlijk oever aan de Duero betekent, is een gerenommeerd wijngebied dat ongeveer 22.000 hectare beslaat en in het hart van Noord-Spanje ligt, 120 kilometer boven Madrid. De wijngaarden liggen tussen 750 en 1000 meter boven de zeespiegel en er heerst een extreem klimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s.

Nieuwe combinaties bij asperges

Wijnhandel Walraven Sax presenteerde een aantal boeiende combinaties van asperges met witte wijn. Want in tegenstelling dat wat we de laatste jaren telkens maar weer horen, hoeft er natuurlijk niet alleen Pinot Blanc bij de asperges geserveerd te worden. Een mooie Sauvignon Blanc gerijpt op hout van Torres, Fransola, of een mousserende Grüner Veltliner uit Wenen zijn ook fantastische combinaties. De kleine gerechtjes met asperges waren exact afgesteld op elke van deze wijnen.

Revolutionaire Coravin

Tot slot was ook het bedrijf Coravin aanwezig, met alweer de tweede versie van het revolutionaire apparaat waarmee je wijn uit de fles kunt schenken zonder de kurk te verwijderen. Coravin Model Two heeft een andere naald dan het eerste model, zodat de wijn sneller uit de fles gehaald kan worden. Thuis gebruiken we de Coravin al geregeld, en die snelle naald gaan we ook aanschaffen!

 

Méér inspiratie op Food & Wine-gebied? Geef je hier op.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *