Doe mij de 'doggie bag'!

Net zo ongezond als de snackbar?

Het leek van de zomer wel een opluchting: het artikel van culinair redacteur Hiske Versprille (Blendle) in Het Parool vertelt dat het eten in een restaurant vaak slechter/ongezonder is dan in een fastfoodtent. Een conclusie op basis van Amerikaans onderzoek. Eindelijk stonden de snobs in hun hemd!

Jaap Seidell, hoogleraar voeding aan de VU, mocht nog even iets zeggen over dat Nederland de VS niet was,  maar ook hij bevestigde dat de restaurantcultuur aanzette tot overeten. Toen kwam de rekenmachine boven tafel en bleek dat twee “fictieve maar representatieve” restaurantmenu’s inclusief drankjes uitkwamen op 2500 calorieën, genoeg voor een hele dag en 1000 méér dan een Big Mac Menu. En bovendien zat het eten vol zout en vet.

Verschil in eetpatroon

Nou heb ik zelf in de VS gewoond en weet ik dat de verschillen inderdaad heel groot zijn. Om te beginnen zijn Amerikaanse restaurantmaaltijden echt gigantisch, veel ruimer geportioneerd dan hier. Een groter verschil zit in de frequentie: liefhebbers van fastfood eten dat spul vaak, soms zelfs dagelijks. Restaurantklanten doen dat (nog steeds) duidelijk minder.

Maar nog belangrijker is het verschil in eetpatroon. Wie van de “vette bek” houdt, kan dat met spullen uit de super moeiteloos in eigen keuken kopiëren—en die spullen zijn vaak goedkoper dan een gezonde maaltijd. Kortom: wie ongezond eet in de snackbar, zal dat niet zelden ook thuis doen. Een maaltijd in één van de “betere” restaurants vertoont veel meer gelijkenis met een gezonde maaltijd met verse ingrediënten.

Ja, er zijn in de horeca zeker nog slagen te maken in kwaliteit, voedingswaarde en verantwoord karakter van de maaltijden. Méér groenten, minder vlees en andere smaakmakers dan dat eeuwige zout lijken me een goede zaak. In topzaken gebeurt dat; in het modale eetcafé nog te weinig. Wat dat betreft gaapt vooral dáár een kloof.

Vergelijkingen gaan vaak mank en deze uit het Parool lijkt me op een aantal punten te kort door de bocht. De situatie is complexer en verdient meer nuance in de conclusie. Er zijn andere oorzaken veel bepalender voor het toenemende overgewicht in Nederland. Die verdienen de aandacht.

Pleidooi voor doggie bag

Overigens is er één conclusie van het artikel die ik wel van harte deel: de doggie bag zou in Nederland snel sociaal geaccepteerd moeten raken. Want inderdaad: de keuze hebben tussen je overeten of kostelijk voedsel in de kliko laten gooien is bepaald geen fijne. Dat is gewoon niet meer van deze tijd. Dus, restaurateurs, ik zou zeggen: u gooit toch ook niet graag weg wat u zélf zo zorgzaam bereid hebt? Nou dan: bied aan wat de gast op zijn bord laat liggen mee te geven. Vóór je het weet is dat de normaalste zaak van de wereld. Net als in Amerika.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *