Kijkje achter de schermen

Likeuren van De Kuyper

De Kuyper is al sinds 1695 een familiebedrijf; de 11de generatie staat nu aan het roer! In die drie eeuwen zijn de werkzaamheden van dit bedrijf verschoven van kuiper (iemand die houten vaten maakt) naar wereldwijde marktleider in likeuren.

Om eens te kijken hoe De Kuyper zijn likeuren maakt, krijgt een select groepje foodbloggers de mogelijkheid om een kijkje achter de schermen te nemen. Het is mooi om te zien dat ze nog steeds in het originele pand in Schiedam gehuisvest zijn en ook de oude distilleerketel wordt nog steeds gebruikt. De nieuwste distilleerketel is een prachtig glimmend koperen monster uit Duitsland dat pas sinds 2013 bij De Kuyper staat.

We krijgen de gelegenheid om met eigen ogen te zien hoe het totale proces in z’n werk gaat, van grondstof naar distillaat en rijping. Als we aankomen staan de pallets met pakken Rotterdamse koffie nog bij de deur!

Geen smaak te gek
Cherry Brandy, Sour Apple en Butterscotch zijn bekende likeuren van De Kuyper. Ook wordt er nog steeds veel geëxperimenteerd met nieuwe smaken. Onder het mom van ‘Can we liquify this’ is geen smaak voor hen te gek. Tijdens ons bezoek is er zelfs iemand van R&D (research & development) aan het experimenteren met gebakken kokos en rozemarijn. Dus mocht je over een paar jaar deze likeur opeens bij de slijter zien staan, dan weet je dat je het hier als eerste hebt gezien!
Daarna mogen we zelf aan de slag om ons eigen likeurtje te maken. En dat is complexer dan je zou denken. Het belangrijkste bij het maken van een likeur is een rekenmachine om de juiste hoeveelheid alcohol (96%), suikerwater en distillaat te berekenen.
Er zijn heel veel distillaten om uit te kiezen (chocolade, munt, kruidnagel, sinaasappel) maar ik kies uiteindelijk voor een likeur op basis van gember en komkommer.

Al met al was het heel bijzonder om een keer je eigen likeur te maken en een kijkje achter de schermen te krijgen!

 

Meer weten over De Kuyper?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *