November: kabeljauwmaand

Waarom zo populair?

Bij het visbureau staat in de maand november de kabeljauw centraal. Kabeljauw is een van de meest populaire vissoorten in Nederland. Dat is niet zo heel gek, want de vis is makkelijk te fileren, bevat weinig graten en de smaak is fijn. Je kunt er eindeloos mee combineren, want kabeljauw kan goed worden gebakken, gegrild, gestoofd of gekookt. En de lekkerste kibbeling en lekkerbekjes worden gemaakt van kabeljauw!


Rondvis

Kabeljauw is een rondvis en hoort bij de familie van de kabeljauwachtigen. Behalve de kabeljauw horen ook koolvis, schelvis en wijting bij deze familie. Omdat het bestand in de Noordzee er minder goed voor stond de afgelopen jaren, is het quotum voor dit bestand laag. Hier mag dus maar een beperkte hoeveelheid kabeljauw worden gevangen. De kabeljauw die tegenwoordig veel in de winkels ligt is daarom geïmporteerd uit het buitenland (zoals Noorwegen, uit de Oostzee en een deel van de Pacific).

Opvallend sikje
Kabeljauw wordt meestal gestript (=ontdaan van ingewanden) geleverd en wordt over het algemeen in zijn geheel of in moten verkocht. Daarnaast is kabeljauw dé vis die gebruikt wordt voor een lekkerbekje of kibbeling. Weet je waar je een kabeljauw aan kunt herkennen? Hij heeft een ‘klus’: de onderkaak van deze is korter dan de bovenkaak. Maar het best herkenbaar is de kabeljauw aan een opvallend ‘sikje’ aan de kin.

Meer weten?
Interesse in hoe kabeljauw wordt gevangen, gekocht en verwerkt. Kijk dan naar dit videofilmpje op Youtube ‘De kabeljauwmannen van de zee’. Het is het verhaal van drie generaties van de Scheveningse vishandel Spaans.
Opa Gijs Spaans, 93 jaar, koopt nog steeds elke ochtend de kabeljauw op de visafslag. Vader Max Spaans en zoon Jiri Spaans verkopen vervolgens met trots en passie voor het vak de verse vis in de winkel. De kibbeling wordt, bij voldoende aanvoer, alleen van de kabeljauw gemaakt!

Het verhaal van de kabeljauw

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *