Culiperslunch 2019

De nieuwste foodtrends anno 2019

Begin april werd opnieuw de jaarlijkse Culiperslunch in Amsterdam georganiseerd door Pitch PR. Dit keer een jubileumeditie, want het event vond dit jaar voor de tiende keer plaats. Dit foodevent toont jaarlijks de nieuwste trends op het gebied van alles wat met food te maken heeft. Anita Ootjers van I Love Food & Wine ging poolshoogte nemen. Het werd een overvolle dag met ontzettend veel leuks om te zien en te proeven. Hieronder een selectie uit al hetgeen er te zien was.

De nieuwste kookboeken

kookboeken op culiperslunch 2019Een belangrijk onderdeel van de Culiperslunch zijn de uitgeverijen die hun nieuwste kookboeken tonen en aankondigen wat eraan zit te komen. Uitgeverij Carrera Culinair had Ramon Brugman uitgenodigd van wie onlangs het kookboek Masterclass Dips verscheen met recepten uit meer dan 20 landen. Ramon had meerdere dips gemaakt die in combinatie met allerlei verschillende soorten brood e.d. geproefd konden worden, zoals een Griekse Dakos.

Fontaine Uitgevers had zijn ster-kok Pascal Jalhay meegenomen die tijdens de lunch kookte uit zijn onlangs verschenen kookboek Baru Belande, met recepten uit Indonesië. Dat Jalhay een eigenzinnige kok is, is bekend, en ook met de lay-out van het boek en de wijze waarop het verzonden wordt naar klanten, bemoeit hij zich. Maar de hapjes die we proefden waren heerlijk!

Meer aandacht voor gezond eten

Een duidelijke trend in kookboekenland is dat er veel aandacht is voor gezond eten en ook de kookboeken die uitsluitend vega-gerechten bevatten komen bij bosjes uit. In de zeer goed gevulde goodiebag zaten de boeken over het Poppi-dieet en het boek van Pascale Naessens: Nog eenvoudiger, met 4 ingrediënten. Hier hebben we al het een en ander uit gepubliceerd: vis in groene curry en grote garnalen met ras el hanout.

Honingtomaatjes, tafelzuur en walnotenolie

Honingtomaatjes op culiperslunch 2019Dat Nederlandse tomaten niet alleen maar waterbommen zijn zoals vaak wordt gesuggereerd toonde tv-kok Mathijs Vrieze. Hij maakte heerlijke hapjes van de kleine honingtomaatjes van Looye Kwekers uit Naaldwijk, die hij sous-vide bereidde en serveerde met een heerlijke yoghurtdip. Van deze honingtomaatjes wordt ook een heerlijke ketchup gemaakt.

Kesbeke, sinds jaar en dag bekend van het tafelzuur, presenteerde hun nieuwe lijn potjes met saladeboontjes. Om als bijgerecht te eten of in een salade. Zelf hadden ze de boontjes gepureerd en werd dit als hapje geserveerd op een tortillachipje.

Verder nog o.a. de walnotenolie van Augustin’s, rechtstreeks uit Berlijn de Bone Brox Bottenbouillon (no food waste) en een heerlijke gazpacho van Alvalle uit Spanje.

Non-alcoholische drankjes; belangrijke trend

Opvallend veel aandacht voor lekkere non-alcoholische drankjes. Bij binnenkomst werd er een heerlijke Kombucha pineapple peach (gefermenteerde thee) drankje van Kevita uitgeserveerd (uiteraard niet meer met een plastic rietje maar met een van bamboe). Verder was Thomas Henry aanwezig met een bartender die van hun smaak Cherry Blossom Tonic een mooie mocktail maakte.

Dat je de vrucht bergamot niet alleen kunt gebruiken in de parfum en de earl grey, maar er ook een lekker drankje van kunt maken wanneer je het samenvoegt met appels, bewijst Bella Berga die daar een heerlijk 100% biologische sap van maakt.

Unieke plekken voor culinaire verwennerij

 Dat er in Nederland mooie plekken zijn waar je je culinair kunt laten verwennen lieten o.a. de mensen van Hotel Landgoed Het Roode Kooper uit Leuvenum zien en proeven (onderdeel van Relais & Chateaux en in bezit van een Michelin ster). Maar ook de populaire Harbour Club was aanwezig met een proeverij van blackfinn tonijn gematcht met een EIVI, ‘the embraced wine’.

Tenslotte

Studenten van de HAS Hogeschool lieten zien waar zij zich als jonge startups over buigen: o.a. een wijn die door de brievenbus kan en een pizza op een wafel (met de mooie naam Pizza in je Waffle).

En tussen al dat nieuwe geweld was daar ook Beckers, die beweert de eerste te zijn geweest die de frikandel in Nederland introduceerde, met je raadt het al: een vegetarische oven variant van diezelfde frikandel.

 

Met een kolossale foodiebag onder de arm, nou ja, eigenlijk niet te tillen ging ik huiswaarts.
Met dank aan Harriët en Robert van PitchPr en Marcus Polman van Nieuwe Haring Media voor dit prachtige event.

 

Op de hoogte blijven van Culinair nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *