Weekmenu #08

Favoriet weekmenu van mijn vriendin Liesbeth

Liesbeth is een van mijn oudste vriendinnen, ik ken haar al vanaf mijn 17e, het moment dat wij allebei begonnen met de opleiding voor diëtiste in Den Haag. Onze liefde voor koken is daar begonnen en lekker eten blijft een oneindige verbindingsfactor.

Jolande en Liesbeth (2008)
Jolande en Liesbeth (2008)

Voor I Love Food & Wine is zij een stabiele factor op de achtergrond, want veel van de recepten worden door haar gekookt en beoordeeld. Aan haar de taak om uit al die ‘geteste’ recepten haar lievelingen te kiezen voor haar favoriet weekmenu, en dat bleek niet moeilijk. Haar keus is merendeels vegetarisch, want daar ligt tegenwoordig de voorkeur.

Natuurlijk met een bijpassende wijnadvies van Jolande (bekijk het wijnadvies bij elk recept). Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor nog meer mooie momenten aan tafel. 

MAANDAG

Op Meatless Monday kiest Liesbeth voor Halloumifrieten met witlofsalade. ‘Een fantastische combi, deze goudbruine gebakken zoutige halloumi gecombineerd met een superfrisse salade van witlof en fruit’, is haar commentaar. Een recept uit het kookboek ‘Appeltje, eitje’ van Tooske Ragas. Staat in 20 minuten op tafel.

Halloumifrieten met witlofsalade
Halloumifrieten met witlofsalade

DINSDAG

Op dinsdag kiest ze voor gado gado maar dan anders uit het kookboek Indorock. Liesbeth: ‘In deze gado gado met verschillende groenten en krokante tahoe proef je zoetige, zoutige en pikante smaken. Door de sesamsaus is hij minder zwaar dan met pindasaus.’

Gado gado met spicy sesamsaus uit Indorock van Vanja van der Leeden
Gado gado met spicy sesamsaus

WOENSDAG

Woensdag, gehaktdag. Haar favoriete gehaktrecept is Bloemkool met lamsgehakt (Karnibahar oturtmasi) , een recept uit Turks tafelen. ‘Als we vlees eten, kiezen we vaak voor lam vanwege de smaak. Bloemkool is een van mijn favoriete groenten, vooral als het gebakken wordt, zoals in dit recept.’, vertelt ze enthousiast. Bovendien ook nog eens snel op tafel: in 25 minuten klaar.

Gebakken bloemkool met lamsgehakt
Gebakken bloemkool met lamsgehakt

DONDERDAG

Gebakken gnocchi en spruitjes met boerenkoolpesto: ik dacht dat ik niet van gnocchi hield, maar door dit gerecht ben ik daar anders over gaan denken. Ik maakte het met verse gnocchi uit de koeling. De combinatie met spruitjes is heel verrassend. Heerlijk romig en gekruid door de mozzarella en boerenkoolpesto’, is haar commentaar. Een heerlijk winters (vegetarisch) gerecht dat in 25 minuten op tafel staat.

Gnocchi met spruitjes en boerenkoolpesto uit Winterkeuken van Colette Dike
Gnocchi met spruitjes en boerenkoolpesto

VRIJDAG

Voor het weekend kiest Liesbeth voor de Gebakken zalm à la Bridget Jones. ‘Ik eet graag zalm. Zo kort mogelijk gebakken, zodat hij lekker smeuïg blijft maar wel een krokant korstje heeft. In dit recept wordt de zalm geserveerd met een heerlijke salsa met rozijnen, olijven en bleekselderij. Erg lekker met de specialiteit van mijn man: triple cooked chips, een recept van Heston Blumenthal!’

Zalm met pijnboompittensalsa Ottolenghi
Zalm met pijnboompittensalsa

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Weekmenu 52 toppers 2020Benieuwd naar de toppers van 2020? Die vind je hier.

 

 

 

BEWAAR DIT FAVORIET WEEKMENU VAN LIESBETH OP PINTEREST!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

 

Weekmenu Pinterest 08 Favoriet weekmenu van Liesbeth